Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - A KÖRÖZÖTTEK 1

2016.07.17

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

KÖRÖZÖTTEK
ANIKÓ-KÖRÖZÖTT - "MAJOMVELŐ"

Hozzávalók:
Tejszínes krémsajt, ízlés szerint lila-, póré-, fokhagyma, só

Elkészítése:
A hagymákat nagyon apróra vágjuk, a krémsajtba keverjük, és az egészet megsózva ismét elkeverjük. Teával kitűnő.

AZ "IGAZI" KÖRÖZÖTT 1932-BŐL
Elkészítése:
Voltaképpen minek is lenne helye abban a juhtúrós- vajas-fűszeres keverékben, amit "körözött" címén a zsemlére kenünk? Mindenekelőtt friss és gyenge legyen a juhtúró, jó a vaj és helyén minden egyéb, ami a juhtúrót valóban "körözötté" teszi. Persze ez a "minden egyéb" kissé relatív fogalom, a gyakran bajos lenne ragaszkodni, pl. ahhoz, hogy nagy szemű, gyöngyszürke, kevéssé sózott kaviár is benne legyen az összeállításban. Kaviár nélkül megleszünk valahogy. Hagymára semmi szükség sincs, paprikát is csak egy csipetnyit vegyünk, köménymagból is legfeljebb néhányat. A sok mustártól savanyú lenne, ennél fogva ezen a téren is takarékoskodjunk, ellenben egy kis kesernyés sör nem árt neki, s ha kaphatunk egy kövér szardíniát, tisztogassuk meg jól, tegyük bele, s az olajból is öntsünk hozzá. Egy két szardellagyűrű nagyon hasznos lehet, vágjuk finomra néhány szem kaprival egyetemben és ezt is tegyük a keverékhez. Késünkkel, villánkkal mindent jó simára és egyenletesre keverjünk.
Ha véletlenül még hideg, sült libamáj is rendelkezésünkre áll, egy keveset abból is.

BOURSIN (FRANCIA KÖRÖZÖTT)
Elkészítése:
1 rész túrót (eredetileg juh, de lehet tehén is), 1 rész vajat, 1 rész krémsajtot jól összekeverünk, összezúzott fokhagymát, finomra vágott friss kaprot és tárkonyt, sót és borsot teszünk bele, majd 1- 2 órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.

ERDÉLYI ÍZES KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
40 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 dkg tárkony, 10 dkg póréhagyma, 5 g pirospaprika, 1 db fejes saláta, 15 dkg lila hagyma, só

Elkészítése:
A juhtúrót áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt és habverővel simára keverjük. A friss tárkonylevelet és a póréhagymát vágódeszkára téve apróra vágjuk, majd ezt is a túróhoz adjuk. Sóval, egy kevés pirospaprikával fűszerezzük, és jól elkeverjük. Üvegtányérra megmosott és leszárított salátaleveleket teszünk, és ízlésesen formázva erre halmozzuk fel a körözöttet.
A lila hagymát vékony karikára szeljük, és a körözöttet ezzel díszítjük.

FEHÉR KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 db fejes saláta

Elkészítése:
A piros körözötthöz hasonlóan készítjük el, azzal a különbséggel, hogy nem adunk hozzá fűszerpaprikát.

IGAZI KÖRÖZÖTT 01.
Hozzávalók:
10 dkg juhtúró, 1 doboz krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg vaj, fél doboz szardínia, 3 evőkanál barna sör, 5 apróra vágott ringli, 1 csokor snidling, 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és mustár

Elkészítése:
Az összes alapanyagot habosra keverjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük.
Aki szereti, csípős paprikát is tehet bele.

IGAZI KÖRÖZÖTT 02.
Hozzávalók:
10 dkg juhtúró (vagy gomolyatúró), 5 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor újhagyma, szárával, 2 evőkanál sör, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál szardíniaolaj, 1 evőkanál összetört szardínia, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi porcukor

Elkészítése:
Mély keverőtálba tesszük a darabokra tört juhtúrót és a puha vajat. Az újhagymát megtisztítjuk és megmossuk, majd nagyon apróra összevágva a túróhoz adjuk. Ráöntjük a sört, a tejfölt és az olajat, ezután rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk a mustárt, valamint az összetört szardíniát. Végül megsózzuk, megborsozzuk és megcukrozzuk. Addig keverjük, amíg habos, egynemű massza nem lesz belőle. Üvegtálra halmozzuk, befedjük. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Pirított péksüteménnyel vagy kenyérrel és sörrel tálaljuk. TIPP: Elektromos keverőgéppel percek alatt habosra keverhető. A körözöttet zöldpaprikába vagy paradicsomba, esetleg egészen apró, megsütött tésztakehelybe (képviselőfánk) is szokás tölteni. A paprikás változat megdermesztve vékonyan felszeletelhető.
Ha a szardíniát elhagyjuk, egy hétig is eláll a hűtőszekrényben.

IGAZI KÖRÖZÖTT 03.
Hozzávalók:
15 dkg jó csípős juhtúró, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál sűrű tejföl, fél doboz szardínia olajával együtt (vagy fél tubus szardellapaszta), 1 fiola kapribogyó. 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 kis fej vöröshagyma és 1 csokor snidling), 3 evőkanál sör, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipet törött köménymag, csipet porcukor

Elkészítése:
A zöldhagymát megtisztítom, hajszálvékony karikára vágom zöldjével együtt (vagy a vöröshagymát fokhagymaprésen átnyomom) és keverőtálba teszem. A leszűrt kapribogyó szemeket félbevágva, levével együtt öntöm a tálba. Az összes többi hozzávalót beleteszem, és a robotgép vékony keverőpálcájával addig keverem, amíg egész habos, könnyű, egynemű krémmé válik. (Ha szemcsés lenne, és láthatóan nem veszi fel a folyadékot, akkor 2 evőkanálnyi mennyiséget kis edénybe teszek, és kis lángon felolvasztom, majd még melegen, olvadt állapotban teszem hozzá a többi krémhez.
Erőteljes keverés után már felveszi és sima, egynemű lesz a massza.)
Bármilyen szendvicskenyérre vagy péksüteményre kenve, egy pohár sörrel, gyümölcslével vagy teával kitűnő vacsora, de vendégváró is lehet.

JUHTÚRÓS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró (ahol nem kedvelik, természetesen lehet tehéntúró is), 1 jó nagy fej hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál köménymag, 1-2 evőkanál mustár (aki szereti, készítse csípős Dijoni mustárral), só, 2-3 evőkanál sör, illetve annyi, amennyivel jól kikeverhető krémet kapunk

Elkészítése:
A hagymát egészen finomra vágjuk, de ne használjunk hagymakrémet, mert azzal az egész körözött jellege megváltozik. A hagymát és minden egyéb hozzávalót rakjuk egy tálba és keverjük simára, lassan hozzáadagolva a sört, hogy az állagát folyamatosan ellenőrizni tudjuk.
Érdemes lefedve egy-két órára hűtőszekrénybe tenni.

KAPROS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró, 1 nagy fej hagyma, 1 csomag friss kapor, tejföl, piros paprika

Elkészítése:
A juhtúróba elkeverem az apróra vágott vöröshagymát és kaprot. Annyi tejföllel keverem el, hogy jól kenhető legyen. (kb. 1 dl, de a túrótól függ). Tetszés szerint kevés pirospaprikát is keverhetünk hozzá, de el is hagyható. Attól függ, mit adok hozzá.
Finom kenyérre kenve zöldséggel (a gyerekeknek felvágottat is teszek rá), de ha fogyókúrázok, olyankor zöldpaprikába töltöm.
Legalább 1 órát áll, de finomabb, ha előző este készítem el.

KÖRÖZÖTT 01.
Hozzávalók:
20 dkg liptói túró, 10 dkg vaj, 1-2 ek szódavíz, metélőhagyma, 1 kk mustár, pirospaprika, köménymag, Worcester mártás, esetleg szardellapaszta, vagy kapribogyó

Elkészítése:
Először a liptóit és a vajat a szódavízzel habosra keverjük, majd köményt, paprikát, mustárt, Worcestert, esetleg szardellapasztát, vagy kaprit adunk hozzá. Ezeket jól kikeverjük, és utoljára a finomra vágott metélőhagymát adjuk hozzá. A jól kevert körözöttnek habosnak kell lennie és álljon legalább 3 órát.

KÖRÖZÖTT 02.
Hozzávalók:
80 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 1 dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 2 dkg szardellapaszta

Elkészítése:
A juhtúrót átpasszírozom, hozzáadom a kikevert vajat, a mustárt, a szardellapasztát, a paprikát, köményt, a reszelt hagymát. Hűtőben jól lehűtöm és ízléses kúp-, golyó-, vagy szelet-, esetleg más formában adagolva előhűtött üveg-, vagy porcelán tálra tálalom. Megszórom finomra vágott metélőhagymával, újhagymával, hónapos retekkel, szeletelt zöldpaprikával díszítem.
Hideg töltött paprika, körözöttes zsemle töltéséhez stb. is használható.

KÖRÖZÖTT 03.
Hozzávalók:
90 dkg juhtúró, 10 dkg vaj, 1 dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 1 dkg konyhasó

Elkészítése:
Elkészítése megegyezik a Körözött 2 recepttel.

KÖRÖZÖTT 04.
Hozzávalók:
40 dkg juhtúró, 40 dkg tehéntúró, 20 dkg vaj, 1 dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó snidling, 3 dkg mustár, 1 dkg konyhasó

Elkészítése:
Elkészítése megegyezik a Körözött 2 recepttel.

KÖRÖZÖTT 05.
Hozzávalók:
30 dkg túró, 1 dl 12% zsírtan. Tejföl, 1,5 dkg Delma light margarin, 4 dkg vöröshagyma, só, köménymag

Elkészítése:
A túrót átpasszírozzuk, a hagymát hozzákeverjük. A tejföllel, margarinnal jól összekeverjük, sóval, törött köménymaggal ízesítjük. A kész körözöttet kicsumázott zöldpaprikába töltve is fogyaszthatjuk.

KÖRÖZÖTT 06.
Hozzávalók:
1/2 kg juhtúró, 1/2 kg tehéntúró, 1/4 kg vaj (esetleg margarin), 1 db közepes méretű vöröshagyma apró lyukú reszelőn lereszelve, só, ízlés szerint, bors, csapott mokkáskanál őrölt kömény. 1/2 szerecsendió lereszelve, csapott teáskanál enyhén csípős pirospaprika, 1 csokor petrezselyem zöldje nagyon apróra vágva, 1 csokor száraitól megfosztott kapor levélzete, szintén összeaprítva

Előkészítés:
A hagymát és a szerecsendiót lereszeljük, a tehéntúrót villával áttörjük, és összedolgozzuk a juhtúróval.

Elkészítése:
Egy habüstben, vagy tálban habosra keverjük a vajat (vagy margarint), állandó kevergetéssel hozzáadjuk a túrót, majd a vöröshagymát, petrezselymet, kaprot, és az őrölt fűszereket. Amikor egyneművé válik kész is a körözött.
Zárt edényben pár órát hagyjuk összeérni az ízeket, és akár tálban (Húsos, piros paprika, és paradicsom szeletekkel, petrezselyem levélkékkel díszítve), akár paprikába töltve tálalhatjuk.

KÖRÖZÖTT 07.
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró, 20 dkg Rama margarin, vagy vaj, 20 dkg tehéntúró, 2 dl 20%-os tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, só, fehér-bors, pirospaprika, köménymag, ízlés szerint piros arany

Elkészítése:
A fenti anyagokat egy mély tálba tesszük, és jól összedolgozzuk pld krumplinyomó segítségével. Végül villával szépen elrendezzük a tálban is, hűtőszekrénybe tesszük legalább fél napra érlelni.
Nagyon finom kenyérre kenhető étek, de lehet friss zöldpaprikába tölteni és még nagyon finom, egyben mutatós is a frissen sült tepertős pogácsa (leveles) töltésére is.

KÖRÖZÖTT 08.
Elkészítése:
40 dkg túrót alaposan elkeverek 25-30 dkg margarinnal, sóval, 1 kiskanálnyi pirospaprikával, és 2 fej nagyon apróra vágott vöröshagymával.
Ez utóbbi snidlinggel helyettesíthető.
Ha pikáns ízt akarok, akkor egy egészen pici mustárt is teszek bele.

KÖRÖZÖTT 09.
Hozzávalók:
15 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 1 evőkanál finomra metélt vöröshagyma), 1-1 teáskanál mustár és pirospaprika, 1 mokkáskanál só, ízlés szerint őrölt fekete bors, késhegynyi őrölt köménymag

Elkészítése:
A vajat gőzön felpuhítom, és habosra keverem a tejföllel, a megtisztított és finomra vágott zöldhagymával (zöldjével együtt), végül hozzákeverem az áttört túrót is.
A fűszerekkel ízesítem, és jól behűtve, zöldpaprikával, piros retekkel teszem az asztalra.

KÖRÖZÖTT 10.
Hozzávalók:
15 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 kis doboz olajos szardínia, 3 evőkanál sör, 1 csokor zöldhagyma (vagy evőkanál reszelt vöröshagyma), 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, só, őrölt fekete bors, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: A puha vajat habosra keverem a leszűrt szardínia olajával és a sörrel, majd hozzáadom a villával áttört juhtúrót, a finomra metélt, megtisztított zöldhagymát (zöldjével együtt), a zúzott fokhagymát és a többi fűszert. Beleteszem a szétnyomott szardíniát.
Együtt keverem tovább addig, amíg egynemű masszát nem kapok. Jól lehűtve kínálom paradicsomszeletekkel, zöldpaprikával, zöld-hagymával. Barna kenyérhez illik a legjobban!

KÖRÖZÖTT 11.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg vaj, 5 g őrölt kömény, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika

Elkészítése:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és a reszelt hagymát, habosra keverjük.

KÖRÖZÖTT 12.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó kapor, 1 dkg só, 1 csomó újhagyma

Elkészítése:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott kaprot, habosra keverjük.
Az újhagymát szeletelve vagy finomra vágva keverjük bele.

KÖRÖZÖTT 13.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 dkg só, 7 csomó újhagyma

Elkészítése:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a sót és a finomra vágott hagymákat, habosra keverjük.

KÖRÖZÖTT 14.
Hozzávalók:
10 dkg juhtúró, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál sör, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só. (Ha van, egy evőkanál szardíniaolaj vagy maradék szardínia, de el is hagyható.)

Elkészítése:
Keverőtálba rakom a szétmorzsolt juhtúrót, a puha vajat, a tejfölt, a mustárt és az összes fűszert. A fokhagymát összezúzva teszem bele. A vöröshagymát vagy nagyon apróra vágom, vagy pedig megreszelem, esetleg apró darabokban fokhagymaprésen átengedve adom hozzá. Végül rálocsolom a sört, és egészen habosra keverem. (Kis konyhai robotgéppel szinte pillanatok alatt egynemű krém lesz belőle.)
Legalább 4 napig eláll a hűtőszekrényben, és nemcsak vacsorára kitűnő egy pohár sörrel vagy teával, hanem a gyerekeknek is kiváló tízórai.

KÖRÖZÖTT 15.
Hozzávalók:
20 dkg tehéntúró, 5 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, citrom, só, cukor, őrölt bors

Elkészítése:
A tehéntúrót szitán áttörjük, a többi anyaggal jól elkeverjük, és ízlés szerint fűszerezzük.

KÖRÖZÖTT 16.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg juh vagy tehéntúró, esetleg vegyesen, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, köménymag, ízlés szerint tejföl

Elkészítése:
A hagymát apróra felvágjuk. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát is és a köménymagot is.
Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom körözött.

KÖRÖZÖTT 17.
Hozzávalók:
30 dkg juhtúró, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 vöröshagyma, só, őrölt köménymag és pirospaprika (ízlés szerint)

Elkészítése:
A villával összetört juhtúrót hozzáadjuk a habosra kikevert vajhoz vagy margarinhoz, ízesítjük sóval, őrölt köménymaggal és pirospaprikával, majd az apróra vágott vagy lereszelt hagymával is összekeverjük.
Az elkészített krémet a felhasználásig hűtőszekrényben tároljuk, maximum 1-2 napig.

KÖRÖZÖTT 18.
Hozzávalók:
30 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, szardellapaszta, 2 késhegynyi köménymag, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csomó snidling, só, 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika, 1 késhegynyi törött bors A díszítéshez:
zöldpaprika, paradicsom, póré-hagyma, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A juhtúrót szitán áttöröm. Hozzáadom a habosra kikevert vajat, a mustárt, ízlés szerint szardellapasztát, az őrölt köménymagot, a finomra lereszelt vöröshagymát, az apróra vágott snidlinget, a sót, és a fűszereket. Az egész anyagot jól összekeverem és lehűtöm.
Előhűtött tálra ízlésesen kiformázom, a tetejét zöldpaprikával, paradicsommal, póréhagymával, petrezselyem-zölddel díszítem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.