Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 45.

2018.11.04

HETI ÉTREND

 

45. Heti étrend
VASÁRNAP:
Gombaleves (karajcsonttal), szilvás rántott szelet burgonyapürével, karamellás ostyatorta
HÉTFŐ:
Zöldbableves, burgonyás palacsinta fejes salátával, lángoló őszibarack
KEDD:
Gulyásleves, meleg darafelfújt málnaszörppel
SZERDA:
Zöldborsóleves csipetkével. csülök pékné módra paradicsomsalátával. szőlő
CSÜTÖRTÖK:
Ikraleves. lengyel ponty vajas galuskával. mézes csók
PÉNTEK:
Zöldségleves (ebben főzzük meg a csirkeaprólékot), rizses csirkeaprólék uborkasalátával gyümölcssaláta
SZOMBAT:
Köménymagos leves pirított zsemlyekockával. angol töltött paprika sós vízben főtt burgonyával, bögretészta

 

Angol töltött paprika
Elkészítése:
Hosszában félbevágunk és kicsumázunk 4 nagy húsos zöldpaprikát. 20 deka sertéscombot 20 deka főtt füstölt sertéshússal átdarálunk, összekeverjük 8 deka félig főtt rizzsel. 2 kis kockákra vágott paradicsommal, 2 apróra vágott ecetes uborkával, egy nyers tojással, sóval, törött borssal, késhegynyi kakukkfűvel meg bazsalikommal ízesítjük. Közé keverhetünk egy csokor összevagdalt petrezselyemzöldet meg 5 deka reszelt sajtot is, attól még ízesebbé válik. Ezzel a húspéppel púposan megtöltjük a fél zöldpaprikát, kiolajozott tűzálló tálra egymás mellé ültetjük, és 2 deci tejföllel leöntve, a tálat lefedve, a sütőben kb. másfél óráig sütjük.
Tálalás előtt meghinthetjük még 5 deka reszelt sajttal, ami szépen ráolvad a tetejére.

Lengyel ponty
Elkészítése:
A fejétől, a farkától, gerincétől megszabadított halat háromujjnyi széles darabokra vágjuk, és rácsavarva egy citrom levét. egy óráig állni hagyjuk. 4 deka vajat vagy margarint tűzálló tálban felolvasztunk, aljára terítünk egy csomag megtisztított, karikára vágott leveszöldséget, és egy evőkanál hagymakrémmel vagy egy kis fej reszelt hagymával aranyszínűre pirítjuk. Kivesszük a zöldség felét, a tálban maradt zöldségre fektetjük a haldarabokat, befedjük a kiszedett zöldséggel, és egy babérlevéllel, néhány szem borókabogyóval, 5 szem borssal, egy szem szegfűszeggel ízesítjük. (Csak akkor sózzuk, ha friss hagymából készítettük. mert a hagymakrém sós.) Az egészet leöntjük annyi sörrel, hogy félig ellepje, és a tálat lefedve, 30 percig pároljuk.
(Az eredeti recept szerint 2 evőkanál mazsolát is kell keverni a zöldség közé, különlegesen jó ízt ad a halnak, mártásnak.)
Tálalás előtt a halat kiszedjük, visszamaradt levét egy szelet, kevés vízben áztatott, áttört barna kenyérrel besűrítjük (vagy vékony barna rántással), és a tálra fektetett haldarabokra öntjük.
Párolt rizs a hozzá illő köret.

Szilvás rántott szelet
Elkészítése:
8 sovány, kicsontozott rövidkaraj szeletet vékonyra kiverünk, besózunk, és mindegyikre félbevágott, kimagozott szilvát nyomunk, vágott felével a húsra. A húst a szilvával együtt a szokott módon lisztben, felvert tojásban, zsemlemorzsában panírozzuk, és bő forró olajban ropogós pirosra sütjük.
(Először a szilvás felével lefelé rakjuk az olajba, csak mikor már szép színt kapott, fordítjuk az üres felére, óvatosan.)

Karamellás ostyatorta
Elkészítése:
Arany-barnára pirítunk 20 deka kristálycukrot, és kiolajozott tányérra öntve hagyjuk megdermedni. Ha kihűlt. átdaráljuk, és két evőkanálnyit félreteszünk belőle. 20 deka margarint habosra keverünk 15 deka porcukorral, egy csomag vaníliás cukorral, és hozzáadva a megdarált karamellt, megtöltjük, és bevonjuk vele az ostya tortalapokat.
Tetejét meghintjük a félretett őrölt karamellel, és legalább fél napig állni hagyjuk.
Forró késsel szeleteljük.

Ecetes szilva eltevése télire
Elkészítése:
Ropogós szilvát megmosunk úgy, hogy a szép hamva rajta maradjon, és szitára téve száradni hagyjuk. Körömnyi kéndarabokat meggyújtunk, mindegyikre ráborítunk egy-egy literes, tisztára mosott, megtörölgetett üveget, és mikor az üvegek megtelnek kéngőzzel, gyorsan beletöltjük a szilvát. Kistányérral lefedjük, nehogy a gőz elillanjon. Közben szirupot főzünk, egy liter vízre 25 deka cukrot és kb. egy deci enyhe ecetet számítva, hogy kellemesen savanykás, de ne túl savanyú legyen. Szegfűszeggel ízesítjük, és azon forrón a szilvára öntjük.
Azonnal lekötjük az üvegeket, és szárazgőzben tartjuk másnapig.
Télen pecsenyéhez illő, kitűnő savanyúságot kapunk.

Kefires saláta
Elkészítése:
Egy szép fejes salátát leveleire szedünk, megmossuk, megszárítjuk, és csíkokra vágva összekeverjük 4 darab nyolcfelé vágott paradicsommal, két meghámozott, koszában félbevágott, félujjnyi vastagra szelt uborkával meg egy félkilós, leszűrt konzerv kukoricával. 2 deci kefirbe kevés citromlevet, sót, csipet cukrot meg 2 kemény tojást villával összetört sárgáját keverjük, a salátára öntjük, és tetejét meghintjük az apróra vágott kemény tojás fehérjével meg egy kevés reszelt zellerrel.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.