Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GÖRÖG SALÁTÁK 3

2020.07.16

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Fokhagymás sült padlizsánsaláta
Hozzávalók:
6-800 g zsenge padlizsán
Az öntethez:
5-6 gerezd fokhagyma, 50 g darált dió, 4 ek salátaolaj, 2 ek salátaecet, só, frissen őrölt bors, 1 csokor petrezselyem
Nagyon fontos, hogy apróbb, feszes bőrű, zsenge padlizsánt vásároljunk!

Előkészítése:
Megmossuk, szárazra töröljük, tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 fok) puhára sütjük (a padlizsánok nagyságától függően 25-30 perc).
Miután kivettük a sütőből, 4-5 percre letakarjuk alufóliával, így könnyebben eltávolíthatjuk a héját, még melegen meghámozzuk (ha késhez kellene folyamodnunk, az csakis fa vagy műanyag legyen!), ha langyosra hűlt, vékonyan felkarikázzuk.
A zúzott fokhagymát a darált dióval, a petrezselyemmel, az olajjal, az ecettel és ízlés szerint sóval, borssal (eredetileg erősen borsozzák!) kikeverjük.

Gombasaláta 1.
Előkészítése:
Kicsavarjuk másfél citrom levét, és belevágunk cikkekre másfél citromot, héjával együtt.
Hozzáadunk két babérlevelet, egy késhegynyi kakukkfüvet, egy csokor petrezselyemzöldet, egy deci olajat, egy deci száraz fehérbort, egy kiskanál paradicsompürét, egy fél kiskanál szemes borsot meg egy kiskanál koriandermagot.
Megsózzuk, és 8-10 percig forraljuk.
Hozzáadunk egy fél kiló megtisztított gombát (ha nagyobb szemű a gomba, félbe, illetve cikkekre vágjuk), és ezzel még 8 percig főzzük.
Ha kihűlt, kihalásszuk belőle a petrezselyemzöldet meg a babérlevelet.
(Jó, ha a koriandermagot meg a kakukkfüvet batisztzacskóba kötve tesszük a főző lébe, így azt is el tudjuk távolítani tálalás előtt.)
Nagyon hidegen kínáljuk.
Kitűnő fogyókúrás vacsoraétel.
Ünnepi étkezéseknél előételként is tálalhatjuk.

Gombasaláta 2.
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 1 dl olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 kk. ketchup, 3 db citrom, 1 csokor petrezselyem, só, 1 kk. szemes bors, 2 db babérlevél, késhegynyi kakukkfű, 1 kk. koriandermag.

Előkészítése:
Zacskóba kötjük a fűszereket, kicsavarjuk, 1 citrom levét elkeverjük az olajjal, a borral, a ketchuppal, és héjastól belekarikázzuk, a megmaradt 1 citromot.
Megsózzuk, beletesszük a fűszeres zacskót, 5 percig forraljuk, majd belekeverjük a cikkekre vagy nagy szeletekre vágott gombát.
8 percig betakarva főzzük, közben megkeverjük.
Ezután a fűszeres zacskót kiemeljük, és a lébe vegyítjük a másik két citrom levét.
Ezt a salátát, előételként vagy fogyókúrás vacsorának is alkalmas, nagyon hidegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - GÖRÖG SALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.