Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYASALÁTÁK 3.

2020.03.18

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Burgonyasaláta 1.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1-2 fej vöröshagyma, 1-2 ek porcukor, olaj, só, ecet

Elkészítése:
A héjában főzött burgonyát, megtisztítjuk, és még forrón, karikára vágjuk.
Megszórjuk porcukorral, ízlés szerint sózzuk, ecettel megöntözzük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Az ízének kellemesen savanykásnak kell lennie.
Közé keverjük a karikára vágott vöröshagymát, és így együtt hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt a lébe öntsünk kevés olajat.

Burgonyasaláta 2.
Összeállítás: 20 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók 8 személyre:
1 kg apró szemű, téli burgonya, 4 szál összevagdalt újhagyma, 1 fej összevagdalt vöröshagyma, 1/2 meghámozott, reszelt zellergumó, 3 evőkanál majonéz, 4 evőkanál joghurt, 3 kemény tojás, negyedelve, 20 dkg ropogósra sütött füstölt szalonna, 1 kiskanál édesnemes pirospaprika, só

Elkészítése:
A burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, kihűtjük.
A burgonyát tálban a zellerrel, a hagymával, és a joghurttal hígított, majonézzel összekeverjük, és kemény tojással meg szalonnával díszítjük.
Paprikával megszórva kínáljuk.

Burgonyasaláta 3.
Elkészítése:
Legjobb hozzá a sárga burgonya, melyből 6-8 darabot puhára főzve, leszűrünk, és kihűlni hagyjuk.
Meghámozva vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, fél fej apróra vágott vöröshagymát keverünk bele, s 4-5 kanál táblaolajat öntünk rá.
Borecetet, kis vízzel gyengítve abba 1-2 darab kockacukrot feloldunk, s a burgonyára öntve mindent jól elvegyítünk, tálba tesszük.
Vékony hagyma karikákkal díszítjük, s borssal behintjük.

Burgonyasaláta 4.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, metélőhagyma, salátaolaj, cukor, fél dl száraz fehérbor, fehér-bors, ecet

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük.
Amikor kihűlt, meghámozzuk, majd vékony karikákra vágjuk.
A felszeletelt hagymával, az ecettel, sóval, cukorral, fehérborral és őrölt borssal ízesítjük, 3 dl vízzel leöntjük, egy kevés olajat csurgatunk rá, majd hűtőbe tesszük.

Burgonyasaláta 5.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 db húsleveskocka, 4 db ecetes uborka, 2 csokor petrezselyem, 1 dl tejföl, ecet, olaj, bors, cukor.

Elkészítése:
Előző nap megfőzzük a burgonyát, és megtisztítva karikára vágjuk.
Két dl vízben néhány percig forralunk egy húsleveskockát, és kihűtve, egy kevés ecettel, reszelt vöröshagymával, (vagy hagymakrémmel), csipet cukorral, törött borssal ízesítjük.
Ráöntjük a forró burgonyára, és abban hagyjuk kihűlni.
Ha nem lepi el a salátalé, kevés vizet öntünk hozzá.
Másnap a fele levet leöntjük róla, a salátába még négy darab karikára vágott ecetes uborkát, két nagy csokor, finomra vágott petrezselyemzöldet meg néhány evőkanál olajt keverünk, és tetejére egy dl sűrű tejfölt halmozunk.
Jégbe hűtve kínáljuk.

Burgonyasaláta 6.
Hozzávalók:
30 dkg héjában főzött burgonya, 2 db kovászos uborka, 1 savanykás alma, 2 ek aprított édeskömény levél, 3-3 ek majonéz, tejszín (tejföl, joghurt), bors, só.

Elkészítése:
A burgonyát, uborkát karikára, az almát kockára vágjuk, összekeverjük, megszórjuk a köménylevéllel.
Elkészítjük a salátalevet és ráöntjük.
Behűtjük. Elkészítés; kb. 60 perc

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - BURGONYASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.