Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - A GOMBASALÁTÁK 2.

2017.02.19

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Egészség saláta
Elkészítése:
Simára keverünk egy nyers tojássárgáját egy kiskanál mustárral, egy deci tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral (vagy egy szacharintablettával) meg egy csipet sóval. Belevágunk karikákra 20-30 deka gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 2-3 szál újhagymát zöldjével együtt, 2-3 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül hozzáadunk nagyon apró kockára vágva egy megtisztított narancsot.
Legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy a sok nyers zöldség "megérjen" a salátamártásban.

Fehérboros gombasaláta
Hozzávalók:
80 dkg erdei gomba, 8 dkg olaj, 6 dkg vöröshagyma, 0,2 dkg kakukkfű, 10 dkg paradicsompüré, 2 dl fehérbor, 1/2 citrom, 2 dkg cukor, kevés pirospaprika, törött bors, babérlevél, só.

Elkészítése:

A kellően tisztított, cikkekre vágott erdei gombát előkészítjük. A finomra vágott hagymát forró olajban megfuttatjuk, és hozzátesszük a gombát. Megsózzuk, paprikával meghintjük, és teszünk hozzá 1 db babérlevelet, kevés kakukkfüvet, egy csapott evőkanálnyi cukrot, késhegynyi törött borsot, és együtt pároljuk, amíg a gomba puha nem lesz. Egy másik edényben a fehérborhoz adjuk a paradicsompürét, egy fél citrom levét, elkeverjük, és a gombához adva felforraljuk.
A tűzről levéve kihűlés után jégszekrénybe helyezzük, és üvegtálakon tálaljuk.

Fokhagymás gombasaláta
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 2 dl majonéz, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 2 evőkanál borecet, só, törött bors (ízlés szerint).

Elkészítése:

A gombát megtisztítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. Kevés sós, ecettel ízesített vízben 10 percig főzzük a gombaszeleteket, majd leszűrve hagyjuk kihűlni. Közben a majonézt elkeverjük a zúzott fokhagymával, a törött borssal, a sóval, beletesszük a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöld, valamint a marinált paprika felét. Ezután beleforgatjuk a már kihűlt gombát, és az egészet salátástálba öntjük. Tetejére rendezzük a megmaradt paprikát, és a petrezselyemzölddel meghintjük.
Jó hidegen tesszük az asztalra.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.