Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 8. - 2017. 02. 20.

2017.02.20

HETI ÉTREND

08, HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Sajtleves, Rántott csirke, Ízes reteksaláta, Csokoládés almakarikák
HÉTFŐ:
Köménymagleves rántottával, Csülkös pincepörkölt, Klemi módra, Birsfelfújt
KEDD:
Karalábégaluska-leves, Káposztás kocka
SZERDA:
Hideg aszal-szilvaleves, Gombás, sonkás töltött hagyma, gyümölcs
CSÜTÖRTÖK:
Búzadarás-gombás burgonyaleves, Helvéciai sonkás pecsenye, Almás pite
PÉNTEK:
Becsinált karfiolleves, Almás veseragu, sajt
SZOMBAT:
Fejtett bableves, Erdélyi, hagymás, rakott tojás, Diós, mákos stangli

KÖMÉNYMAGLEVES TOJÁSRÁNTOTTÁVAL
Hozzávalók 5 adag:
1,5 l víz, 100 g hagyma, 5 g köménymag, 20 g liszt, 5 ml étolaj, 5 tojás, 5 g ecet, 3,5 g őrölt bors, 10 gr zöldséglevél

Elkészítése:
A négyfelé vágott hagymát és a köménymagot vízben főni tesszük. Mikor a hagyma jól megfőtt a levet sűrű szitán átszűrjük. Külön egy lábasba beleöntjük az olaj felét, amelyben megpirítjuk a lisztet, majd a hagymás lével felöntjük. Ráöntjük a köménymagos léhez, 3-4 szer fellobbantjuk majd félrehúzzuk.
Egy serpenyőben 5 tojásból rántottát készítünk és hozzáadjuk az őrölt borsot. Mikor a rántotta mindkét felén megpirult egy tányérba kiborítjuk, feltekerjük és laskaformákra vágjuk.
Az így elkészített omlett-laskát beleöntjük a köménymaglevesbe, ízlés szerint ecetezzük.
Apróra vágott petrezselyemlevelet adagolunk hozzá.

 

CSÜLKÖS PINCEPÖRKÖLT, KLEMI MÓDRA
Hozzávalók:
egy nagyobb csülök, 2 nagy fej hagyma, 2 ek pritaminpaprika, 1-2 dl paradicsomlé, 1 ek házi pörköltkrém, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tk őrölt köménymag, só, 2-3 tk pirospaprika, fél kg krumpli.

Elkészítése:
A csülök bőrét levágom, apró kockákra darabolom, serpenyőben kiolvasztom. A darabokat kiszedem, a csülökzsírban a durvára vágott hagymát ledinsztelem. A fokhagymát felkarikázom. A fűszereket a fokhagyma kivételével rádobom a dinsztelt hagymára, Összekeverem, és belerakom a kis kockákra vágott csülökhúst. Kifehéredésig dinsztelem, felöntöm kevés vízzel, ekkor dobom bele a fokhagymát.
A vizet időnként pótolva, majdnem puhára főzöm. Közben megtisztítom a krumplit, és hasábokra vágom. Kevés vízzel, vagy vörösborral felengedem, majd belerakom a krumplit és készre főzöm.
Fontos, hogy a szaftja jó sűrű legyen! Bármilyen savanyúság jó hozzá.

BIRSFELFÚJT.
Hozzávalók:
3 tojás, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, 20 dkg zsemle (fehér kenyér), tej, 1 ek. liszt, 0,5 tk. sütőpor, 2 csepp keserű mandula-kivonat, 5 dkg mazsola, 1 ek. konyak, csipet só, 50 dkg párolt birs vagy befőtt.

Elkészítése:
Habosra keverjük a margarint, hozzáadjuk a tojássárgákat, cukrot, a tejben áztatott és kinyomott zsemlét, a sütőporral elkevert lisztet, mandulaaromát, sót, mazsolát, konyakot.
Jól kikeverjük és hozzáadjuk a fehérjékből vert kemény habot.
Kivajazott mély tűzálló tálba vagy pudingformába töltjük a massza 1/3-át, rásimítjuk a kevés cukorral megpárolt, majd leszűrt birsdarabkákat (befőttet), betakarjuk masszával, majd ismét birs, erre a maradék tészta. Meleg sütőben kb. 40 percig sütjük.
A birs levét búzakeményítővel felfőzzük, és melegen adjuk a felfújthoz.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.