Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 23 - 2017. 06. 06.

2017.06.06

HETI ÉTREND

23, Heti étrend VASÁRNAP:
Orjaleves, Tanyasi töltött csirke, Argentin fejes saláta, Almás-barackos bukta
HÉTFŐ:
Köménymagleves, Görögös rizses hús Zizi módra, Gyümölcs
KEDD:
Tót babgulyás, Rakott karfiol, Darázsfészek
SZERDA:
Citromleves, Aliz módra, Borjúrolád pikáns töltelékkel, Túró-krémfagylalt
CSÜTÖRTÖK:
Diós joghurtleves, Cukkinipörkölt, Almás puding
PÉNTEK:
Csirke - gombaleves, Csalánfőzelék, Gyümölcs
SZOMBAT:
Tejleves mézes kukoricagombóccal, Gombás lecsó kölessel, Palacsinta gyümölcskrémmel

TÓT BABGULYÁS
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka, 25 dkg füstölt hús, 30 dkg májbab, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, olaj, só, pirospaprika, 1 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 tojás, 2 evőkanál liszt, tejföl

Elkészítése:
A babot és a füstölt húst előző este kell külön vízbe áztatni. Másnap az olajon az apróra vágott hagymát üvegesre fonnyasztom, beleszórom a pirospaprikát, borsot, babérlevelet, feldarabolt paradicsomot, zúzott fokhagymát, és kissé felengedem. Egy kicsit újra forralom. Beleteszem a beáztatott babot és a felkockázott füstölt húst. Annyi vízzel hígítom, hogy ellepje. Ha a bab félpuha, akkor kerül bele a kockára vágott lapocka. Ezzel készre főzöm. Amikor kész, vízzel felengedem, újra átfőzöm, hogy ne legyen túl sok leve. A tojásból és a lisztből kemény tésztát készítek, és elcsipkedem, míg a leves fő.
A csipetkét a levesbe teszem, pár perc alatt megfő.
A zöldpaprikát karikákra vágom, és tálaláskor a gulyásra szórom.
Tejfölt külön kínálok mellé.

RAKOTT KARFIOL
Hozzávalók (4 személyre):.
1 kg karfiol, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 2 evőkanál finomliszt, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2 dkg vaj, késhegynyi tört borókabogyó, 1 csokor petrezselyemzöld..
.
A karfiolt gondosan megtisztítjuk, és rózsáira szedjük. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi szűken ellepi. Félpuhára főzzük. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd a forró tejet ráöntve, állandó kevergetés közben sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a megtisztított, reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a borókabogyót, és pár percig hűlni hagyjuk. Ezután a reszelt sajttal és a tejföllel simára keverjük. A karfiolt leszűrjük, és tűzálló tálba vagy tepsibe terítjük. A sajtos mártáshoz adjuk a megmosott és apróra metélt petrezselyemzöldet, végül összekeverjük a habosra felvert tojásokkal. A karfiolra öntjük a tojásos-petrezselymes mártást, és az előmelegített forró sütőben addig pirítjuk, amíg szép színes lesz a teteje. .
Vigyázat, a sajt miatt nagyon hamar barnulhat! .
Kockákra vágva tesszük a tányérokra.

DARÁZSFÉSZEK
Hozzávalók:
a tésztához 30 dkg finomliszt, 5 tojássárga, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál cukor, csipetnyi só; a töltelékhez 15 dkg vaj, 12 dkg cukor, 5 dkg darált dió, 2 zacskó vaníliás cukor; az öntethez 4 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor.

Elkészítés módja:
A szétmorzsolt élesztőt és a cukrot elkeverem a langyos tejben, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba beleöntöm a lisztet, a tojássárgáját, a sót, és a megkelt élesztővel alaposan összedolgozom. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, és 10 percet pihentetem. Közben a vajat habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a darált diót is. Ezzel a krémmel bekenem a tésztát, ezután úgy csavarom össze, mintha rétest készítenék. A hosszú tészta rudat négy centis darabokra vágom, majd egy vajjal kikent sütőlemezre, kis távolságra egymástól, a vágott felükkel felfelé állítgatom a kis rudakat. Letakarva, langyos helyen kelesztem fél órán keresztül, majd előmelegített, forró sütőbe téve, a lángot rögtön takarékra mérsékelem. Közben a tejszínbe belekeverem a vaníliás cukrot, és időnként a sülő tésztát meglocsolom az ízesített tejszínnel. (Kb. három-négy alkalommal locsolom meg, addigra a tejszínnek el kell fogynia.)
Ha megsült, tálra borítom és borsodóval vagy meleg csokoládémártással kínálom.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.