Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 43.

2018.10.21

HETI ÉTREND

43. Heti étrend
VASÁRNAP:
Spárgaleves (a csirkemell csontjával-bőrével), kijevi kotlett egészség salátával, eperkrém
HÉTFŐ:
Cseresznyeleves, rántott sajt majonézes burgonyával, diós csók
KEDD:
Kelleves virslivel, darafelfújt nyers gyümölccsel
SZERDA:
Újhagymaleves, görög rostélyos petrezselymes rizzsel, joghurtos citromkrém
CSÜTÖRTÖK:
Ikraleves, Mátyás-ponty vajas galuskával, részeges cseresznye
PÉNTEK:
Petrezselyemleves, spárgás kotlett, karamellkrém vagy fagylalt
SZOMBAT:
Parajkrémleves, gombás karalábé, eperkoszorú

 

Eperkoszorú
Megmérünk 4 tojást, és a sárgájukat egyenlő súlyú vajjal meg cukorral habosra keverjük. Hozzáadunk ugyanannyi súlyú lisztet, végül a habbá vert tojások fehérjét. Egy kivajazott, kb 24 centi átmérőjű kerek tortaformába megsütjük, és deszkára téve hűtjük ki. Ha a tészta kihűlt, szélén egy kétujjnyi széles peremet hagyunk, a belsejét éles kiskanállal kiszedjük, kockára vágjuk. A tésztaüreget eperlekvárral vastagon kikenjük. Megtisztítunk egy fél kiló apró szemű epret, megöntözzük 2-3 evőkanál rummal, meghintjük 10 deka porcukorral, és legalább egy óráig állni hagyjuk, időnként megkeverve, hogy a cukor felolvadjon.
Ezután néhány szép eperszemet félreteszünk, a többihez hozzáadjuk a kivájt, kis kockákra vágott tésztát, és ha kell, még egy kevés rummal hígított eperlekvárt adunk hozzá.
Ezzel töltjük a tészta üregét, tetejére téve a félretett, szép eperszemeket.
Édes tejszínhab halmokkal díszítjük.
(Egy deci tejszín elég hozzá, de ha úgyis két decit vettünk, a második decivel hígíthatjuk az epres tölteléket lekvár helyett.)

Gombás karalábé
Sós vízben megfőzünk 8 zsenge, meghámozott karalábét, majd szitára téve lecsurgatjuk. Éles kiskanállal kivájjuk a belsejüket, és a karalábékat - üregükkel felfelé - margarinnal kikent tűzálló tálra egymás mellé tesszük, s körülrakjuk a karalábéforgácsokkal. Egy kiskanálnyi margarinon üvegesre párolunk egy szál apróra vágott újhagymát, hozzáadunk 20 deka megtisztított, karikára vágott gombát, és sóval, törött borssal addig pároljuk, míg saját Levét el nem főtte. Hozzáadunk 10 deka nagyon apró kockára vágott sonkát vagy főtt húst, és összekeverjük 4 nyersen elhabart tojással. Egy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és a karalábék üregébe töltjük. 2 deka margarinból 2 deka liszttel és 2 deci karalábé főzővízzel besamelt főzünk, a tűzről levéve simára keverünk benne egy deci tejfölt, és a lerakott karalábékra öntve, a sütőben megsütjük.
(Meghintjük a tetejét 2 deka reszelt sajttal is, amely piros kéreggé sül.)

Mátyás-ponty
Besózunk, egy kevés citromlével megöntözünk 8 szelet pontyot (vagy filézett halszeletet), és félóráig állni hagyjuk. Ezután levét leitatjuk, paprikás lisztben megforgatjuk, és egy kevés olajon ropogósra sütjük. Meleg helyre félretesszük a halszeleteket. Visszamaradt zsiradékjában megpirítunk két szál apróra vágott újhagymát, meghintjük egy kiskanálnyi pirospaprikával, és beleteszünk 25 deka meghámozott, felszeletelt gombát. Megsózzuk, és addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte.
Végül egy-két kanál tejföllel gazdagítjuk, és a pontyszeletekre öntve, vajas galuska vagy párolt rizs kíséretében adjuk asztalra.

Kijevi kotlett
Lebőrözünk, kicsontozunk 4 nagy csirkemellet, és a fél melldarabokat úgy vágjuk be, hogy 8 szép szeletet kapjunk. Összedolgozunk 5 deka vajat egy csipet reszelt szerecsendióval, és mindegyik hússzeletre teszünk belőle egy darabkát. A hús két szélét ráhajtjuk, majd összegöngyölve hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük. Kívülről besózzuk a kis tekercseket, és lisztben, felvert tojásban, zsemlyemorzsában megforgatva, bŐ, forró olajban ropogós pirosra sütjük.

Görög rostélyos
Kicsontozunk, vékonyra kiverünk 80 deka rostélyost. 2 evőkanál olajon hirtelen átsütjük a hússzeleteket, hozzáadunk 3 szál karikára vágott újhagymát, és néhány percig együtt pirítjuk. Belerakunk egy húsleveskockát, egy-egy mokkáskanálnyi majoránnát, kakukkfüvet, egy-egy késhegynyi köménymagot meg pirospaprikát, két gerezd tört fokhagymát és egy ágacska rozmaringot (a piacon, virágárusoknál érdemes venni egy cseréppel, amely, ha gondosan Őrizzük, évekig is zölddel.)
Egy kevés vízzel vagy vörös borral jó puhára pároljuk, és rövid lére sütve tálaljuk.

Egészség saláta
Simára keverünk egy nyers tojássárgát egy kiskanál mustárral, egy deci tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral (vagy egy szacharintablettával) meg egy csipet sóval. Belevágunk karikákra 20-30 deka gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 2-3 szál újhagymát zöldjével együtt, 2-3 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül hozzáadunk nagyon apró kockára vágva egy megtisztított narancsot.
Legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy a sok nyers zöldség "megérjen" a salátamártásban.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HETI ÉTREND
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.