Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYASALÁTÁK 2.

2020.02.11

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Burgonyás Aioli
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 adag Aioli mártás, só

A burgonyát megtisztítjuk, és karikára vágva, sós vízben megfőzzük.
Leszűrjük, és még melegen összekeverjük az Aioli mártással***.
Melegen kínáljuk.

 

***Aioli burgonyamártás
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú burgonya, 6 gerezd fokhagyma, 4 tojássárgája, 3 csésze olaj (olívaolaj vagy tökmagolaj, vagy kukoricacsíra-olaj), 2 teáskanál só, 1 púpozott mokkáskanál törött fehér bors.

Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, feldarabolom, és annyi sós vízbe teszem, amennyi éppen csak ellepi.
Jó puhára megfőzöm, leszűröm, majd áttöröm.
Ha langyosra hűlt, hozzáadom a tojássárgákat, és jól kikeverem.
Az olajat úgy keverem hozzá, mintha majonézt készítenék, tehát kezdetben csak cseppenként, később már bátrabban csorgatom bele.
A massza felveszi az olajat és selymes, sűrű mártás lesz belőle.
Ha az olaj már nem keveredik el benne, hanem feljön a mártás tetejére, többet már nem lehet hozzáadni.
(Robotgép keverőjével szinte pillanatok alatt összekeverhető!)
Ezután megsózom, belekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymát meg a frissen tört fehér borsot.
Jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben tárolva egy hétig is eláll.
Bármit belemártogathatunk: főtt vagy nyers zöldségfélét, rántott gombát, sült krumplit, póréhagymát (vagy zöldhagymát), és nagyon finom a rántott hal vagy a rántott hús mellé is.
Elkészítés; kb. 60 perc

Burgonyás kelsaláta
Hozzávalók:
40 dkg kínai kelkáposzta, 50 dkg héjában főtt burgonya, 1 nagy grape fruit (vagy 1 dl grape fruit juice) 3 gerezd fokhagyma, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só, 1 db marinált paradicsompaprika (vagy 2 evőkanál marinált paprikacsík), 1-2 evőkanál porcukor.

Először a saláta mártását készítem el.
A grape fruit levét kicsavarom és összekeverem a majonézzel, majd hozzáadom a tejfölt, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és finomra aprított petrezselyemzöldet.
Ezután a sóval, a cukorral és a borssal ízesítem.
A mártásba belekeverem a lecsöpögtetett és vékony csíkokra vágott marinált paradicsompaprikát.
A kínai kelt a külső fonnyadt, hibás leveleitől megtisztítom, és olyan vékony laskára vágom, amennyire csak lehetséges.
A mártásba keverem a meghámozott és csíkokra vágott főtt burgonyával együtt.
Az egészet jól összeforgatom, majd szorosan lefedem, és a hűtőszekrényben néhány órán keresztül érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Burgonyás zöldségsaláta
Hozzávalók:
50 dkg héjas burgonya, 25 dkg zöldbab, 25 dkg tisztított karfiol, 20 dkg jó kemény, apró paradicsom, 2 dl tejföl (vagy joghurt), ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors, 2 csokor, friss, zöld kapor, fél citrom leve, csipet cukor.

A burgonyát héjában megfőzöm, a megtisztított zöldségeket pedig külön-külön gőzben (vagy nagyon kevés sós vízben) félpuhára párolom és hagyom kihűlni.
A meghámozott főtt burgonyát apró kockákra vágva lehetőleg többrészes salátástál egyik mélyedésébe halmozom, a többi mélyedésbe teszem a párolt zöldségeket és a kis kockákra vágott paradicsomot, külön-külön.
(Ha nincs osztott táluk, akkor egy nagyobb pecsenyéstálra külön-külön halmokba rakják!)
A tejfölt összekeverem a citromlével, a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott kapor háromnegyed részével, majd a sóval és a csipetnyi cukorral ízesítem.
A mártást ráöntöm a saláta alkotórészeire, és a maradék kaporral meghintve folpack fóliával jó szorosan letakarom.
Hűtőszekrénybe teszem egy-két órára.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Burgonyasaláta
(Barchevanli) – Irán
Hozzávalók:
4 db héjában főtt burgonya, 4 db sárgarépa, 2 kemény tojás negyedelve, só, bors, 1 kk. összevágott tárkony, 25 dkg mirelit vagy friss zöldborsó, 1 felaprított hagyma, 1-2 ek ecet, 3 ek olaj, 1 ek majonéz.

A főtt burgonyát negyedekre vágjuk, kihűtjük. A borsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük.
Összekeverjük a burgonyát, borsót, sózzuk, borsozzuk.
Ráöntjük az olajat, ecetet, összekeverjük a hagymával, tárkonnyal, ráreszeljük a répát.
A tojásokat majonézbe mártjuk, körberakjuk velük a salátát.
Jól behűtve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - BURGONYASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.