Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HETI ÉTREND 9. - 2017. 03. 01.

2017.03.01

HETI ÉTREND

09, HETI ÉTREND
VASÁRNAP:

Danny'S féle sajtleves, Agyagban sült pikáns csirke, Holland vegyes salátával, Hólabda
HÉTFŐ:
Karfiol-krémleves, Burgonyarolád, Almafelfújt
KEDD:
Nagykunsági köménymagleves, Burgonyarolád
SZERDA:
Almaleves, Gombás, Sajtos padlizsán, Nápolyi
CSÜTÖRTÖK:
Egyszerű rizsleves, Cserepes sonka, Angol kabinetpuding
PÉNTEK:
Karalábéleves, Bolgár vese, Sajt
SZOMBAT:
Egyszerű paradicsomleves, Bolgár vese, Mágnás diós pite, Mama módra

 

ALMALEVES
Elkészítése:
1 kg illatos rétesalmát (savas ízű nyári alma) mossunk meg, vágjuk ketté, és vékonyan hámozzuk meg. A magház kivágása után aprítsuk kisebb darabokra, öblítsük át, és tegyük egy zománcozott fazékba. Öntsünk rá 9 dl vizet, adjunk hozzá fél vaníliarudat hosszában kettéhasítva, és fedő alatt főzzük puhára. Közben 4 nagyobb tojás sárgáját 14 dg mézzel és egy csipetnyi sóval verjünk fel habosra. Lassan engedjük fel 1 liter friss, hideg tejjel, és néhány percig folyamatosan keverjük. Ha nyers tejet használunk, azt előtte egy külön erre a célra fenntartott, és előzőleg kivizezett vastag falú zománcozott edényben forraljuk fel, mert a lassú főzéstől megsavanyodhat. A bőrösödés elkerülésére célszerű a tejet hideg vízbe állítani, és időnként megkeverve lehűteni. (Nem kell felforralni a nyers tejet, ha garantáltan friss.) Vegyük le az almakompótot a tűzről, és lassan adagolva keverjük hozzá a tejes pépet. Továbbra is állandóan, és a gyümölcs összezúzódása valamint a kiloccsanás elkerülése érdekében egy irányban kevergetve takaréklángon főzzük kb. háromnegyed óráig. (Ha túl kicsi a lángnyelv, állítsuk kissé nagyobbra, mert ha nem gőzölög a folyadék, nem fog sűrűsödni.) Sűrítés közben a kevergetést rövid időre sem szabad abbahagyni, mert különben a tej összefut, és dobhatjuk ki az egészet. Főzés közben a levest még állandó keverés mellett se hagyjuk felforrni, mivel ebben az esetben is összefut. Sűrítés után engedjünk hideg vizet a mosogatóba, állítsuk bele a fazekat, és keverjük tovább, amíg lehűl. Csak hűtőszekrényben tárolható. A jobb helykihasználás, és az esetleges kiömlés elkerülése érdekében a kész levest töltsük egy 2,5 literes befőttesüvegbe. Hidegen tálaljuk. Mivel tárolás alatt a víz kicsapódik a tetején, a méz pedig leül az aljára, tálalás előtt keverjük össze. Akinek nem bírja a torka a hideg ételeket, az néhány másodpercre tegye az almalevest teljes lángra, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Ne hagyjuk kimerve felmelegedni, és télen a fűtőtestre se tegyük, mert a lassú melegítéstől megsavanyodik. A fenti mennyiségű leves 4 személynek 2 napra elegendő.

 

GOMBÁS, SAJTOS TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók:
2 db padlizsán, 5 dkg vaj, 4 db kemény paradicsom, só, bors, kakukkfű, ízlés szerint, 30 dkg gomba, 3 tojás, 5 dkg reszelt sajt, citromlé a bekenéshez

Elkészítése:
A padlizsánokat hosszában kettévágjuk, a vágott felüket citromlével bedörzsöljük és a padlizsánokat eredeti formájukra összeillesztve, a forró sütőbe tesszük. Kb. húsz perc alatt megpuhul. A megsült padlizsánokat kettébontjuk, és a belsejüket kiszedjük, kockára vágjuk.
Mialatt a padlizsán sül, a gombát megtisztítjuk, és a szokásosnál valamivel vastagabbra vágjuk. A vajon sóval, borssal addig pároljuk, amíg a saját leve el nem fő. A padlizsánkockákkal összekeverjük, a simára vert tojásokat is hozzáadjuk, és sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítve, kevergetve addig hagyjuk a tűzön, amíg a tojás meg nem kocsonyásodik. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a cikkekre vágott paradicsomot is beleforgatjuk.
A kivájt fél padlizsánokba töltjük, és a reszelt sajttal meghintjük. A forró sütőbe tolva megsütjük, de nem pirítjuk meg.

 
Forrás:
www.doksi.hu
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.