Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 46.

2018.11.10

HETI ÉTREND

46. Heti étrend
VASÁRNAP:
Zöldborsóleves aprólékkal, paprikás csirke galuskával és fejes salátával, orosz krémtorta
HÉTFŐ:
Hamis-gulyásleves, rakott újhagyma, almahab
KEDD:
Libaaprólékleves maceszgombóccal, tarkedli
SZERDA:
Petrezselyemleves, paradicsomos csülök főtt szarvacska-tésztával, vaníliapuding (pudingporból)
CSÜTÖRTÖK:
Sóskaleves, rántott haltej majonézes burgonyával, lekváros kifli
PÉNTEK:
Almaleves, spanyol felsál petrezselymes rizzsel, karamellás pattogatott kukorica
SZOMBAT:
Köménymagos leves pirított zsemlekockával, sonkás rakott tészta ecetes uborkával vagy paprikával, befőtt

 

Sonkás rakott tészta
Elkészítése:
Sós vízben 30 percig 2 csomag tortellinit vagy az előírásnak megfelelő ideig egy csomag makarónit, illetve spagettit, és levétől leszűrve, hideg vízzel leöblítjük. Közben nagyon finomra összevágunk 20 deka nyers sonkát, összekeverjük 2 deci tejföllel meg 2 -3 evőkanál ketchuppel. Közé keverünk - ha van -15 deka karikára vágott, párolt gombát vagy egy doboznyi konzerv gombát leve nélkül. Kikenünk egy nagy tűzálló tálat vagy zománcozott tepsit 3 deka margarinnal, beleterítjük a tészta felét, rásimítjuk a sonkakrémet, és meghintjük 5 deka reszelt sajttal. Befedjük a maradék tésztával, és leöntjük 2 deci tejföl meg 10 deka reszelt sajt 'keverékével.
A sütőben alaposan átsütjük.
Ecetes savanyúság illik hozzá.

Paradicsomos sertéscsülök
Elkészítése:
2 szép, mellső csülköt megtisztítunk, besózunk, és a kukta fazékban, másfél deci vizet aláöntve, a be -téten, a jelzéstől számítva 40 percig pároljuk. (Kukta híján sós vízben főzzük meg jó puhára). Közben elkészítjük a mártást: egy evőkanál olajon megpirítunk egy kis fej reszelt vagy nagyon finomra vágott vöröshagymát, felengedjük egy 'közepes nagyságú (160 g-os) konzerv paradicsommal meg kétszer annyi vízzel, mint a paradicsom, és késhegynyi törött borssal, csipet sóval, egy ágacska rozmaringgal, egy babérlevéllel meg egy gerezd tört fokhagymával ízesítve, 5 percig forraljuk.
A csülköket lé nélkül tűzállótálra fektetjük, leöntjük a paradicsommártással, átsütjük.

Rántott haltej
Elkészítése:
A piacon halárusnál vásárolunk fél kiló haltejet, és lobogó forró sós vízbe dobva, 5 percig főzzük.
Levétől lecsurgatva lisztben, tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő, forró olajban ropogós pirosra kisütjük.
Majonézes burgonyával vagy ecetes tormával és burgonyával kínáljuk. Íze nagyon hasonlít a rántott velőéhez.
Neubauer Andrásné, Pécs.
(Megjegyzés: Én soha nem szoktam előtte megfőzni! Szászika)

Spanyol felsál
Elkészítése:
80 deka felsált felszeletelünk, vékonyra kiverünk, besózunk.
Apróra vágunk 15 deka füstölt szalonnát, egy evőkanál zsíron üvegesre sütjük, hozzáadunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, és megpirítjuk. Végül közé keverünk 2 gerezd tört fokhagymát, és együtt pár percig sütjük. Megforgatjuk rajta a felsálszeleteket, és annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje. Egy evőkanál Vegetával, csípős Piros Arany paprika-krémmel (vagy elmorzsolt cseresznyepaprikával) ízesítve, lassú tűzön pároljuk. Fél óra múlnia hozzáadunk 2-2 szál megtisztított, karikára vágott sárgarépát meg petrezselyemgyökeret, egy kis fej megtisztított, kockákra vágott karalábét meg egy darabka összevagdalt zellert, belevágunk apróra egy csokor petrezselyemzöldet, és ezzel pároljuk tovább a pecsenyét.
Ha a levét elfőtte, kevés vízzel pótoljuk. (Nyáron még kerül bele karikára vágva egy paradicsom meg egy zöldpaprika is.)
Mikor a hús megpuhult, egy kis doboznyi paradicsompürével ízesítjük a levét, és törött borssal meghintve, még pár percig pároljuk.
Burgonyafánk illik hozzá, de adhatjuk párolt rizzsel is.
Birkus Imréné, Budapest,

Lekváros kifli (orosz recept)
Elkészítése:
50 deka lisztet eldolgozunk 12,5 deka margarinnal, egy deci (fél pohár) kefirrel, 2,5 deka, egy deci édes, langyos tejben megfuttatott élesztővel meg csipet sóval, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. (Nem tévedés: tojás nem kell bele.) Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, fánkszaggatóval vagy széles szájú pohárral kerek lapokat szúrunk ki belőle, és mindegyikre egy-egy kanálka sűrű gyümölcsízt téve, kifliket formázunk belőle.
Tetejüket egész tojással kenjük, és a sütőben aranybarnára sütjük.
Azon melegen meghintjük porcukorral. (Ezt a tésztát napokig lehet nyersen tárolni a hűtőszekrényben.
Lekvár helyett készülhet dió- vagy máktöltelékkel is.)

Tavaszi parajsaláta
Elkészítése:
Alaposan megmosunk kierezünk 30 deka parajt, és összekeverjük 20 deka, csíkokra vágott ementáli sajttal meg 4 szem, cikkekre vágott paradicsommal. Egy evőkanál ecetet simára keverünk egy csapott evőkanál mustárral. egy kis csokor finomra vágott zöldhagymával, sóval, csipet cukorral meg 5 evőkanál olajjal.
A parajra öntjük, és tálalás előtt 10 percig hideg helyen állni hagyjuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:


Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.