Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 9. - 2017. 02. 27.

2017.02.27

HETI ÉTREND

09, HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Danny'S féle sajtleves, Agyagban sült pikáns csirke, Holland vegyes salátával, Hólabda
HÉTFŐ:
Karfiol-krémleves, Burgonyarolád, Almafelfújt
KEDD:
Nagykunsági köménymagleves, Burgonyarolád
SZERDA:
Almaleves, Gombás, Sajtos padlizsán, Nápolyi
CSÜTÖRTÖK:
Egyszerű rizsleves, Cserepes sonka, Angol kabinetpuding
PÉNTEK:
Karalábéleves, Bolgár vese, Sajt
SZOMBAT:
Egyszerű paradicsomleves, Bolgár vese, Mágnás diós pite, Mama módra

 

KARFIOL-KRÉMLEVES
Elkészítése:
Kb. 75 deka karfiolt rózsáira szedünk, megmossuk, majd annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje. 1-1 szál sárga- és fehérrépát meg egy húsleveskockát rakunk bele, és lefedve kis lángon puhára főzzük. Utána szűrőlapáttal néhány karfiolfejet kiszedünk, a többit a zöldséggel együtt turmixoljuk. A lábasba visszaöntve két deci tejszínnel meg annyi vízzel öntjük fel, hogy másfél liternyi legyen, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és 1-2 percig forraljuk, majd a félretett karfiolrózsákat belerakjuk. Egy csokor összevagdalt petrezselymet meg négy deka vajat is dobunk bele, de a lángot azonnal elzárjuk.
Amikor a vaj elolvadt már tálalhatjuk is.

BURGONYAROLÁD
Hozzávalók a tésztához:
1 kg nyers burgonya, 40 dkg finomliszt, 2 tojás sárgája A tészta bemártásához
5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál só
A töltelékhez:
10 dkg jól kisütött tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg bármilyen sült vagy főtt hús (maradék is lehet), 2 tojásfehérje, 1 mokkáskanál törött bors és ízlés szerint só

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűrve félreteszem. A tésztához a megmosott, héjas burgonyát megfőzöm, majd még melegen meghámozom és áttöröm.
Összedolgozom a liszttel, a tojássárgákkal, egy teáskanál szalonnazsírral és a sóval. A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom és félreteszem.
A töltelékhez a szalonnapörcöt összekeverem a vagy ledarált, vagy nagyon apróra metélt tepertővel, az ugyancsak ledarált hússal, és ízlés szerint sózom, borsozom. A húsmasszát rákenem a kinyújtott tésztára, majd szorosan felsodrom, mint a rétest szokás. A rolád két végét gyengén felvert tojásfehérjével bekenem, és jól összenyomkodom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Nagy tepsiben vagy akkora lábosban forralok vizet, amelybe a burgonyarolád kényelmesen belefér. A vizet megsózom, és ha forr, óvatosan beleengedem a tésztát. Kb. húsz percig főzöm, ügyelve arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, különben a tészta elázik, ahelyett, hogy főne. Ezután lapátkanál segítségével óvatosan kiemelem a vízből, és hagyom pár percig szikkadni, majd jó éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom. A vajat felolvasztom és megpirítom benne a zsemlemorzsát, végül a szeleteket megforgatom a vajas morzsában.

ALMAFELFÚJT
Elkészítése:
4 jó nagy almát meghámozva, összevagdalva puhára főzzük, ízlés szerint cukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Áttörjük tejben áztatott 2 zsemlével, majd belekeverünk 2 tojássárgáját, 5 dkg vajat és végül 2 tojásfehérje kemény habját. Kikent, meghintett formában megsütjük.
Tálaláskor fahéjas cukorral hintjük meg.

Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.