Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTTEKERCSEK 1.

2019.08.14

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

A sajttekercsek kétféle módon készülhetnek.
Az első esetben félkemény sajtot (lapkasajtot) töltünk meg a krémmel, majd ugyanúgy feltekerjük, mint a sonkatekercset.
A másik módszer az, hogy keményebb, de lyuk nélküli sajtot óvatosan (általában forró vízbe helyezéssel) felmelegítünk, majd esetleg (mint a tésztát) sodrófával kinyújtunk, elvékonyítunk, azután rákenve a tölteléket felcsavarjuk, és hűtőben visszadermesztjük, majd tálalás előtt felszeleteljük.
Ez gyakorlatot és gyorsaságot kíván, hiszen a sajt puhasága, tekerhetősége hamar megszűnik.

Gyümölcsös sajttekercs
Hozzávalók:
30 dkg edami sajt (sajtalap), túró, kefir, só, édesítő, citromlé, kockára vágott gyümölcs

Elkészítése:
A sajtot forró vízben megolvasztjuk (akkor jó, ha villával átszúrva már a közepe is puha). Alufólián nyújtófával vékonyra nyújtjuk.
A fenti anyagokat jól összekeverjük, és rákenjük a sajtalapra.
Feltekerjük, kihűtjük.

Kelkáposztás sajttekercs
Hozzávalók:
10-12 db egészséges kelkáposztalevél, 10 dkg Trappista sajt és 10 dkg füstölt sajt, 2 db tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 4-5 fokhagyma gerezd, só, ételízesítő

Elkészítése:
A kelkáposzta leveleket pár percre a forrásban lévő ételízesítős, fokhagymás sós vízbe tesszük. Ezután óvatosan kiemelve a leveleket, leitatjuk a vizet konyharuhával vagy papírtörlővel. A kétféle sajtot kb. 8 x 8-as hasábokra vágjuk, majd minden levélre teszünk a kétféle hasábból.

Gondosan feltekerjük a két végét, szépen behajtjuk, majd lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd az olajba kisütjük.

Hasábburgonya, rizs de bármilyen köret illik hozzá.

Májas sajttekercs
Hozzávalók:
50 g füstölt szalonna, 50 g zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 
db zöldpaprika, 1 db babérlevél, 1 mk majoránna, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, 300 g máj (disznó, borjú, szárnyas), 1 ek liszt, kb. 200 ml tej, 300 g Trappista sajt.

Elkészítés:
Csíkokra szeleteljük a szalonnát, és a zsírban üvegesre sütjük.
Megtisztítjuk a hagymákat, paprikát, és szintén csíkokra vágjuk, majd tovább sütjük a szalonnával.
A májat apró darabokra vágjuk és hozzáadjuk a megfonnyasztott hagymához.
Fűszerezzük és kb. 5-6 percig sütjük.
Megszórjuk liszttel, felengedjük a tejjel, és sűrű mártásszerűre főzzük.
Hagyjuk kihűlni, távolítsuk el a babérlevelet, és apró lyukú húsdarálón 2-szer daráljuk át, ha kell, ízesítsük a szájízünk szerint, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Közben a trappista sajtot felolvasztjuk, alufóliára öntjük, téglalap alakúra nyújtjuk és rákenjük a májpástétomot, majd feltekerjük, becsomagoljuk a fóliába, és a hűtőben kihűtjük.
Felszeletelve tálra rakva tálaljuk.
A házi készítésű májpástétom igen finom ízt produkál.
Adhatjuk hidegtálakhoz, sajttálakhoz, vegyes ízelítőkhöz stb..

Sajttekercs 01.
Hozzávalók
bármilyen krémsajt kicsiből 2 db, petrezselyemzöld egy kisebb lila hagyma fél kg sajt sonka kevés vaj só, bors

Elkészítés:
A sajtot mikróba tesszük egy mélytányérba, és addig melegítjük, míg puha nem lesz.
Közben kézzel kell nyomkodni, hogy a belseje is megolvadjon.
Kivesszük, nyújtódeszkán kinyújtjuk a sajtot.
A hagymát, petrezselymet apróra vágni a vajjal és a krémsajttal összemixelni.
Bele a bors és Vegeta só ízlés szerint.
Rákenni a sajtra.
Erre rá a sonkát de bármi más is lehet. Feltekerni, folpackba betekerni be a hűtőbe legalább 1 napra hogy jól érjen össze a belevaló.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK - SAJTTEKERCSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.