Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - A TÉSZTASALÁTÁK 2.

2016.10.23

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Ínyenc tésztasaláta
Hozzávalók:
30 dkg csiga- vagy orsótészta, só, 10-10 dkg fagyasztott zöldborsó és kukorica, 4-5 evőkanál olaj vagy vaj, 3-4 dundi újhagyma, kis darab kígyóuborka, 2 kemény paradicsom, fél vöröshagyma, 2-2 dl főzőtejszín és tej, őrölt bors, 1 mokkáskanál oregano, 15 dkg reszelt trappista sajt Elkészítése:
A tésztát enyhén sós vízben, a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A zöldborsót és a kukoricát 2 evőkanál olajon, kissé megsózva megpároljuk. Az újhagymát (romantikus estén ez elmarad) földaraboljuk, a kígyóuborkát meg a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a borsóval és a kukoricával együtt a tésztába keverjük. Kerülhet bele más párolt vagy friss zöldség is. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, a maradék olajon megfonnyasztjuk. A tejszínt meg a tejet ráöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, az oregánóval fűszerezzük. Ha forr, a reszelt sajtot beleszórjuk, 3-4 percig főzzük. Kevergetve hűlni hagyjuk, ez alatt mártásszerűen besűrűsödik.
Végül a zöldséges tésztával összekeverjük, de ha lehet, csak az utolsó pillanatban, különben a tészta mindet magába szívja.

 

Kagylós burgonyasaláta
Hozzávalók:
1 doboz kagylókonzerv, 10 dkg kagylótészta (száraztészta), 40 dkg héjában, főtt burgonya (lehetőleg újburgonya), 1 egész citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál salátaolaj, 1 mokkáskanál törött, fekete bors, 4 gerezd fokhagyma, fél dl konyak, 2 dl sűrű majonéz, 2 dl sűrű tejföl, ízlés szerint só.

Elkészítése:
Először elkészítem a mártást: a kagyló leszűrt olajos levét összekeverem a majonézzel, a salátaolajjal, a tejföllel, a citromlével, a konyakkal, a reszelt citromhéjjal és a borssal, végül hozzákeverem a zúzott fokhagymát és megsózom. A főtt, hámozott burgonyát apró kockákra vágom és belekeverem a mártásba. A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, leszűröm, meleg vízzel leöblítem és hozzákeverem a mártásos burgonyához. Végül az egymástól szétválasztott kagylódarabokkal óvatosan átforgatom. Lefedem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érlelem.
Pirított kenyér-szeletkékkel teszem az asztalra.

Kagylós tésztasaláta
Hozzávalók:
20 dkg kagylókonzerv, 40 dkg orsótészta, 2 szál zeller, 2 db paradicsom, 1 citrom, 1 kis csomó tavaszi hagyma, vagy póréhagyma, 1-2 chili paprika, 2 ek. olívaolaj, tetszőleges salátaöntet, (esetleg Ezer sziget), 4 dl kefirrel elkeverve, 1 kis csokor kaporral ízesítve.

Elkészítése:
a salátaöntethez adjuk a kagylóhúst, majd a kifőzött, lehűtött tésztát. A paradicsomot kis darabokra vágjuk, és ezt is hozzáadjuk.
Zeller zölddel, citrommal, zöldhagymával és chili paprikával díszítjük.

Kapros - tojásos tészta saláta
Hozzávalók:
15 dkg szarvacska tészta, 2 tojás, 2 dl sovány tejföl (én joghurttal és kefirrel is kipróbáltam itt értékes kalóriákat takaríthatsz meg, ha szeretted ezeket, akkor inkább használd ezeket). 1 csokor friss kapor (Kotányi szárított kapor is megfelelő 2 mokkáskanálnyi), 1 csokor zöldhagyma szár (vagy 1 pici hagyma fokhagymaprésen átnyomva), 1/2 citrom leve. 2 mk olaj, pici cukor, őrölt fehér bors, és só, ízlés szerint.

Elkészítése:
A tésztát megfőzzük, az olajat a főzővízbe tesszük. A tojásokat keményre főzzük, melegen meghámozzuk, lereszeljük. A zöldhagyma szárat, és a kaprot, ha friss finomra vágjuk, és belekeverjük a tejfölbe. Ha nincs hagymaszár és friss kapor, akkor a tejfölbe a hagymát, és szárított kaprot rakjuk. A tejfölbe keverjük még citromlét majd sót, borsot, cukrot és ízesítjük a már kihűlt tojással, ezt a mártást ráöntjük a tésztára. Jól összekeverjük, és 2 órán keresztül pihentetjük. Sültekhez vagy önmagába is kitűnő eledel.

Lazacos tésztasaláta
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg orsó- vagy egyéb körettészta, 15 dkg füstölt lazac (konzervből), 20 dkg paradicsom, 15 dkg csemegekukorica szem, 2 dkg margarin, só, a mártáshoz: 1,5 dl majonéz, 1,5 dl joghurt, 3-4 evőkanál tej, 1-2 evőkanál citromlé, őrölt szerecsendió, 5 dkg kaviár, 1 csokor snidling, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon megfőzöm, hideg vízzel leöblítem és lecsöpögtetem, majd a margarinnal összekeverem. A lazacot levével együtt villával összetöröm, a paradicsomot kis kockákra aprítom. A snidlinget finomra metélem.
A majonézt, a joghurtot, a tejet, a citromlevet, a kaviárt és a fűszereket sima mártássá keverem.
A kukoricát, a paradicsomot, a lazacot és a tésztát a mártással összeforgatom, és jól lehűtöm.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.