Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - KÖRÖZÖTTEK 3.

2016.07.21

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

KÖRÖZÖTTEK
PALERMÓI KÖRÖZÖTT

Hozzávalók:
20 dkg juhtúró, 15 dkg márványsajt, 5 dkg vaj, 10 db olajbogyó, 1/2 csomó metélőhagyma, 1/2 csomó zöldpetrezselyem, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A juhtúrót áttörjük. A márványsajtot lereszeljük, a lágy vajjal együtt hozzáadjuk a juhtúróhoz, és habverővel simára, krémmé keverjük.
A kimagozott olajbogyót, a metélőhagymát és a zöldpetrezselymet vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A fokhagymát lereszeljük, és a fűszernövényekkel együtt a körözöttbe keverjük.
Szükség szerint kevés sóval ízesítjük. Az elkészült körözöttet 2-3 órára letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláshoz világosra pirított zsemleszeleteket adunk hozzá, és külön tányéron cikkekre vágott paradicsomot kínálunk.

PANNÓNIA SAJTKÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
vaj 7 dkg, Pannónia sajt 10 dkg, mustár 3 dkg, Piros Arany 3 dkg, vöröshagyma 5 dkg, citrom 1/2 db, őrölt bors, só

Elkészítése:
A fűszerekkel és a reszelt sajttal habosra keverjük a vajat. Legalább néhány órán át hűtőszekrényben tartjuk, így az ízek összeérnek és a körözött állaga keményebb lesz. Ha a fenti fűszereken kívül fél teáskanál őrölt köményt is teszünk hozzá, más karakterű ételt kapunk. Fehér kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk. Jól használható hidegtálakhoz, kitűnő reggeli vagy vacsoraétel.

PIKÁNS KÖRÖZÖTT 01.
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 10 dkg párizsi, 10 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, 3 mokkáskanál pirospaprika, 2 mokkáskanál köménymag

Elkészítése:
A vajat, a tejfölt, a tojást, a megtisztított, apróra vagdalt hagymát, meg a zúzott fokhagymát simára keverjük. Sóval, őrölt köménymaggal, meg pirospaprikával fűszerezzük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, a szitán áttört tehéntúrót és a megdarált párizsit. Alaposan összedolgozzuk, végül a körözöttet kenyérszeletekre kenjük és befedjük vékony csíkokra metélt savanyú uborkával.

PIKÁNS KÖRÖZÖTT 02.
Hozzávalók:
20 dkg juhtúró, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 vöröshagyma, 2-3 szem kapribogyó, mustár, szardellapaszta, só és őrölt köménymag (ízlés szerint)

Elkészítése:
A villával összetört juhtúrót hozzáadjuk a habosra kevert vajhoz vagy margarinhoz, ízesítjük mustárral, szardellapasztával, az apróra vágott hagymával, sóval és őrölt köménymaggal.
Mindezt krémesre keverjük, majd legkésőbb néhány órán belül elfogyasztjuk.

PIROS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 10 g édes-nemes fűszerpaprika, 8 g őrölt köménymag, 1 db fejes saláta

Elkészítése:
A vöröshagymát finomra vágjuk. Szitán áttörjük a juhtúrót, és a vajat, majd gondosan hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát, a sót, az édes-nemes fűszerpaprikát és a darált köménymagot.
A piros körözöttet a salátalevelekre halmozzuk, majd jól lehűtjük.

REFORMKÖRÖZÖTT
Hozzávalók 4 személyre:
1 kisebb vöröshagyma, 30 dkg juhtúró (részben vagy egészben tehéntúró is lehet), 4 evőkanál tejföl, 2 evőkanál zabkorpa, 1 kávéskanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése:
A hagymát meghámozzuk, nagyon finomra aprítjuk, de le is reszelhetjük. A túrót áttörjük, összekeverjük a hagymával. A tejföllel lágyítjuk, a zabkorpával dúsítjuk. A mustárral, a köménnyel és a pirospaprikával fűszerezzük, de kerülhet bele őrölt bors, zúzott fokhagyma vagy akár erős paprika-krém is. Ha kell, utána sózzuk.

SAJTKÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
2 dl tejföl, 25 dkg reszelt trappista sajt, só, mustár, őrölt fehérbors, 1 kis fej vöröshagyma

Elkészítése:
A hagymát lereszeljük, elkeverjük a tejföllel, sajttal. Mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Jó, ha a fogyasztás előtt pár órával készítjük el, hűtőben tartva érleljük.

SAJTOS-BORSOS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók: 60 dkg metélőhagymás körözött, 25 dkg reszelt sajt, 2 dkg durvára tört bors

Elkészítése: A körözöttbe keverjük a reszelt sajtot. Kis gombócokat formálunk belőle, majd durvára tört fekete borsba forgatjuk. Fejes saláta-levélen tálaljuk.

SAJTOS KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
60 dkg fűszerpaprikás körözött, 25 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A körözöttből gombócokat formálunk, reszelt sajtba forgatjuk és jól lehűtve salátalevélen tálaljuk.

SOVÁNY KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
25 dkg sovány tehéntúró, 3-4 ek natúr joghurt, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 púpozott ek pirospaprika, 1 ek mustár, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt kömény, ízlés szerint

Elkészítése:
A túrót tálba tesszük és az apróra vágott vöröshagymával, fokhagymaprésen átnyomott fokhagymával, mustárral, sóval, köménnyel, natúr joghurttal és végül a pirospaprikával összekeverjük.
Pritaminpaprikába töltve is nagyon finom.

TÁRKONYOS KÖRÖZÖTT 01.
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg vaj, 8 dkg póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 1 dkg só, 1 dkg fűszerpaprika, 1 dl tejföl

Elkészítése:
A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk hozzá.

TÁRKONYOS KÖRÖZÖTT 02.
Hozzávalók:
1/2 kg túró, 20 dkg vaj, 1 szál póréhagyma, 2 dkg tárkonylevél, 2 dkg só, 2 dkg piros fűszerpaprika, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A túrót villával áttörjük, belekeverjük a vajat, a tejfölt, a sót és a fűszerpaprikát. A póréhagymát és a friss tárkonylevelet finomra vágva adjuk a körözötthöz.

VARIÁCIÓ TÚRÓRA
Hozzávalók:
250 g túró, 50 g vaj, 1 szál újhagyma apróra vágva, 1-2 kanál tejföl, 1-2 lereszelt főtt tojás, friss tárkony, petrezselyem és só

Elkészítése:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük.

ZÖLD KÖRÖZÖTT
Hozzávalók:
400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 cs. zeller-zöld, 1 cs. metélőhagyma, 1 db fejes saláta

Elkészítése:
A piros körözöttől abban különbözik, hogy a fűszerpaprika helyett finomra vágott petrezselyemzöldét, zeller-zöldét, metélőhagymát adunk hozzá..

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.