Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTTEKERCSEK 2.

2019.09.25

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Sajttekercs 02.
Hozzávalók
20 dkg Tenkes sajt 15 dkg pulykafelvágott 10 dkg csemegeuborka 2 ek tejföl 1 ek piros arany

Elkészítése:
a sajtból vékony szeleteket vágunk. Keskeny csíkokra vágjuk a felvágottat, az uborkát, és a tejföllel, piros arannyal összedolgozzuk. Minden sajtszeletre egy csíkban rákenjük a tölteléket, és óvatosan felgöngyöljük. Vékonyan kimargarinozott, tűzálló tálra fektetjük pár percre, annyi ideig, hogy átmelegedjen, de ne olvadjon meg, majd sütőbe helyezzük.
Salátákkal igen finom.

Sajttekercs 03.
A sajtot forró vízben megolvasztjuk, alufóliára tesszük, és vékonyra kinyújtjuk. A túrót a kefirrel az apróra vágott petrezselyemmel simára keverjük, ízesítjük sóval és rákenjük a kinyújtott sajtra. Vékony sajtszeletekkel a túrót beborítjuk, és feltekerjük.
Hűtőben tartjuk felhasználásig.

Sajttekercs 04.
(Lisztérzékenyeknek ajánlom)
Hozzávalók:
40 dkg Trappista vagy Eidami sajt, 5 db főtt tojás, 10 dkg Rama margarin, 1 doboz mackósajt, 12 szelet gépsonka, só, bors, 1 csokor apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:
A sajtot 20 percig forrásban lévő vízbe tesszük (a gázt elzárjuk), és kb. 15-20 percig benne hagyjuk, amíg nyújthatóvá nem válik. Lecsepegtetjük róla a vizet, és téglalap alakúra nyújtjuk, ráfektetjük a sonkaszeleteket, és a krémmel bekenjük.
Krém:
A mackósajtot, ha kemény lereszeljük, ha puha, a főtt, reszelt tojással, borssal, sóval és a petrezselyemmel krémmé keverjük.
Kalácsszerűen feltekerjük, majd folpackba csomagoljuk, és legalább fél napra a hűtőbe tesszük.

Sajttekercs 05.
Elkészítése:
Előző nap főzzünk 4 kemény tojást sós vízben, majd készítsünk fél adag Remoulade–mártást.
Utána tisztítsuk meg a tojásokat, a fehérjét vágjuk apró kockákra, a sárgáját villával zúzzuk péppé, és 10 dg reszelt sajttal keverjük a mártáshoz.
Ha a Remoulade–mártás nem sűrűsödött be eléggé, akkor adjunk még hozzá annyi reszelt sajtot, hogy formálható masszát kapjunk, majd tegyük a hűtőszekrénybe, és másnapig érleljük.
A sűrű, hideg tölteléket adagoljuk kb. 12×12 cm-es négyzetes félkemény sajtból vágott max. 1,5 mm vastag szeletekre, és szorosan göngyöljük össze. A kész tekercseket szélükkel lefelé helyezzük üveg– vagy porcelántálra.
Végül szórjuk meg a tetejüket szárított petrezselyemmel, és díszítsük egy–egy szelet kemény tojással vagy citromkarikával. Ha a töltelékbe belekeverünk 5 dg reszelt tormát is, akkor Tormakrémes sajttekercset kapunk.
A frissen lereszelt tormát közvetlenül töltés előtt tegyünk a masszához, mert néhány óra alatt erejét veszti. Finom sajttekercset készíthetünk túró alapú krémekből, pl. körözöttből is. Ebben az esetben a tetejét nyomózsákba töltött körözöttel díszítsük.
Sokan vajkrémből is készítenek tölteléket különféle ízesítéssel, de ez a zsíros krém nehezen emészthetővé teszi a sajtot.
Helyette célszerűbb besamelt, vagy ***Graten mártást használni alapkrémként.
***Graten mártás= A gratenírozás, vagy gratinírozás csőben sütést jelent.
A gratin valójában nem egy mártás, csak a gratinírozáshoz használt különböző gratinírozó mártásokat jelenti egyrészt, másrészt azokat, amiket a csőben sült (au gratin) ételek zaftjából lehet készíteni.
Mindkettőnek pedig rengeteg variációja van.

Az egyszerűség kedvéért az alábbi Graten mártást ajánlom ehhez a recepthez:
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 5 dkg liszt, 4 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 dl tejszín, só, szerecsendió.

Elkészítése:
5 dkg vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük forró tejjel és simára keverjük. Sóval, őrölt szerecsendióval ízesítjük, majd 15 percig főzzük.
Amikor besűrűsödött a tűzről levéve keverjük hozzá a tejszínnel elkevert tojás-sárgákat és belemorzsoljuk a maradék (2 dkg) margarint (****legírozás+montírozás).
Különböző ételek bevonására, csőben sült ételek készítéséhez használjuk.
****Legírozás
Az élelmiszer, esetleg a már készülő étel tejszínnel és tojássárgájával történő sűrítése.
Montírozás
Vékonyan fölszeletelt élelmiszert kevés zsiradékban hirtelen, pár perc alatt megpirítjuk, megpuhítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK - SAJTTEKERCSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.