Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 9. - 2017. 02. 28.

2017.02.28

HETI ÉTREND

09, HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Danny'S féle sajtleves, Agyagban sült pikáns csirke, Holland vegyes salátával, Hólabda
HÉTFŐ:
Karfiol-krémleves, Burgonyarolád, Almafelfújt
KEDD:
Nagykunsági köménymagleves, Burgonyarolád
SZERDA:
Almaleves, Gombás, Sajtos padlizsán, Nápolyi
CSÜTÖRTÖK:
Egyszerű rizsleves, Cserepes sonka, Angol kabinetpuding
PÉNTEK:
Karalábéleves, Bolgár vese, Sajt
SZOMBAT:
Egyszerű paradicsomleves, Bolgár vese, Mágnás diós pite, Mama módra

 

NAGYKUNSÁGI KÖMÉNYMAGOS LEVES
Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,1 kiskanál köménymag, késhegynyi őrölt pirospaprika, só,1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szelet apró kockára vágott, pirított kenyér, 1,5 liter víz

Elkészítése: Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és aranysárga rántást készítünk úgy, hogy beletesszük a köménymagot és 1-2 percig, együtt pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, megsózzuk, a vízzel felengedjük, majd hozzátesszük a kétféle szeletelt hagymát. Addig főzzük, amíg a hagyma meg nem puhult, 15-20 perc
Tálalás előtt leszűrjük, tányérba rakjuk a pirított kenyérkockákat, és arra merjük a forró levest.
Tápláló étel, lábadozó betegeknek is készítették.

BURGONYAROLÁD
Hozzávalók a tésztához:
1 kg nyers burgonya, 40 dkg finomliszt, 2 tojás sárgája A tészta bemártásához
5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál só
A töltelékhez:
10 dkg jól kisütött tepertő, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg bármilyen sült vagy főtt hús (maradék is lehet), 2 tojásfehérje, 1 mokkáskanál törött bors és ízlés szerint só

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A pörcöt leszűrve félreteszem. A tésztához a megmosott, héjas burgonyát megfőzöm, majd még melegen meghámozom és áttöröm.
Összedolgozom a liszttel, a tojássárgákkal, egy teáskanál szalonnazsírral és a sóval. A tésztát lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtom és félreteszem.
A töltelékhez a szalonnapörcöt összekeverem a vagy ledarált, vagy nagyon apróra metélt tepertővel, az ugyancsak ledarált hússal, és ízlés szerint sózom, borsozom. A húsmasszát rákenem a kinyújtott tésztára, majd szorosan felsodrom, mint a rétest szokás. A rolád két végét gyengén felvert tojásfehérjével bekenem, és jól összenyomkodom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Nagy tepsiben vagy akkora lábosban forralok vizet, amelybe a burgonyarolád kényelmesen belefér. A vizet megsózom, és ha forr, óvatosan beleengedem a tésztát. Kb. húsz percig főzöm, ügyelve arra, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, különben a tészta elázik, ahelyett, hogy főne. Ezután lapátkanál segítségével óvatosan kiemelem a vízből, és hagyom pár percig szikkadni, majd jó éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágom. A vajat felolvasztom és megpirítom benne a zsemlemorzsát, végül a szeleteket megforgatom a vajas morzsában.

 
Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.