Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTTEKERCSEK 4.

2020.01.09

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Sajttekercs 11.
Hozzávalók:
40 dkg eidami vagy trappista sajt, 3 főtt tojás, 30 dkg párizsi vagy sonka, 1 doboz medve (mackó) sajt, 1 kisebb fej hagyma, 20 dkg vaj, petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítés:
Forrásban lévő fazék vízbe teszem a sajtot, lefedve 30-35 percig főzöm.
Ha már puha a sajt, leszűröm, lisztezett gyúródeszkán kinyújtom téglalap alakúra.
Amíg a sajt megfő, elkészítem a kétféle krémet: a doboz mackósajtot az egy fej apróra vágott hagymával és 10 dkg vajjal krémesre keverem.
Petrezselyemzöld apróra vágva, só, bors, összetört tojás, 10 dkg vaj.
Ezt is krémesre keverem.
A kinyújtott sajt egyik szélébe teszem a tojásos krémet, ez lesz a közepe.
A sajt többi részét a mackósajtos krémmel kenem meg, ráteszem a párizsi szeleteket.
Feltekerem, majd 1-2 órára hűtőbe teszem.

Sonkás sajttekercs 01.
Hozzávalók:
30 dkg edami sajt (sajtalap), 20 dkg darált sonka vagy párizsi, só, kefir, margarin, snidling

A sajtot forró vízben megolvasztjuk (akkor jó, ha villával átszúrva már a közepe is puha).
Alufólián nyújtófával vékonyra nyújtjuk.
Az anyagokat jól összekeverjük, és a sajtalapra kenjük.
Feltekerjük, kihűtjük.

Sonkás sajttekercs 02.
Hozzávalók:
40 dkg trappista sajt, 3 dkg vaj, 10 dkg krémsajt, 1 evőkanál mustár, só, őrölt bors, 15 dkg főtt füstölt tarja, fél csokor petrezselyem

Elkészítés:
A vajat a krémsajttal simára keverjük.
Hozzáadjuk a mustárt, sózzuk, borsozzuk.
A füstölt tarját ledaráljuk, és a fölaprított petrezselyemmel együtt a sajtkrémhez keverjük.
A trappista sajtot egy darabban forró vízbe tesszük.
Lassú tűzön addig főzzük, míg formálhatóan puha lesz.
Nem kell forralni, forrásközeli hőfok pompásan megteszi.
Fontos, hogy a sajt belül is puha legyen, különben nem tudjuk nyújtani.
Ha kívül-belül puha, óvatosan leszűrjük, deszkára vagy nedves ruhára kiborítjuk, és sodrófával fél cm vékony lappá nyújtjuk.
Rásimítjuk a sonkás krémet és szorosan fölcsavarjuk, zömítjük, formáljuk.
Behűtjük 2-3 órára, majd hidegen fölszeletelve tesszük tálra, más sajtfélék társaságában.

Töltött sajttekercs
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg + 5 dkg alpesi sajt (vagy trappista, ementáli), 4 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2 csipet szerecsendió, 1-1 sárga és zöld húsú paprika, 1-2 csokor snidling, 30 dkg krémsajt

Előkészítés
A sajtot lereszeljük.
A tojásokat kettéválasztjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral.

Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, és világosra pirítjuk benne a lisztet.
Felöntjük a tejjel, hozzáadunk 15 dkg reszelt sajtot, és megolvasztjuk.
Beledolgozzuk a tojássárgákat, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és hagyjuk kissé kihűlni.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és a masszába forgatjuk.
A tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 15 percig sütjük.
Kissé kihűtjük.
Amíg sül, a paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk.
A snidlinget leöblítjük, felaprítjuk.
A sajtkrémet a paprikával, a snidlinggel elkeverjük, és sóval, borssal fűszerezzük.
A masszát a sült sajtra kenjük, és a sütőpapír segítségével feltekerjük.
A tekercsre szórjuk a maradék reszelt sajtot, és a grill alatt addig sütjük, amíg a sajt a tetején kissé megbarnul.

Thüringiai sajttekercs
Hozzávalók:
40 dkg edami vagy trappista sajt
A töltelékhez:
1 kempingsajt (10 dkg) 3 Medve sajt, fél vöröshagyma, 1 apró csemegeuborka, 5 dkg sonka, l főtt tojás, fél csokor petrezselyem

Elkészítés:
A sajtot egészben nejlonzacskóba tesszük, majd úgy 20 percre forró vízbe állítjuk; ez alatt a sajt meglágyul.
Közben a kempingsajtot a Medve sajttal simára keverjük.
A hagymát lereszeljük, az uborkát, a sonkát meg a főtt tojást apróra, a petrezselymet finomra vágjuk, az előzőekhez adjuk.
A sajtot gyúrólapra helyezzük, és kb. 3 milliméter vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
A sajtkrémmel megkenjük, majd lehetőleg minél több csavarással, hogy a metszete szép legyen, feltekerjük.
Alufóliába vagy folpackba csomagoljuk, és legalább fél napra a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálaláskor kicsomagoljuk, és forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
- A sajttekercset mással is tölthetjük, például almás vagy paprikás sajtkrémmel, de jó hozzá a brokkoli-krém is.
- A sajttekercset körözöttel is megtölthetjük, de ebben egy kicsivel több vajat tegyünk, mint a hagyományosan készítettbe, hogy keményebb, szeletelhető legyen.

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - SAJTTEKERCSEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.