Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 51. HÉT

2018.12.15

HETI ÉTREND

 

51.Heti étrend
VASÁRNAP:
- Olasz vitaminleves, chilei csirkecomb, körte karamellmártásban
HÉTFŐ:
- Paradicsomleves, burgonya pékné módra bolgársalátával. csokoládépuding (pudingporból)
KEDD:
- Húsos karalábéleves, őszibarack rakottas (készülhet más gyümölcsből is)
SZERDA:
- Zöldségleves, tojással töltött fasírt kelkáposzta-főzelékkel, joghurtos citromkrém
CSÜTÖRTÖK:
- Kaporleves, zöldbabpaprikás kolbásszal, almahab
PÉNTEK:
- Szilvaleves, Csáky-trostélyos petrezselymes burgonyával, kókuszcsók
SZOMBAT:
Savanyútojás-leves, gombás tekercs sajtmártással, mazsolás szelet

 

Olasz vitaminleves
Elkészítése:
Egy liter maradék húslevesből készítjük vagy feloldunk egy liter vízben két húsleveskockát és öt percig forraljuk. Teatojásba mokkáskanálnyi köménymagot, pár szem borsot, körömnyi babérlevelet meg két szem szegfűszeget is tehetünk és azt a forralás során belelógatjuk a levesbe. A tányérok vagy csészék aljára egy-egy kiskanálnyi reszelt sárga- meg fehérrépát, mokkáskanálnyi reszelt zellert teszünk, és erre szűrjük rá a forró levest.
Meghintjük petrezselyemzölddel, és egy külön tálkában kínáljuk hozzá a reszelt sajtot.

Gombás tekercs
Elkészítése:
Megsózunk három deci tejet, simára keverünk benne habverővel három tojássárgát, és beledolgozunk annyi réteslisztet, hogy galuskatészta keménységű masszát kapjunk. Végül óvatosan, nehogy összetörjön, belekeverjük a négy tojás kemény habbá vert fehérjét. Kizsírozott nagy tepsibe terítjük, hogy vékony réteget kapjunk, és a forró sütőben szép világosra sütjük. Közben öt deka vajon vagy margarinon sóval, törött borssal addig párolunk 40 deka apróra vágott gombát, hogy saját levét elfője, majd meghintjük egy evőkanál liszttel, és néhány perces pirítás után felengedjük annyi tejjel, hogy nagyon sűrű krémet kapjunk. Jól összeforraljuk, majd egy-két evőkanál tejföllel gazdagítjuk. Belevághatunk petrezselyemzöldet is. A tepsiből egy konyharuhára borított tésztára simítjuk, és a ruha segítségével összegöngyöljük, forró tálra fektetjük.
Vagy leöntjük olvasztott vajjal, és sajttal hintjük meg a tetejét, vagy bevonjuk forró sajtkrémmel.

Chilei csirkecomb
Elkészítése:
Villával lefejtjük négy tejes kukoricacsőről a szemet, és sós tejjel leöntve, puhára főzzük. Egy kevés reszelt szerecsendióval meg gyömbérporral ízesítjük, és mielőtt még megpuhulna, közé keverünk 10 deka mazsolát, hogy az is megfőjön. Kikenünk vajjal vagy margarinnal egy tűzálló tálat, beleteszünk 4 csirkecombot, leöntjük a kukoricamártással, és a tálat lefedve, a forró sütőben - a comb nagyságától függően - 35-45 percig sütjük. A sütés vége felé a fedőt levesszük a tálról, hogy a levét elpárologhassa.
Kínálhatunk hozzá még burgonyapürét is.

Török parajsaláta
Elkészítése:
Megmosunk több váltott vízben 40 deka zsenge parajt, minden erétől-szárától gondosan megtisztítjuk, majd vékony laskára vágjuk. Összekeverjük két felszeletelt paradicsommal, egy nagy fej finomra vágott lila hagymával vagy 6-8 darab újhagymafejjel, és sóval, törött borssal, két gerezd tört fokhagymával meg egy csapott mokkáskanál kakukkfűvel ízesítjük.
Elkeverünk egy pohár kefirt vagy joghurtot két evőkanál olajjal, öt deka reszelt sajttal, végül az összevagdalt parajjal, és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük.

Barack rakottas
Elkészítése:
Vásárolunk három kész buktát és kockákra vágjuk. Simára keverünk három evőkanál kakaóport két tojássárgával vagy egy evőkanál liszttel meg négy deci tejjel. Egy csomag vaníliás cukorral és ízlés szerint cukorral ízesítjük, krémmé főzzük. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, aljára terítjük a tésztakockák felét, bőven meglocsoljuk rummal és ráöntjük a krém felét. Erre meghámozott, kimagozott, nagyobb kockákra vágott őszibarackot terítünk, majd ismét rummal meg-locsolt tészta, a krém maradéka és barack kerül rá. Borsónyi vajdarabkákkal megszórjuk, és egy napra jégbehűtjük.
Fogyasztás előtt tesszük sütőbe, ha majdnem kész, tetejére simítunk két kemény habbá vert tojásfehérjét, amelybe öt deka kristálycukrot meg öt deka darált diót kevertünk.
Addig sütjük, míg a hab szép rózsaszínű lesz.

Bolgár saláta
Elkészítése:
Megforrósítunk négy evőkanál olajat, és megsütünk rajta 75 deka kisebb szemű paradicsompaprikát. Az olajból kivéve, négyrét vágjuk, kicsumázzuk, és az olajba visszatéve, elkeverjük 2-3 nagy fej karikákra vágott vöröshagymával, 10 deka karikákra vágott paradicsommal, 4-5 gerezd tört fokhagymával.
Sózzuk, borsozzuk, és annyi borecettel ízesítjük, hogy kellemesen savanykás legyen.
Jól behűtve kínáljuk.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:

Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.