Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYASALÁTÁK 4

2020.04.05

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Burgonyasaláta céklával
Hozzávalók 10 - 12 személyre:
700 g főtt cékla, 400 g főtt burgonya, 200 g főtt sárgarépa, 1 közepes sózott hering, 1 - 2 ecetes uborka, 2 alma, 200 g sült disznóhús vagy főtt marhahús, 2 - 3 kemény tojás, 6 dl tejföl, só ízlés szerint. 1 teáskanál mustár, kevés cukor, újhagyma a díszítésre

Elkészítése:
A salátában sok főtt cékla van, amelynek édeskés íze jól illik a sózott heringhez és az ecetes uborkához.
Pucoljuk meg a burgonyát, sárgarépát és a céklát, pucoljuk meg az almákat és vágjuk ki a közepüket.
Filézzük ki a sózott heringet, távolítsuk el a bőrét.
Mindent, kivéve a tojásokat, kis kockákra kell vágni.
Keverjük össze a tejfölt, a mustárt, a cukrot, sót, hogy szósz legyen belőle.
Keverjük össze a hozzávalókat a szósszal, fedjük le és tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, de tálalás előtt 1 órával vegyük ki.
Tegyünk egy adag salátát egy tányérra vagy egy tálba, tegyünk a tetejére apróra vágott, vagy szeletelt tojást, díszítsük felaprított újhagymával.

Burgonyasaláta fekete retekkel
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú fekete retek, 50 dkg héjában főtt burgonya, 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, fél mokkáskanál összetört koriandermag, 3 dl tejföl, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés cukor, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanálnyi mustár.

Elkészítése:
A fekete retket megtisztítom, és az almareszelő durva fokán lereszelem, majd gyengén megsózom, és fél óráig állni hagyom.
Közben az előzőleg megfőtt burgonyát meghámozom, és vékonyra karikázom.
A tejfölben elkeverem a citromlevet, a tisztított, zúzott fokhagymát, a koriandermagot, a borsot, kevés cukrot és mustárt, majd beleforgatom a sós, reszelt retket, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a burgonyakarikákat.
Jól összekeverem, ezután lefedem, és hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Burgonyasaláta kovászos uborkával
Hozzávalók:
50 dkg héjában főtt burgonya, 5 db közepes nagyságú kovászos uborka, 3 dl joghurt (vagy kefir), 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 2-3 teáskanál porcukor.

Elkészítése:
A burgonyát a saláta fogyasztása előtt lévő napon megfőzöm, majd meghámozva hagyom kihűlni, és a hűtőszekrényben tartom másnapig.
(Az a lényeg, hogy a főtt burgonya megdermedjen.)
Másnap a kovászos uborkával együtt az almareszelő durva fokán lereszelem.
Salátástálban a joghurtot összekeverem a megtisztított és zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal, a cukorral és a megmosott, lecsöpögtetett, apróra metélt zöld kaporral.
Ebbe a mártásba forgatom bele a lereszelt uborkás burgonyát, és az egészet alaposan összekeverve lefedem.
A hűtőszekrényben érlelem néhány órán keresztül és hidegen tálalom.
Elkészítési ideje: 50 perc.

Burgonyasaláta másképpen
Elkészítése:
A megfőtt tojássárgáját szitán áttörünk, megsózunk, s 3-4 kanál olajjal simára keverünk.
Kis porcukrot teszünk bele, és ecettel hígítjuk.
Salátás tálba szeletelünk egy pár burgonyát, sorba rakjuk a szép nagy szeleteket, s a már elkészített tojással leöntjük.

Burgonyasaláta paradicsommal
Hozzávalók:
40 dkg krumpli, 30 dkg paradicsom, salátamártás: 2 dl tejföl,1 kis tubus majonéz, kis citromlé, méz, só.

Elkészítése:
A héjában főtt krumplit meghámozzuk, szeletekre vágjuk, a paradicsomot is.
Végül mind a kettőt a salátamártással jól összekeverjük.

Burgonyasaláta paradicsommal és zellerrel
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 150 g főtt zeller, 1 alma, 150 g paradicsom, 2 evőkanál olaj, 2 kemény tojás, 1 dl fehérbor, 2,5 dl víz, 50 g hagyma, só, cukor, ecet.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk.
Hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott zellert, kemény tojást, almát és paradicsomot, az apróra vágott hagymát, és jól összekeverjük.
A sót, cukrot, ecetet és bort a vízben felfőzzük, és forrón a burgonyára öntjük.
Végül megcsepegtetjük az olajjal, összekeverjük, és kihűtjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - BURGONYASALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.