Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GÖRÖG SALÁTÁK 2

2020.06.19

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Céklasaláta
Hozzávalók:
1 kiló apró cékla, 5-6 fokhagymacikk, fél csésze olívaolaj, 1 citrom leve, csipet oregánó


Elkészítése:
A céklafejeket megmossuk, ledörzsöljük folyó csapvíz alatt, levágjuk gyökereiket.
A leveleket, szárakat félretesszük.
A céklagumókat bő sós vízben puhára főzzük (kuktában gyorsabban megy, elég egy negyedóra, ha zsengék).
Leszűrjük, még langyosan ledörzsöljük a héjukat, majd az ily módon megtisztított gumókat kockákra vagy kerek szeletekre vágjuk.
Egy tálba tesszük, rászórjuk az apróra vágott fokhagymát.
Bő citromos olívaolajos öntetet készítünk, majd ráöntjük a céklára.
Összekeverjük, és egy napig hagyjuk érni a hűtőben.
Előételként, salátának tálaljuk.
Megjegyzés:
A szárakat, leveleket Görögországban ugyancsak puhára főzik, majd leöntik citromos-olívaolajas öntettel és elfogyasztják.

Dionüszosz saláta
Hozzávalók:
30 dkg uborka, 30 dkg kemény paradicsom, 1 csokor kapor vagy néhány lestyánlevél, 1 vékony szelet görögdinnye.

Az öntethez:
1 ek citromlé, 3 ek olívaolaj, 0,5 dl édeskés konyak, só, bors.

A megmosott, szárazra törölt uborkát, paradicsomot felszeleteljük.
Hozzáadjuk a vágott kaprot (lestyánt) és a kimagozott, kockára vágott görögdinnyehúst.
Elkészítjük az öntetet, a salátához keverjük.
Jól behűtjük.

Eredeti sopszka saláta
Hozzávalók: 4 személyre:
40 dkg paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 1 kis szál kígyóuborka, 10 dkg feta sajt, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csokor kapor, ízlés szerint só és törött fehérbors

Előkészítése:
A feta sajtot kis kockákra vágjuk.
A paradicsomot megmossuk és felkockázzuk.
A zöldhagymát tisztítás után szárával együtt apróra daraboljuk, a megmosott uborkát pedig héjastól ugyancsak kis kockákra aprítjuk.
Elkészítése:
A zöldségeket gyengén megsózzuk, és salátástálba tesszük.
Meghintjük törött borssal, majd meglocsoljuk az olajjal, és jól átkeverjük.
Az összes juhsajtot rászórjuk a tetejére, meghintjük a finomra metélt kaporral, és jól lehűtve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - GÖRÖGSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.