Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GÖRÖGSALÁTÁK 1

2020.06.13

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Athéni saláta
Hozzávalók:
1 fej saláta, 1 csomó újhagyma, 10 db retek, 1 uborka, 1 csokor snidling, 1,2 dl olívaolaj, 0,8 dl borecet, 1 teáskanál só, 1 teáskanál morzsolt oregánó, 24 db olívabogyó, 10 dkg feta sajt, 10 dkg szardella filé

A megmosott salátaleveleket tépdesse 2-3 centis darabokra.
Az újhagymát, a retket és az uborkát vékonyan szeletelje fel.
Helyezze a zöldségféléket salátás tálba, és lazán forgassa össze.
A sajtot és a halfilét darabolja félcentis kockákra és szórja a finomra vagdalt snidlinggel együtt a saláta tetejére.
Díszítse a tálat az olívabogyókkal, végül jól hűtse le.
A sót, az oregánót, az olajat és a borecetet jól záródó üvegben alaposan rázza össze, majd tálaláskor öntse a salátára.

Babsaláta
(Fasolakia mavromitika salata)
Hozzávalók:
900 gR fejtett bab, friss vagy szárított hagyma, 1/2 csésze olívaolaj, só, bors, 4 evőkanál ecet, paradicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, szétnyomva, fekete olívabogyó

Elkészítése:
A babot puhára főzzük, majd lecsepegtetjük.
Vinaigrette mártást készítünk, elkeverjük a fokhagymával, és a babra öntjük.
Paradicsomszeletekkel, hagymakarikákkal, és fekete olívabogyóval körítve tálaljuk.
A közölt mennyiség 4-5 személy részére elegendő.
Friss babot, fokhagyma szósszal tálalunk. (scordalia)

Burgonyasaláta
Hozzávalók:
4 közepes burgonya, 20 dkg zöldbab, 1 közepes uborka, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma

Az öntethez:
2 dl görög joghurt, fél teáskanál citromlé, fél citrom lereszelt héja, só, 1 csokor kapor, 15 dkg feta sajt

A krumplikat hámozza meg és kockázza fel.
A zöldbabot tisztítsa meg és vagdalja kisebb darabokra, majd a burgonyával együtt 8 perc alatt főzze roppanós puhára.
Az uborkát héjastul gyalulja le. A paradicsomot és a hagymát vékonyan karikázza fel.
Egy nagyobb keverőtálban az öntet hozzávalóit keverje csomómentesre, majd forgassa bele a zöldségféléket.
Legalább fél órát érlelje hűtőszekrényben.
Tálaláskor szórja meg a vagdalt kaporral és az elmorzsolt feta sajttal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - GÖRÖGSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.