Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 8. - 2017. 02. 25.

2017.02.25

HETI ÉTREND

08, HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Sajtleves, Rántott csirke, Ízes reteksaláta, Csokoládés almakarikák
HÉTFŐ:
Köménymagleves rántottával, Csülkös pincepörkölt, Klemi módra, Birsfelfújt
KEDD:
Karalábé galuskaleves, Káposztás kocka
SZERDA:
Hideg aszalt szilvaleves, Gombás, sonkás töltött hagyma, gyümölcs
CSÜTÖRTÖK:
Búzadarás-gombás burgonyaleves, Helvéciai sonkás pecsenye, Almás pite
PÉNTEK:
Becsinált karfiolleves, Almás veseragu, sajt
SZOMBAT:
Fejtett bableves, Erdélyi, hagymás, rakott tojás, Diós, mákos stangli

FEJTETT BABLEVES
Hozzávalók:
füstölt hús leve, vagy 30-40 dekányi nyers füstölt hús: tarja, comb, oldalas, 60 dkg fejtett bab, 1 csomag leveszöldség, (sárgarépa, fehérrépa, darabka zeller), 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, liszt, némi zsiradék, pirospaprika, a tálaláshoz tejföl

Elkészítése: Ha füstölt hússal készítem, akkor a kuktában a hús kap 20 perc előnyt. Amikor félig puha, hozzáadom a babot, a csinosan feldarabolt zöldségeket, babérlevelet, vöröshagymát egészben és puhára főzök minden alkatrészt. Ha csak füstölt levem áll rendelkezésre, akkor értelemszerűen a zöldségeket ebbe a lébe teszem fel főni. Fokhagymás rántással berántom a levest, alaposan kiforralom. Ha van hangulatom, csipetkét készítek bele egy tojásból, meg amennyi lisztet felvesz.
Tálaláskor tejföl jár hozzá annak, aki úgy szereti.
Ha nincs benne csipetke, a friss kenyér elengedhetetlen hozzá.

ERDÉLYI HAGYMÁS RAKOTT TOJÁS
Hozzávalók:
12 db tojás, 25 dkg hagyma. 5 dl tejföl, 4 zsemle, 10 dkg zsír, 5 dkg liszt, 3 dkg zsemlemorzsa, só, bors

Elkészítése:
A karikára vágott hagymát lisztbe forgatjuk, s zsírban ropogósra sütjük. 6 tojást keményre főzünk. Egy tűzálló edényt zsírral kikenünk, és kibéleljük szeletekre vágott zsemlével. A zsemlére kerül a hagyma, rá a karikára vágott tojások. Olvasztott zsírral meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a tojásokkal kevert tejfölt.
Zsemlemorzsával megszórjuk és közepesen forró sütőben 15 percig sütjük.

DIÓS-MÁKOS STANGLI
Hozzávalók:
50 dkg hajtogatott vajas tészta (vagy mirelit leveles-vajas tészta), 1 csapott evőkanál darálatlan mák, 3 evőkanál durvára tört dióbél, 1 tojás, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál tej

Elkészítése:
A vajas tésztát lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtom, majd a tejjel habosra vert tojással bekenem. A tésztát félbevágva, az egyik felét a mákkal, a másik felét a dióval meghintem, majd mindegyikre kristálycukrot szórok. Derelyemetszővel kis stanglikat (rudacskákat) vágok belőle, és sütőlemezre téve szép barnáspirosra megsütöm.
A tetején lévő cukortól karamellás ízt és szép fényes bevonatot kap.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:

 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.