Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HALSALÁTÁK 2

2020.06.23

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Fokhagymás mediterrán saláta
Hozzávalók:
400 g tintahal, 100 g főtt kagylóhús, 100 g főtt garnéla, 15 g kapribogyó, 80 g vöröshagyma, 80 g zöldpaprika, 1 db tojássárgája, 1.2 dl olaj, 40 g fekete olívabogyó, 4 dl száraz fehérbor, 1 db citrom, 1 db piros fejes saláta, fokhagyma, só, törött bors;

Elkészítése:
A tintahalat megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, majd fokhagymás fehérborban puhára főzzük.
Szükség esetén kevés vizet öntünk rá.
A tojássárgáját olajjal kikeverjük, az így nyert majonézt ízesítjük sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával, a citrom és a tintahal párolólevével, apróra vágott kapribogyóval, majd simára keverjük.
Az ízesített mártáshoz hozzáadjuk a kihűlt tintahalhúst, a főtt kagylóhúst, a főtt, tisztított garnélát, a kimagozott fekete olajbogyót, a kockára vágott zöldpaprika húsát, a vékony, karikára vágott vörös-hagymát, a vékonyra metélt piros fejes salátát.
Az egészet lazán összekeverjük.
Salátalevélen jól lehűtve tálaljuk.

Halas burgonyasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis doboz bármilyen fajta paradicsomos ízesítésű halkonzerv, 50 dkg (tisztán mért) héjában főtt burgonya, 1/2 citrom leve, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl kefir, 1 gerezd fokhagyma, 1 mk. törött fekete bors, 1 tk. Só

Elkészítése:
A mártáshoz a majonézt simára keverjük a citromlével, a hal leszűrt, paradicsomos levével és a kefirrel.
Megfűszerezzük a megtisztított és szétzúzott fokhagymával, valamint a sóval és a borssal.
A mártásba belereszeljük az előző nap megfőzött, tehát már megdermedt, hámozott főtt burgonyát, és hozzáadjuk az apróra darabolt halat.
Az egészet - óvatosan, hogy ne törjük össze a haldarabokat - összekeverjük, és befedve, a hűtőszekrényben legalább két órán keresztül érleljük.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc (burgonyafőzés nélkül).

Hering saláta
Hozzávalók:
6 db ruszli (ecetes, hagymás hering), 1 üveg ecetes cékla, 3 alma, 10 dkg dióbél, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál tárkonyecet, só, cukor, fehérbors

Elkészítése:
A heringet 2 cm-s csíkokra vágjuk, a céklát lecsöpögtetjük.
Az almát megmossuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük, a gyümölcs húsát vékonyan felszeleteljük.
Az ecetet kikeverjük az olajjal és sóval, borssal, cukorral ízesítjük.
A halat a hagymával együtt tálba helyezzük.
Összekeverjük a céklával, az almával és a dióval, majd a páclével leöntve 2-3 órát érleljük.

Heringsaláta 4 személyre
Hozzávalók: 30 dkg pácolt hering, 10 dkg ecetes hagyma, 3 közepes nagyságú főtt burgonya, 2 közepes nagyságú savanykás alma, 1 1/2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 fej lila hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál mustár, ízlés szerint, só és törött bors.

Előkészítése:
A heringet lapjában, a gerinccsont mentén félbevágom.
Az egybefüggő gerinccsontot eltávolítom, és a halhúst vékony csíkokra metélem.
A főtt burgonyát meghámozom.
A megmosott, kicsumázott, héjas almával együtt egyforma nagy szeletekre vágom.
A lila hagymát az ecetes hagymával együtt finomra vagdalom.
A petrezselyemzöldet megmosom, és egészen apróra vágom.
Elkészítése:
Mély salátástálban a majonézt simára keverem a tejföllel és a mustárral, majd sóval, borssal, valamint a vágott petrezselyemzölddel ízesítem. Hozzáteszem a burgonyát, az almát, a hagymát és a halcsíkokat. Jól összekeverem, és befedve, legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - HALSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.