Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 22. - 2017. 06. 02.

2017.06.02

HETI ÉTREND

22, Heti étrend
VASÁRNAP:

Tárkonyos borjú-raguleves, juhtúrós gombóccal, Gombás, gesztenyével töltött liba, Császár kuglóf
HÉTFŐ:
Finom cukkinileves, Karfiolmuszaka, Gyümölcs
KEDD:
Burgonyagulyás, Káposztás kocka, Almás puding
SZERDA:
Karalábégaluska leves, Brandy mázas csirkerolád, Chilis bonbon narancskivonattal
CSÜTÖRTÖK:
Almaleves, Busapörkölt, Almás, túrós, meggyes pite
PÉNTEK:
Beregi bableves körömmel, Bácskai rakott tarhonya. Gyümölcs
SZOMBAT:
Borsóleves tojásvirággal, Rakott kel Marcsi módra, Örmény palacsinta

BEREGI BABLEVES KÖRÖMMEL
Hozzávalók:
1-1,5 kg malacköröm, 20 dkg fejtett bab, olaj, 1 fej vöröshagyma, paprika, 1 paradicsom, 2 zöldpaprika, fél csokor petrezselyem, só

Elkészítése:
A babot enyhén sós vízben feltesszük főni. Kevés olajban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, megszórjuk paprikával, és kevés vízzel felengedjük. Belehelyezzük a körmöket. Sózzuk, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és a paprikát, és majdnem puhára pároljuk. Ha a bab és a hús is majdnem puha, a körmöt a babhoz keverjük, és készre főzzük.
Csipetkével és rászórt, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

BÁCSKAI RAKOTT TARHONYA
Hozzávalók:
25 dkg tarhonya, só, két evőkanál zsír, pirospaprika, 2-3- fölszeletelt paprika, ugyan annyi paradicsom, tejföl, 6 kemény tojás.

Elkészítése:
Az egyik lábosban egy evőkanál zsíron megpirítjuk a tarhonyát, megsózzuk, majd forró vízzel fölengedve, puhára pároljuk. Közben a másik lábosban, ugyancsak egy evőkanál zsíron, sóval és pirospaprikával ízesítve megpároljuk a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, majd ha már puha, elkeverjük 1 dl tejföllel. Tűzálló tál aljára terítjük a tarhonya egyharmadát, erre simítjuk a tejfölös paprika felét, a megtisztított karikára vágott kemény tojást, majd ismét tarhonya, paprika, tojás és végül a tetejére tarhonya kerül. A maradék tejfölös lével megöntözzük, és a sütőben átsütjük.
El lehet jó előre készíteni, tálalás előtt csak meg kell sütni..

ALMÁS, TÚRÓS, MEGGYES PITE
Hozzávalók: - A tésztához:
25 dkg Ráma margarin, 1 db tojás, 45 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 7 dkg cukor, egy csipet só, 1 dl tejföl, 1 db tojás a tészta megkenéséhez
A töltelékhez: - Almás:
2 kg alma, 1 db citrom, 10 dkg porcukor, fahéj, 10 dkg darált háztartási édes keksz
Túrós:
50 dkg túró, 5 dkg mazsola. 1 db citrom reszelt héja, 15 dkg porcukor, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg vaníliaízű pudingpor
Meggyes:
1 kg kimagozott meggy, 10 dkg darált dió, 5 dkg zsemlemorzsa, egy csipetnyi fahéj, 15 dkg cukor

Elkészítés:
A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a liszttel összedolgozott margarinhoz adjuk és meggyúrjuk a tésztát. Fél óráig hűvös helyen pihentetjük. A tésztát megfelezzük, az egyik felét a tepsinek megfelelő méretre nyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és rákenjük a tölteléket. A másik, kinyújtott tésztalapot ráhelyezzük, és villával megszurkáljuk. Az egész tojást és a megmaradt fehérjét felverjük, majd ezzel megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben, 180°C-on, 20-25 percig sütjük.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.