Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - KENYÉRBEN SÜLTEK

2016.07.14

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

KENYÉRBEN SÜLTEK
HÚSVÉTI SONKÁS KENYÉR
(KB. 1 KG)
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy nem zsíros, kicsontozott füstölt csülök), 2 dkg friss élesztő, 3 csapott teáskanál porcukor, 1 1/2 dl tej, 3 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, nagyon kevés szódavíz

Elkészítése:
Az elmorzsolt élesztőt 1/2 dl langyos tejjel és a cukorral bögrébe öntjük, majd simára keverve felfuttatjuk. Mély tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót, valamint a felfutott élesztőt és a tejet. Ezután annyi szódavizet öntünk hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy közepesen lágy tészta legyen belőle. Hólyagosra kidolgozzuk (kis konyhai robot keverőpálcájával végezve a művelet nem tart tovább 8-10 percnél), és lassan beledagasztjuk az előzőleg ledarált sonkát. A tésztát lisztezett, mély tálba tesszük, tetejét is behintjük kevés liszttel, és egy tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyre (de semmiképpen sem a tűzhely közelébe) tesszük, és a duplájára kelesztjük. Ezután két részre osztjuk, és keskeny, hosszú zsúrkenyér formájúra alakítjuk. Sütőlemezre rakjuk, és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Ha már majdnem kész, vagyis szép sárgásbarna, tetejére kevés vizet spriccelünk, így szép pirosra, márványosra sül. Körülbelül 50-60 perc alatt elkészül. Nagyon finom, akár szendvicskenyérnek fogyasztva, akár csak vajjal megkenve, snidlinggel meghintve.
Alufóliába csomagolva, és a hűtőszekrényben tárolva egy hétig is frissen eláll.

KENYÉRBEN SÜLT FOKHAGYMÁS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj, 8 cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 dkg kenyértészta, borsikafű, szurokfű, majoránna, só

Elkészítése:
A csirkemájat egyforma nagy kockára vágjuk. A felhevített olajba vagy zsírba a vékonyra szelt vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a májat, zúzott fokhagymával, borsikafűvel, szurokfűvel, majoránnával fűszerezzük, és enyhén megsózzuk. Amikor a máj kissé megpirult, de belseje még nem párolódott teljesen készre, a tűzről levesszük és kihűtjük. Az elkészített kenyértészta közepébe halmozzuk, és a cipót úgy formáljuk meg, hogy a máj a közepében sülhessen készre.
Az így megformált töltött cipót a forró kemencébe vetjük, és ropogós pirosra sütjük.

KENYÉRBEN SÜLT FÜSTÖLT-FŐTT CSÜLÖK
Hozzávalók:
1 főtt, füstölt csülök, bőre nélkül, ha az nem túl szimpatikus, 75 dkg sima liszt, 25 dkg rétesliszt, 5 dkg só, 1/2 l tej, 1 ek cukor, 5 dkg élesztő, langyos víz és még liszt, amennyit felvesz

Elkészítése:
A csülökhöz nem fűzök semmit. A kenyérnek viszont lelke van. Régen nem dagasztottam kenyeret, bele is izzadtam ma rendesen, de megéri A lisztet fellangyosítottam mikróban, majd a sóval 2x átszitáltam. Közben a cukros tejben felfuttattam az élesztőt is. Hozzáadtam az élesztőt a liszthez, majd annyi langyos vizet, amennyit felvett a tészta. Összedolgoztam és alaposan kidagasztottam. Akkor jó, ha elfárad egy kissé az ember. Utána a tésztát hagytam kelni 1 órát. Imádom, mikor megkel, annyira szép Majd lágyan elnyújtottam, szépen belecsomagoltam a csülköt. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, és még egy fél órát hagytam kelni.

Megvágtam, bevizeztem a tetejét és betoltam a sütőbe, ami kb. olyan 190°C-os volt, és alátettem egy lábosban vizet, hogy legyen neki megfelelő gőz is.

KENYÉRBEN SÜLT SERTÉSCSÜLÖK
Hozzávalók:
1 nagy hátsó sertéscsülök, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, néhány szem fekete-bors, 3 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 50 dkg liszt, 1 tk só, 7 dl víz

Előkészítés:
A csülköt előző este beáztatjuk. Másnap a levét leöntjük, és bő vízben feltesszük főni. A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a csülökhöz adjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és a csülök főzőlevébe tesszük a babérlevéllel és néhány szem fekete borssal együtt. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csontjáról könnyedén lefejthető. Kivesszük a levéből, lecsepegtetjük, kicsontozzuk, lehetőleg úgy, hogy minél jobban egészben maradjon. Alaposan kihűtjük. (Lehet az egész műveletet úgy végezni, hogy a teljes elkészítésig legyen egy napunk a hűtőben jól kihűteni a csülköt.) Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és pár kávéskanál lisztet, majd jól összekeverjük. Hozzáöntünk 4 dl langyos vizet, és elkeverjük.
Langyos helyen 1/2 óráig kelni hagyjuk.

Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk egy mély tálba, hozzáadjuk a megkelt kovászt, 1 tk sót és 3 dl langyos vizet. Az egészet jól kidagasztjuk, amíg a tészta szép fényes felületű lesz. Letakarva langyos helyen megint 1/2 óráig kelesztjük. A tésztát egy kicsit átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk.
Ráhelyezzük a csülköt, befedjük a tésztával úgy, hogy minden oldalára jusson. Összenyomkodjuk a széleit.
Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával, és hagyjuk egy kicsit száradni, amíg a tojás megdermed. Langyos helyen hagyjuk kelni.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütő 2. fokozat). A kenyeret villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben a gőz el tudjon távozni. Kb. 50 percig sütjük, amíg szép arany barna lesz.
Melegen és hidegen is fogyasztható.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA 01.
Hozzávalók:
1 kg főtt sonka, 0,5 kg liszt, 1 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 2 kávéskanál cukor, 1 dl tej, 2 dl víz

Elkészítése:
Egy edényben langyosítsa meg a tejet, majd adja hozzá az élesztőt és a cukrot. Felfutást követően keverje bele a lisztet, az olajjal és a sóval. Ezután a massza 40-45 percig kell keljen, meleg helyen.
Főzze meg a sonkát, és szikkadás után csomagolja az elkészített tésztába. Ennek még további 20 percig kell majd kelnie.
Mielőtt a forró sütőbe helyezi, a tetejét lyukassza meg, hogy a sonkából párolgó gőznek legyen hol távoznia. Pirosra sütve, hidegen szeletelve tálalja.
A sonka, tetszés szerint helyettesíthető lapockával, tarjával, csülökkel.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA 02.
Hozzávalók:
70-80 dkg nyers füstölt sonka (vagy 1 nagy, nyers füstölt csülök), 30 dkg liszt, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 tojássárga, 2-3 dl tej, 3 evőkanál olaj, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál só

Elkészítése:
A füstölt sonkát előző este annyi hideg tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi, és felhasználásig hűtőszekrényben tartjuk. Leitatva róla a tejet, annyi vízben, amennyi bőven ellepi, kis lángon majdnem puhára főzzük. Közben az elmorzsolt élesztőt, 1 dl langyos tejet és a cukrot simára keverjük, majd felfuttatjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Az átszitált lisztet, az áttört burgonyát, a felfutott élesztőt, a sót és a tojássárgáját annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, mély lisztezett tálba tesszük, tetejére is szórunk kevés lisztet, és tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen (de nem a forró tűzhely mellett) duplájára kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a főtt sonkát kényelmesen belecsomagolhassuk. (Csak akkor csomagoljuk, ha a sonka már teljesen kihűlt, leszikkadt!) A cipóvá formált tésztát sütőlemezre tesszük, és még fél órán keresztül kelesztjük, csak azután toljuk az előmelegített forró sütőbe. Közepesnél erősebb lángon 30 percig sütjük, majd a lángot mérsékelve további 30 percig. A sütés befejezése előtt 10 perccel, a cipót megkenjük vízzel, ettől szép piros lesz. A megsült tésztát a sütőlemezen hagyjuk kihűlni, csak azután vágjuk fel. Cikkekre szeleteljük úgy, hogy a sonka mindenhová egyformán jusson.
Tejszínes vagy tejfölös tormamártást kínáljunk hozzá.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA 03.
Elkészítése:
A sonkát kétujjnyi vastagon rozskenyértésztába burkoljuk, s a kemencében megsütjük. Csontjának csak a csülök felé eső részét vesszük ki, s a bőrét rajta hagyjuk. Olyan sonkát használunk hozzá, amelyen nem sok a szalonna, s amelynek a pácolása és füstölése nem túlságosan erős.
Nemcsak hidegen, hanem melegen is igen jó. Ha egészben adjuk az asztalra, akkor "héjában", azaz a kenyérrel együtt tesszük a tálra, ha részletekben, akkor "meghámozzuk". A más alkalomra félretett részt mindig a kenyérben hagyjuk.
A tészta:
Egy fél tenyér nagyságú kovászból, 3-4 dkg élesztőből 3 kg rozslisztből és megfelelő mennyiségű vízből lágy tésztát készítünk, és 4-5 óra hosszat kelesztjük. Akkor kb. 2 kg rozsliszttel, 12 dkg sóval és kellő vízzel bedagasztjuk, és erősen kidogozzuk. 15-20 percig újra kelni hagyjuk, azután a sonkát a kenyérformára bevonjuk a tésztával. Vízzel elkenve, forró kemencében megsütjük. Ugyanezt búzakenyérrel is elkészíthetjük. Az ízek, illatok - ellenkezőleg a főtt sonkával – teljes mértékben megmaradnak benne, nem főttek bele a vízbe, és nem mentek el a fazékból felszálló gőzzel. A jó kenyér megőrizte őket, magába is szívott belőlük, különösen a levágott bőr alatt meghagyott vékony szalonnarétegből, de a lényegét meghagyta magának a sonkának! Ez a sonkás kenyér talán a legkitűnőbb szendvics, amit csak elképzelhet az ember, aki eddig csak főttet evett, bizony nem tudja, milyen finom dolog a kenyérben sült sonka.
Ezt természetesen kevesebb mennyiséggel is el lehet készíteni.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA 04.
Hozzávalók:
1500 g főtt sonka (a comb dió része) 375 g teljes kiőrlésű rozsliszt 375 g teljes kiőrlésű búzaliszt 40 g friss élesztő 4,5 dl langyos víz 10 g cukor 150 g kovász csipet só 1 tojássárgája

Elkészítése:
Keverje el a kétfajta lisztet. A liszt halom közepén készítsen egy kis mélyedést, morzsolja bele az élesztőt, és öntse le 4-5 evőkanál langyos vízzel, tegye bele a cukrot, és az egészet gyúrja össze a liszt halom peremétől kezdve. A tésztát lisztezze be, takarja le, tegye meleg helyen, amíg megkel. Kovászt három nappal korábban készítsen. 10 dkg rozslisztet fűszerezzen őrölt köménnyel, őrölt korianderrel, őrölt édesköménnyel, keverje el 2,5 dl langyos vízzel, 1 evőkanál mézzel. Három nap múlva megkel, megtöbbszöröződik. Vegye ki belőle a megfelelő mennyiséget, keverje el a maradék vízzel, sózza. Gyúrja hozzá a megkelt tésztához, és addig dagassza, amíg a tészta el nem válik a táltól. Takarja le, és pihentesse félórán át.

A sonkát 8 percig 100 fokos sütőben melegítse.

A kenyértésztát 1 cm vastagra nyújtsa ki, vágjon le belőle 10 cm-t, majd csomagolja a tésztába a sonkát a fenti lépések szerint. Süsse ropogósra. A tésztát két oldalról hajtsa a sonka köré (nem pontosan fedi, ám ne tekerje duplán rá), a fölösleges tésztadarabot vágja le, hogy pontosan illeszkedjen a két oldal. A tészta széleit az illesztésnél kenje be tojássárgával, és ragassza össze. A túloldalon egymásra simított, fennmaradó tésztát vágja le.

Az egészet szép kerekre és jó passzosra formázza. A cipót kenje meg tojás sárgájával, hogy szép aranysárgára süljön, és díszítse a tésztamaradékokból gyúrt másfél centis csíkokkal, majd ezeket is kenje meg a sárgájával. Mielőtt a sütőbe rakná, hintse meg vízzel. 5 percen keresztül 200°C fokos sütőben süsse, majd további 80 percig 180 °C fokosban.
Szeletelve, Madeira-mártással tálalja.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA 05.
Hozzávalók:
1 kb. 1 kilós főtt sonka, csülök, tarja stb., fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kanál olaj, 1 mk só, 2 kk cukor, 1 dl tej, 2 dl víz

Elkészítése:
A tejet meglangyosítom és beleteszem az élesztőt és a cukrot. Mikor felfutott, összekeverem a liszttel, a sóval és az olajjal. Meleg helyen kb. háromnegyed órát, kelni hagyom. Belecsomagolom a lecsepegtetett, leszárított főtt sonkát és további 20 percig kelesztem. A tetejére lyukakat készítek (hogy szét ne vesse a sonkából elpárolgó gőz) és forró sütőben szép pirosra sütöm. Hidegen felszeletelem.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA 06.
Elkészítése: A sonkát kétujjnyi vastagon rozskenyértésztába burkoljuk, s a kemencében megsütjük. Csontjának csak a csülök felé eső részét vesszük ki, s a bőrét rajtahagyjuk. Olyan sonkát használunk hozzá, amelyen nem sok a szalonna, s amelynek a pácolása és füstölése nem túlságosan erős. Nemcsak hidegen, hanem melegen is igen jó. Ha egészben adjuk az asztalra, akkor "héjában", azaz a kenyérrel együtt tesszük a tálra, ha részletekben, akkor "meghámozzuk".
A más alkalomra félretett részt mindig a kenyérben hagyjuk.

KENYÉRBEN SÜLT SONKA 07.
Elkészítése:
Egy középnagyságú, 4-5 kg-os sonkát vízben félpuhára főzünk, majd a főzőléből kivéve lehűtjük. Ezután bőrével együtt kenyértésztába burkoljuk, és elektromos sütőkemencében megsütjük.
Sütési ideje kb. 2 1/2 óra. Tálaláskor a kenyér tetejét körülvágyjuk úgy, hogy a sonkát ki tudjuk venni belőle. Vékonyan felszeleteljük, a szeleteket visszahelyezzük a csontra, és a sonkát visszatesszük a kenyér üregébe.
Tetejét ráhelyezzük és melegen tálaljuk.

KENYÉRBEN SÜLT TITOK
Hozzávalók:
1 hosszúkás kenyér, 1 kenyér hosszúságú májas hurka, 3 dl húsleves (vagy 1 húsleveskockából készített leves), 2 evőkanálnyi csípős mustár (aki nem szereti a csípős ízeket, édeskés mustárral készítse az ételt), 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött bors

Elkészítése:
A mustárt összekeverjük a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymával és a törött borssal. A kenyér két végét levágjuk. Egy hosszú pengéjű éles késsel úgy fúrjuk ki a belsejét, hogy a hurka beleférjen, azonban előzőleg a fakanál segítségével belekenjük az ízesített mustárt. A hurkát is belecsúsztatjuk, majd egy hosszúkás tepsibe fektetjük a töltött kenyeret. A húslevessel néhányszor meglocsoljuk, majd megfordítva ismét megöntözzük. Ezután visszafordítjuk, alufóliával befedjük a tepsit és a töltött kenyeret az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Legalább 45 percig pároljuk, majd a tetejét levéve pirosra pirítjuk mindkét oldalát.
Melegen négy darabra vágjuk, és salátával, valamint hagymás tört burgonyával tálaljuk.

KENYÉRTÉSZTÁBAN SÜLT CSÜLÖK
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 3,5 dkg élesztő, só, 3 dl langyos víz, 2 kis sertéscsülök, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsompaprika, 6 dkg zsír

Elkészítése:
A lisztet kissé felmelegítem. A közepén kialakított mélyedésbe teszem az élesztőt és egy teáskanál sót, langyos vízzel elkeverem, majd 30 percig hagyom kelni. Ezután addig dagasztom a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor a tetejét meghintem liszttel, konyharuhával letakarom és langyos helyen kb. 1 órán át kelesztem.
A csülköt előző nap besózom. Sütés előtt fokhagymával bedörzsölöm, és a félbevágott vöröshagymával, a felszeletelt paradicsom paprikával együtt kevés zsíron megsütöm. Amikor a hús megpuhult, a csontokat kiemelem. A megkelt kenyértésztát kinyújtom, a közepére teszem a kicsontozott ízes csülköt. Beburkolom a tésztával és forró sütőben kb. 1 órát sütöm.
Melegen felszeletelve tálalom.

KENYÉRTÉSZTÁBAN SÜLT SERTÉSCOMB, VAGY CSÜLÖK
Hozzávalók 6-8 személy részére - A pácléhez:
2-3 l víz, kb. 3 kg sertéscomb, 3 babérlevél, 2 fej vöröshagyma, 2 ek fekete szemes bors
A kenyértésztához:
kb. 40 g élesztő, 1/2 l langyos víz, 800 g búzaliszt (típ. sz. 405), 150 g durva őrlésű liszt (típ. sz. 1700), 1 kk cukor, 2 kk só

Elkészítése:
Pácoljunk be egy darab disznóhúst. Lehetőleg combját, dióját, ami nem esik szét, nincs benne csont és nincs rajta nagyobb zsírréteg. Legalább egy hétig álljon a páclében. A páclét felforraljuk, a húst a babérlevéllel, hagymával, borssal együtt lassú tűzön másfél óra hosszat főzzük. Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk. A kétfajta lisztet a sóval és a cukorral egy keverőtálban összekeverjük. A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk, és kemény tésztát gyúrunk. Letakarva kelesztjük kb. 1 1/2 óráig.
A sertéshúst kivesszük a főzőléből, s papírral szárazra töröljük. A tésztát újból átgyúrjuk, és 1 cm vastagra kinyújtjuk. Közepére tesszük a combot, és a tésztát összehajtjuk. Kizsírozott és kilisztezett sütőlemezen 180 fokos sütőben 60 percig sütjük.
Az utolsó tíz percben a tészta tetejét hideg vízzel újból megkenjük.

KENYÉRTÉSZTÁBAN SÜTÖTT CSÜLÖK
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt, 3,5 dkg élesztő, 3 dl langyos víz, 1 teáskanál só
A csülökhöz:
2 db sertés csülök, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsompaprika, 6 dkg zsír, só

Elkészítése:
A lisztet kissé felmelegítjük. A közepébe kialakított mélyedésbe beletesszük az élesztőt, és langyos vízzel elkeverjük, majd 30 percig hagyjuk kelni. Ezután addig dagasztjuk a tésztát, míg az, az edény falától elválik.
Ekkor a tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és meleg helyre téve, kb. egy órát kelesztjük.
A csülköket előző napon besózzuk. A sütés előtt fokhagymával bedörzsöljük és félbevágott hagymával, felszeletelt paradicsompaprikával együtt, kevés zsírt alátéve megsütjük. Amikor a hús megpuhult, a csontot kiemeljük.
A megkelt kenyértésztát kinyújtjuk, közepére tesszük a kicsontozott, ízes csülköt. Beburkoljuk a tésztával, és sütőbe téve kb. 60 perc alatt megsütjük.
Melegen felszeletelve tálaljuk.

SONKATÉSZTÁBAN SÜLT SAJT
Hozzávalók:
25 dkg parmezánsajt, 25 dkg főtt füstölt hús (csont nélkül), 1 tojás, 8-10 dkg tiszt, 2 dl tej, 1 teáskanál mustár, só és törött fekete bors, ízlés szerint, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 1 csokor zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A főtt füstölt húst ledaráljuk, majd összekeverjük a habosra vert tojással, a liszttel, a tejjel, a sóval, a törött borssal, a mustárral és a finomra metélt zöldpetrezselyemmel. A sajtot hosszúkás csíkokra vagdaljuk. Először lisztbe, majd a sűrű palacsintatésztába, végül zsemlemorzsába forgatjuk. A morzsát jól rányomkodjuk, és bő, forró olajban, erős tűzön, hirtelen pirosra sütjük.
Sült burgonyával és salátával kínáljuk.

SÖRTÉSZTÁBAN SÜLT TONHAL-SZELETKÉK PIKÁNS MÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
40 dkg tonhal, 2 g törött bors, 1 db tojássárgája, 1,5 dl sör, 15 dkg liszt, 3 dl olaj, só
A mártáshoz:
2 db főtt tojássárgája, 1,5 dl olaj, 1 db citrom, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 dl fehérbor, 2 dkg cukor, 2 dkg mustár, só

Elkészítése:
A tonhalat ujjnyi vastag rudacskákra vágjuk, megsózzuk, és enyhén megborsozzuk. Ezután elkészítjük a sörtésztát. Keverőedénybe tesszük a tojássárgáját és a sört, megsózzuk, majd állandó keverés mellett hozzászórjuk a lisztet. Amikor csomómentes palacsintatészta sűrűségűvé kevertük, hozzáadunk 1 evőkanálnyi olajat, végül belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A halrudacskákat lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk és bő, forró olajba téve kisütjük.
A főtt tojások sárgáját áttörjük, olajjal, citromlével simára keverjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, kapribogyót és a zöldpetrezselymet. Kevés fehérbort hozzáöntve mártás sűrűségűvé keverjük, cukorral, mustárral ízesítjük. Amikor a hal kihűlt, tálra rendezzük, ráöntjük a kihűtött mártást, majd hűtőszekrénybe téve kb. egy óráig hagyjuk, és így, hidegen tálaljuk. Elkészítési idő: 60 perc
Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.