Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYASALÁTÁK 1

2020.01.23

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Amerikai burgonyasaláta
Elkészítése:
2 kemény tojás sárgáját villával összetörjük, 1-1 kk mustárral és porcukorral, kevés citromlével, 2 dl tejföllel kikeverjük. 50 dkg héjában főtt krumplit kockákra vágunk, ecetes-sós-cukros páclébe rakjuk.
Ha kihűlt, leszűrjük, és 30 dkg vékonyra gyalult káposztával, a mártásból visszamaradt kemény tojásfehérjékkel és 30 dekányi apróra vágott sült hússal vagy sonkával (uram bocsá' maradék felvágott-darabkákkal) összekeverjük.
Hozzáreszelünk egy kis fej zellert, jól összekeverjük, legalább egy fél napra jégbe hűtjük.

Bécsi burgonyasaláta
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 50 dkg fehérkáposzta, 1 ek olaj, 1 kk. mustár, porcukor, só, őrölt fehérbors, egy kevés ecet

Elkészítése:
Enyhén ecetes, cukros, sós páclevet készítünk.
Ebbe szeleteljük a még meleg tisztított, héjában főtt burgonyát, és hagyjuk benne kihűlni.
A káposztát kitorzsázzuk, majd legyaluljuk, és a burgonyához keverjük.
Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
A mustárt az olajjal meg egy kevés salátalével simára keverjük, és a káposztás burgonyát beleforgatjuk.
A tetejét megborsozva tálaljuk.

Birsalmás-káposztás burgonyasaláta
Hozzávalók:
50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg savanyú káposzta, 2 db savanyú alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl savanyúkáposztalé, 1 mokkáskanál törött bors, 25 dkg birsalmabefőtt (vagy kompót), késhegynyi tört szegfűszeg, 2 evőkanál birsalmabefőttlé, 1 teáskanál méz, 2 dl tejföl, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A mártáshoz a tejfölt, a birsalmalevet, a savanyúkáposztalevet, a mézet, a sót, a borsot és a szegfűszeget összekeverem.
Beleteszem az apróra vágott savanyú káposztát, a hajszálvékonyra karikázott, tisztított vöröshagymát, a megmosott, kicsumázott és csíkokra vágott almát, valamint az ugyancsak vékonyra csíkozott birsalmabefőttet.
Az előző nap megfőzött, meghámozott, tehát megdermedt burgonyát az almareszelő durva fokán lereszelem és hozzáadom a salátához.
Ezután az egészet alaposan összekeverem, és néhány órán keresztül a hűtőszekrényben érlelem.
Tálalás előtt még egyszer összekeverem.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.

Budai burgonyasaláta
Hozzávalók:
60 dkg héjában főtt újburgonya, 1 db savanykás alma, 10-15 szem szilvabefőtt (vagy mirelit szilva), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál almaecet (vagy gyenge borecet), 4 dl kefir, ízlés szerint só, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldhagymaszár (vagy snidling), késhegynyi tört szegfűszeg.

Elkészítése:
A saláta mártásához a kefirbe belekeverem az olajat és az almaecetet, majd megsózom, megborsozom, csipet cukorral és a szegfűszeggel ízesítem, végül belekeverem a megtisztított, zúzott fokhagymát.
Hozzáadom még a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon finomra aprított zöldhagymaszárat és a reszelt sajtot.
A sima mártást lefedem, és jól behűtöm.
Közben a megfőtt burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, a szilvát levétől lecsöpögtetem, kimagozom, és vékony csíkokra metélem.
A megmosott, héjas almát ugyancsak felcsíkozom, majd az egészet salátástálba öntöm, rálocsolom a mártást, és jól átkeverve teszem be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei összeérjenek
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - BURGONYASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.