Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 49. HÉT

2018.12.02

HETI ÉTREND

 

49. Heti recept ajánlatunk
VASÁRNAP
- Marhahúsleves, Tavaszi sertésszelet, párolt rizzsel, Tiramisu szelet
HÉTFŐ
- Árpaleves, Zöldbabfőzelék fasírtgombóccal, Felezett őszibarack kompót
KEDD
- Zöldborsóleves, Krumplis tészta, Csalamádéval
Bouthy szelet SZERDA
- Húsgombócleves, sertéspörkölt nokedlival, Savanyúság, gyümölcs
CSÜTÖRTÖK
- Majoránnás burgonyaleves, Sertésoldalas pirított burgonya, Ecetes uborka, Isler
PÉNTEK
- Szilvaleves, Túrós csusza, gyümölcs
SZOMBAT
- Gombaleves, Rakott-kel, Vanilia puding

 

Rakott parajtekercs
Elkészítése
15 deka réteslisztet két tojással, egy deci tejjel, csipetnyi sóval meg annyi szódavízzel keverjük simára, hogy palacsintatésztát kapjunk. Legalább egy óráig pihentetjük, majd három evőkanál olajjal kikeverjük. Ha az állás során megsűrűsödött volna, még egy kevés szódavízzel hígítjuk. Az első palacsinta alá kiolajozzuk a palacsintasütőt, a többit olaj nélkül sütjük. (Sose süssük teflonedényben, márt más állagú lesz a kész palacsinta. Hagyunk felolvadni egy csomag mirelit parajt (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss parajt megfőzünk leszűrünk s áttörünk), és két deci tejföllel meg őrölt borssal kikeverjük, megsózzuk. Ezzel kenjük meg a palacsintákat, és szorosan összegöngyöljük. Ha teljesen kihűlt a tészta, fél centi vastag szeletekre vágjuk, amelyeket félig egymásra fektetve, körkörösen egy tűzálló tálra fektetünk.
Két deci tejet két deka liszttel simára keverünk, öt deka vajat dobunk bele, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. Sóval meg csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és egy deci tejföllel hígítjuk.
Belereszelünk öt deka sajtot, és bevonjuk vele a csiga formájú palacsintaszeleteket.
A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje világos piros nem lesz.

Zöldborsós csirke
Elkészítése
Egy kb. másfél kilós csirkét megtisztítunk, és fele akkora darabokra vágjuk, mintha paprikás csirkét készítenénk. Öt deka vajon fehéredésig sütjük, majd egy kevés vizet aláöntve egy húsleveskockával ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon a levében időnként megforgatva félpuhára pároljuk. Ekkor öntünk hozzá egy kiló megtisztított zöldborsót, és három csomó, már gömbölyű fejű újhagyma fehér részét. (A hagymákat egészben hagyjuk.) Fedő alatt tovább pároljuk a zöldborsós csirkét, és ha a hús is meg a borsó is megpuhult, megkóstoljuk, ha kell, kissé utánasózzuk.
Végül kiskanálnyi cukorral ízesítjük, és közvetlenül tálalás előtt egy nagy csokor
Finomra vágott petrezselymet adunk hozzá.
Aki sürübben szereti, a végén egy kevés hideg vízzel elkevert kiskanálnyi finomliszttel vagy rizsliszttel még be is sűrítheti.

Egrespüré
Elkészítése
Egy kiló friss, vagy gyorfagyaztott egres két végét kisollóval lecsípjük, az egres szemeket nagyon kevés vízzel, takaréklángon feltesszük főni. Az egres érettségétől függően 20-25 deka cukrot adunk hozzá, egy darabka citromhéjjal ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg az egres szét nem fő. Akkor a citromhéjat kidobjuk belőle, és a gyümölcsöt a levével együtt turmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, utána cukrozzuk, és közvetlenül tálalás előtt két deci habbá vert tejszínnel gazdagítjuk.
(Tejszín nélkül, de kissé megsózva, pecsenyék köreteként is adhatjuk.)

Gyümölcslepény
Elkészítése
Öt tojást megmérünk.
Az öt tojás súlyának megfelelő cukrot a tojás sárgákkal meg fele annyi súlyú puha margarinnal habosra keverünk, egy fél citrom levét meg reszelt sárga héját hozzáadjuk, és egy csomag vaníliás cukrot, végül a tojások habját belekeverjük. Fele annyi réteslisztet veszünk, mint amennyi a cukor súlya, és a tésztába szitáljuk.
Alaposan kizsírozott, kilisztezett közepes nagyságú tepsibe töltjük, és megtisztított (esetleg feldarabolt) gyümölccsel gazdagon meghintjük. A forró sütőbe toljuk, és öt percig erős, majd takaréklánggal tűpróbáig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, és 3X3 centis kockákra vágjuk. Ha van még eper, akkor abból, de később cseresznyéből, meggyből, sárga- meg őszibarackból is készíthetjük.
A kész tésztát cukrozni nem kell, önmagában is elég édes.

Friss zöldbabsaláta
Elkészítése
40 deka zsenge, vagy gyorsfagyasztott zöldbabot megtisztítunk, kétcentis darabokra vágjuk, és egy deci száraz fehérborban, egy húsleveskockával, rozmaringgal meg két gerezd fokhagymával ízesítve puhára főzzük. A tűzről levéve, de még melegen karikákra belevágjuk egy csomó újhagyma fehér részét, és ha kihűlt, 2-3 evőkanál olajat öntünk bele.
Egy napig jégbe hűtjük, csak utána kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:


Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.