Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 8. - 2017. 02. 22.

2017.02.22

HETI ÉTREND

08, HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Sajtleves, Rántott csirke, Ízes reteksaláta, Csokoládés almakarikák
HÉTFŐ:
Köménymagleves rántottával, Csülkös pincepörkölt, Klemi módra, Birsfelfújt
KEDD:
Karalábé galuskaleves, Káposztás kocka
SZERDA:
Hideg aszalt szilvaleves, Gombás, sonkás töltött hagyma, gyümölcs
CSÜTÖRTÖK:
Búzadarás-gombás burgonyaleves, Helvéciai sonkás pecsenye, Almás pite
PÉNTEK:
Becsinált karfiolleves, Almás veseragu, sajt
SZOMBAT:
Fejtett bableves, Erdélyi, hagymás, rakott tojás, Diós, mákos stangli

 

HIDEG ASZALT SZIVALEVES
Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva, 2 dl tejföl, 3 evőkanál búzapehely, 1-2 evőkanál méz, fél citrom leve és reszelt héja, kis darabka fahéj, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál só.

Elkészítése:
Az aszalt szilvát előző este többször váltott vízben megmosom, majd annyi tiszta, hideg vízbe áztatom, amennyi jól ellepi. Másnap a levét leszűröm. A szilvát kimagozom, és vékony csíkokra vágom. Az áztató vizet összesen 8 dl-re egészítem ki, majd beleszórom a szegfűszeget, a citrom reszelt héját, a fahéjat és a sót. Felforralva 10 percig főzöm, csak ezután teszem bele a búzapelyhet és a szilvát. További 5 percnyi forralás után a levéből kiveszek 1 dl-nyit, amit simára keverek a tejföllel, a citromlével és a mézzel. A keveréket beleöntöm a levesbe, és ismét felforralom. (Nem szabad túl édesnek lennie, inkább pikáns legyen.) Ha egészen kihűlt, befedve teszem a hűtőszekrénybe.
Előhűtött csészékben tálalom.

GOMBÁS, SONKÁS TÖLTÖTT HAGYMA

Hozzávalók:
4 fej hagyma, só
A töltelékhez
1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 10 dkg sonka, 1 nagy paradicsom, 1,5 dl tejszín, 1 tojássárgája, 3 evőkanál olaj, diónyi vaj, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
A hagymákat, külső héjuktól megfosztva, 10 percig enyhén sós vízben főzzük. Jól lecsepegtetjük, majd hűlni hagyjuk. Végül minden hagymáról levágunk egy kalapot, belsejüket pedig kiskanállal kikaparjuk. A töltelékhez a kis fej hagymát apróra vágjuk, és két evőkanál olajon megfuttatjuk. Belekeverjük a megtisztított és vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk. Ha zsírjára sült, a kockákra vágott paradicsomot is beletesszük, néhány percig együtt sütjük, majd fél deci tejszínnel elkeverjük, és a kivájt hagymákba púpozzuk. A főtt hagymák kivájt belsejét meg a kalapját apróra vágjuk, és a maradék, forró olajon megpirítjuk. A kis kockákra vágott sonkát hozzáadjuk, és a felaprított petrezselyemmel megszórva, a tojássárgájával elkevert tejszínnel megkötjük.
A vajat a tetejükre morzsoljuk, és előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:

 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.