Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 22. - 2017. 05. 31.

2017.05.31

HETI ÉTREND

22, Heti étrend
VASÁRNAP:

Tárkonyos borjú-raguleves, juhtúrós gombóccal, Gombás, gesztenyével töltött liba, Császár kuglóf
HÉTFŐ:
Finom cukkinileves, Karfiolmuszaka, Gyümölcs
KEDD:
Burgonyagulyás, Káposztás kocka, Almás puding
SZERDA:
Karalábégaluska leves, Brandy mázas csirkerolád, Chilis bonbon narancskivonattal
CSÜTÖRTÖK:
Almaleves, Busapörkölt, Almás, túrós, meggyes pite
PÉNTEK:
Beregi bableves körömmel, Bácskai rakott tarhonya. Gyümölcs
SZOMBAT:
Borsóleves tojásvirággal, Rakott kel Marcsi módra, Örmény palacsinta

KARALÁBÉGALUSKA-LEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes nagyságú, zsenge karalábé, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál liszt, 2 tyúkhús-leveskocka, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint, só

Elkészítése:
A meghámozott karalábét az almareszelőn lereszeljük. A tojást habosra verjük egy deci vízzel, hozzáadjuk a reszelt karalábét és annyi lisztet, hogy a szokásos galuskamassza legyen belőle. Sóval és apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. 1 liternyi vizet forralunk, beletesszük a húsleveskockát és a megmaradt petrezselyemzöldet, majd a galuskamasszát egy mokkáskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatjuk. Ha a galuska megfőtt, a levest megkóstoljuk, s ha szükséges, sóval és cukorral utána ízesítjük.
Ezután a levesből egy decinyit simára keverünk a tejföllel, és behabarjuk vele a forrásban lévő többi levest. Kevergetve felforraljuk.

BRANDY-MÁZAS CSIRKEROLÁD
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirke kotlett, 5 gramm (1 kiskanál) só, 2,5 gramm (1/2 kiskanál) citrombors, 2,5 gramm (1/2 kiskanál) turbolya vagy kakukkfű. 30 gramm (2 evőkanál) vaj vagy margarin, 60 ml (1/4 csésze) almalé, 15 ml (1 evőkanál) citromlé, 30 ml (2 evőkanál) méz, 5 gramm (1 kiskanál) kukoricaliszt, 60 ml (1/4 csésze) brandy
A díszítéshez
pirított almaszeletek és friss kakukkfű

Elkészítése:
A csirke kotlettet finoman verje ki. Szórja meg sóval, a citromborssal és a turbolyával. Göngyölje össze, és fa fogpiszkálókkal szúrja át.
A vajat közepes lángon olvassza meg a Wok sütőben. Adja hozzá a csirkét és főzze addig, amíg a csirke mindkét oldalán megpirul.
Egy kis tálban jól keverje el az almalevet, a citromlevet és a mézet. Ezzel locsolja meg a csirkét. Vegye lejjebb a lángot közepesen kicsire. Fedje be és főzze addig, amíg a csirke meg nem puhul.
A húsokat szűrőkanállal vegye ki és helyezze meleg tálalóedényre. Ha akarja, eltávolíthatja a fogpiszkálókat. Tegye a kukoricalisztet egy kis tálba. Keverje el a brandyvel, amíg sima nem lesz. Adja hozzá a Wokban lévő léhez és főzze addig, amíg sűrű nem lesz. Locsolja rá a csirke roládokra.
Almaszeletekkel és kakukkfűvel tálalja.

CHILIS BONBON NARANCSKIVONATTAL
Elkészítés: 50 – 60 perc
Hozzávalók - Töltelékhez:
131 g tejszín, 8 g ancho chili, 67 g invert cukor, 1,5 ml narancskivonat, 280 g legalább 60%-os csokoládé, 67 g vaj, vagy sütőmargarin

Elkészítése:
A tejszínt az invertcukorral felmelegítjük és megáztatjuk benne a chilit kb. 20 percig. Az Ancho chiliről annyit érdemes tudni, hogy egészen enyhe, és kifejezetten erős gyümölcsös (nekem aszalt sárgabarack jutott róla eszembe) aroma jellemzi. Közben felmelegítjük a csokoládét 45 fokra, és ehhez keverjük a szintén 45 fokra lehűlt tejszínt. A lényeg, hogy a csokiba apránként keverjük a tejszínt, merőkanalanként, és mindig krémesre keverjük el az újabb adagot, mielőtt újabb tejszín érkezne a masszába. Ez biztosítja azt, hogy a csoki masszánk ne darabos, hanem szép krémes, homogén állagú legyen. Belekeverjük a narancskivonatot és a szobahőmérsékletű vajat. Kiterítjük a egy alacsony falú tepsibe (sütőpapírt nem árt alá tenni), kb. 8 mm az ideális, de ízlése válogatja. Egy napig állni hagyjuk. Másnap egy réteg olvasztott csokival bevonjuk a tetejét (ami később az alsó bevonatként szolgál majd. Ha megszáradt (pár perc), felszeleteljük pralinéméretűre, és a kockákat a felolvasztott bevonat csokiba mártjuk (egyszerűen felolvasztjuk a csokit, semmi trükk, hő-méricskélés). Ha díszíteni szeretnénk, azt most és gyorsan tegyük. Sütőpapírra vagy jól kifeszített follpackra tegyük száradni, kb. 5 perc múlva már dobozolható is.
Könnyebben kijön a formából a sütemény, ha tésztával sütés előtt a tortaforma oldalait is kibéleljük.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:


 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.