Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 48. HÉT

2018.11.25

HETI ÉTREND

48. Heti étrend
VASÁRNAP:
Csirkeraguleves, rántott csirke petrezselymes burgonyával, lángoló őszibarack
HÉTFŐ:
Almaleves, karfiol krokett tartármártással, karamellkrém
KEDD:
Savanyú tojásleves, tejfeles lepény friss baracklekvárral
SZERDA:
Hideg uborkaleves, dzsuvecs, görögdinnye
CSÜTÖRTÖK:
Hideg paradicsomleves, szalonnás tonhal vajas zöldborsóval, gyümölcssaláta
PÉNTEK:
Majonézes dinnye, olasz rakott hús petrezselymes rizzsel. főtt kukorica
SZOMBAT:
Majoránnás burgonyaleves, parajpüré "gólyatojással", szilvás lepény

Majonézes dinnye
Egy szép sárga húsú dinnyét meghámozunk, kimagvalunk és ujjnyi vastag cikkekre vágunk. Jól záródó edényben jégbe hűtjük. Két tojássárgájához cseppenként, habverővel hozzákeverünk két deci olajat, és amikor már vajkeménységű, egy- egy púpos kiskanál mustárráf, porcukorral, pár csepp citromlével, késhegynyi sóval ízesítjük, két deci sűrű tejföllel simára keverjük.
Ezt a mártást is jégbe hűtjük.
Tálalás előtt a jégbe hűtött dinnyeszeleteket tálra fektetjük, megsózzuk, törött borssal meghintjük és leöntjük a jó hideg mártással.

"Gólyatojás"
Fejenként két tojást keményre főzünk, kihűtünk, meghámozunk, majd hosszában kettévágva, belsejüket kikaparjuk. A tojássárgát villával összetörjük, kevés sóval, tejföllel, tojásonként egy mokkáskanál zsemlemorzsával, meg egy csokor összevagdalt petrezselyemzölddel simára keverjük (épp hogy kenhető legyen. annyi tejfölt teszünk bele!), és a tojások fehérjébe visszatöltjük. Eredeti formájukra összeillesztjük a tojásokat, először lisztben, majd sűrű palacsintatésztában megmártjuk, és bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük.
(Még jobb, ha a palacsintatésztát nem tejjel, hanem sörrel készítjük).
Paraj-, illetve sóskamártáshoz kitűnő.

Karfiol krokett
Fél kiló karfiolt rózsáira szedve, sós vízben puhára főzünk, majd áttörjük. (Lehet villával vagy a turmixgépben pépesíteni.) Egy kis kanái olajon aranysárgára pirítunk egy kis fej vöröshagymát, a tűzről levéve elkeverjük a karfiollal, egy tejben áztatott, kinyomkodott és össze-morzsolt zsemlével, egykét nyers tojással, két evőkanál zsemlemorzsával. Sózzuk, enyhén borsozzuk, és kroketteket formázva belőle, lisztben, tojásban meg zsemlemorzsában megforgatjuk.
Bő, forró olajban világosbarnára sütjük.
Tartár- vagy paradicsommártással kitűnő. (a legjobb hozzá az olasz, fűszeres paradicsommártás). de adhatjuk kapor- vagy snidling-mártással is.

Olasz rakott hús
Kicsontozunk és késsel rostjaira merőlegesen megveregetünk nyolc szép rövidkaraj szeletet. Besózzuk és félig egymásra fektetve kivajazott vagy margarinnal kikent tűzálló tálra fektetjük. Tetejét meghintjük csipet kakukkfűvel, izsóppal meg rozmaringgal, és befedjük félujjnyi vastagra vágott paradicsommal. A paradicsomot is sózzuk, a fenti fűszerekkel hintjük meg. nagyon kevés, borsónyi vajdarabkát szórunk a tetejére, és a tálat alufóliával lefedjük. Forró sütőben 40-45 percig sütjük, majd a fóliát levéve róla, levét elpárologtatjuk.
Közvetlenül tálalás előtt kevés sajtot reszelünk a tetejére (vagy befedjük hajszálvékonyra vágott sajtszeletekkel), és csak annyi időre tesszük vissza a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
Hidegen is ízletes, de ha így akarjuk tálalni, sajt nélkül készítsük.

Lángoló őszibarack
Négy személyre meghámozunk, félbevágunk és kimagvalunk négy szép, magvaváló őszibarackot. (Készíthetjük felezett őszibarack konzervből is) Felolvasztunk öt deka vajat, hozzáadunk öt deka cukrot, egy fél citrom levét, és ha a cukor elolvadt, egymás mellé belerakjuk a fél barackokat. Lassú tűzön, a gyümölcsöt időnként megforgatva addig pároljuk, míg a cukor sárgulni nem kezd. Ekkor a tűzről levéve, azonnal megöntözzük fél deci rummal, meggyújtjuk, lángolva tesszük az asztalra.
Lehetőleg alutef, vagy márványbevonatú serpenyőben készítsük, mert a tűzálló üveg is elpattanhat a lángtól!
Gyorsan kell dolgozni vele, nehogy tálaláskor a barack lehűljön, mert akkor nem gyullad meg.
Nagyon mutatós és kitűnő zamatú édesség.

Kapros paradicsomsaláta
Karikára felszeletelünk fél kiló paradicsomot, 3-4 meghámozott kemény tojást, és félig egymásra fektetve, váltogatva, üvegtálra tesszük. Két deci kefirben simára keverünk két nagy csokor összevagdalt kaprot, egy kis tubus majonéz felét, pár csepp citromlevet. egy tabletta szacharint, csipet sót és a tojásos paradicsomra öntjük.
Alaposan jégbe hűtjük.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:

Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.