Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 44.

2018.10.27

HETI ÉTREND

44. Heti étrend
VASÁRNAP:
Hamis orjaleves (karajcsontból), spanyol pecsenye, Stefánia torta (száraz piskóta tortalapból)
HÉTFŐ:
Paradicsomleves, mexikói sajtos rizs, gyümölcssaláta
KEDD:
Libaaprólék-leves, vaníliás palacsinta
SZERDA:
Sajtleves, lecsó kolbásszal, szőlő
CSÜTÖRTÖK:
Karfiolleves, fokhagymás sült hal burgonyapürével és paradicsomsalátával, citromkrém
PÉNTEK:
Almaleves, töltött fasírt vajas karfiollal, rumhab
SZOMBAT:
Sóskakrém-leves, rakott burgonya kovászos uborkával, kakaós-lepény

 

Mexikói rakott rizs
Elkészítése:
3 deci rizst jól átmosunk, majd 4,5 deci vízzel leöntve, egy evőkanál Vegetával ízesítve addig párolunk, míg a levét el nem főtte. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleterítjük a rizs egyharmad részét, beborítjuk vékony sajtszeletekkel, erre 2 szép nagy zöldpaprikát ujjnyi csíkokra vágva fektetünk. Tovább rétegezzük a rizst. a sajtot, a paprikát, végül a tálat rizzsel fedjük be. Tetejére vajdarabkákat hintünk. Simára keverünk 2 deci tejfölt egy mokkáskanálnyi chili-porral (gyógynövényboltokban kapható!) meg csipet sóval, és a rizsre öntve, a forró sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve, tetejét reszelt sajttal meghintjük (a sajt és a paprika közé egy réteg laskára vágott párizsit vagy főtt füstölt húst is tehetünk).
Kb. 20 deka sajt elegendő ehhez a mennyiséghez.

Töltött fasírt
Elkészítése:
Megdarálunk 40 deka zsiradékmentes marhafelsált egy kis fej reszelt vöröshagymával, összegyúrjuk egy nyers tojással, kevés sóval, törött borssal, és négyfelé osztjuk. Megfőzünk keményre 4 tojást, megtisztítjuk, és mindegyiket a darált hús masszába csomagoljuk. Bő, forró olajban megsütjük, és félbevágva tálaljuk.
Melléje kitűnő (fogyókúrás) köret a sós vízben főtt, kevés olvasztott vajjal leöntött karfiol.

Spanyol pecsenye
Elkészítése:
Kicsontozunk és vékonyra kiverünk négy 20 dekás sertésborda-szeletet, és kevés olajon mindkét felüket kisütjük. Tűzálló tálba fektetjük, befedjük karikára vágott vöröshagymával. csíkokra vágott zöldpaprikával. 60 deka nyers, vékonyra szelt burgonyával, 4 szál megtisztított, karikára vágott sárgarépával, és leöntjük annyi megsózott, megborsozott ivóparadicsommal, hogy ellepje.
Fedő alatt a sütőben kb. egy óráig sütjük.

Kakaós lepény
Elkészítése:
Összegyúrunk 9 deka margarint 9 deka cukorral, egy csomag vaníliás cukorral, fél csomag sütőporral, egy egész tojással és 12 deka 4.60-as (finom) liszttel. Egy óráig pihentetjük. (Ne ijedjünk meg, ha nagyon ragad, lisztezett kézzel óvatosan bánjunk a tésztával.) Vékonyra nyújtva kibélelünk pele egy közepes, kb. 30 cm X 20 cm-es tepsit, és világossárgára sütjük. Fehéredésig keverünk 4 tojássárgát 15 deka kristálycukorral, hozzáadunk 2 púpos evőkanál kakaót, végül felváltva 10 deka darált diót és a tojások kemény habbá vert fehérjét.
A világosra sütött tésztára simítjuk, és a sütőbe visszatolva, 3-4 percig élénk, majd takarék felső lángon szúrópróbáig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, és kockára vágva rakjuk a tálra.

Karfiol télire
Elkészítése:
Szép tömör karfiolfejeket vásárolunk, megtisztítjuk, és rózsáira szedve, lobogó sós, kissé ecetes vízbe dobjuk. 10 percig forraljuk, majd levétől lecsurgatva, üvegekbe töltjük. Friss sós vízzel öntjük le, tetejére csipet szalicilt teszünk, lekötjük és vizes ruhával leborítva 30 percig gőzöljük.
Télen levesnek, salátának, köretnek kitűnő.

A köpolu, bolgár saláta
Elkészítése:
Amelyhez 2 szép padlizsánt a sütőben 20 percig . sütünk. Műanyag késsel meghámozzuk. Belsejét kikaparva, péppé zúzzuk, összekeverjük 4 szem nyolc részre vágott paradicsommal, 2 kis kockákra vágott vöröshagymával, 3 húsos, vékony laskára vágott zöldpaprikával, és rácsavarjuk egy citrom levét. Megsózzuk, megborsozzuk, néhány óráig érleljük, és tálalás előtt kevés olajjal keverjük össze. A tálon tetejét befedjük karikára vágott paradicsommal, amelyet megsózunk megborsozzuk, és gazdagon meghintünk összevagdalt fokhagymával.
(Bulgáriában egyes helyeken kevés joghurtot is kevernek a köpoluba.)

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.