Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - MARHANYELV ÉS SOK MÁS 3.

2016.08.16

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

MARHANYELV ÉS HÚS
Magyaros marhanyelv

Hozzávalók:
1 db marhanyelv, 30 dkg paprika, 15 dkg paradicsom, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 dkg csemege fűszerpaprika, fokhagymás fűszerkeverék.

Elkészítés:
A marhanyelvet megtisztítjuk, nyelőcsövét levágjuk. Jól megmossuk, fokhagymás fűszerkeverékkel fűszerezett vízben puhára főzzük. Hideg vízbe átszedjük, bőrét lehúzzuk. Közben a kockákra vágott szalonnát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és tovább pirítjuk. Tűzről levéve beleszórjuk a fűszerpaprikát, felengedjük kevés vízzel és visszatesszük a tűzre.
A megmosott és nagyobb darabokra vágott paradicsomot és paprikát hozzáadjuk, együtt pároljuk.

Mandulás borjúborda
Hozzávalók:
80 dkg borjúborda, 10 dkg főtt füstölt marhanyelv, 20 dkg gomba, 15 dkg gyöngyhagyma, 10 dkg vaj, 1 dl száraz fehérbor, 15 dkg mandula (vagy mogyoró), 3 dkg keserű csokoládé, 1 mokkáskanál sáfrányos széklice, 1 csokor petrezselyem, kevés liszt, só, bors (ízlés szerint).

Elkészítés:
A bordákat megsózzuk, kiveregetjük, majd lisztbe mártva a forró vajon mindkét oldalán megsütjük, és melegen tartjuk. A nyelvet és a tisztított gombát kockákra vágjuk, a hús sütése után maradt pecsenyelén átpároljuk, majd hozzáadjuk a sáfrányt és az apróra vágott gyöngyhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet és ráöntjük a bort. Fedő alatt összeforraljuk, ezután belekeverjük a durvára összevágott mandulát, valamint a megreszelt csokoládét. Ismételten felforraljuk, és néhány percig főzzük.
A megsült hússzeletek köré öntjük a ragut és burgonyafánkkal tálaljuk.

Marhanyelv konyakos mártásban
Hozzávalók 4 személyre:
Kb. 1.5 kg marhanyelv, 25 dkg Arvit zöldség (répa, gyökér), 15 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 4,5 dl húsleves, 1/8 liter fehérbor, 1/2 dl konyak, ízlés szerint só, őrölt bors.

Elkészítés:
A zöldségeket a megfelelő AMC-edénybe tesszük és ráhelyezzük a nyelvet. Fűszerezzük, felöntjük a húslevessel. Az edényt lezárjuk a Secuquickkel, és maximális hőfokon addig melegítjük, míg a Viziobar mutatója el nem éri az első vörös mezőt. Ekkor a hőfokot minimálisra csökkentjük és az ételt 45 percig főzzük.
Ezt követően az edényt levesszük a tűzhelyről, nyomás mentesítjük, levesszük róla a Secuquicket. Kivesszük a nyelvet, letisztítjuk a bőrétől, és vékony szeletekre vágjuk. A zöldséget áttörjük, visszatesszük a lébe, újra felmelegítjük.
Hozzáadjuk a bort és a konyakot, sózzuk, borsozzuk, majd a nyelvre öntjük.

Marhanyelv lengyel mártással
Hozzávalók:
1 db nyers marhanyelv, 1 hagyma, 1 szál sárgarépa, l szál fehérrépa, 1 kanál zsír, fél csésze mandula, fél csésze mazsola, só, cukor, egész bors, 2 evőkanál liszt, citromlé.

Elkészítés:
A marhanyelvet néhány percig forró vízben áztatjuk, majd a durva héját lehúzzuk. Megsózzuk, s egy-két napig a hűtőben állni hagyjuk. A zsírban üvegesre pároljuk a hagymát, belerakjuk a felkarikázott répákat, néhány szemes borsot, és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Közben a mandulát forró vízbe dobjuk, vékony héját lehúzzuk, és szálasra vágjuk. A nyelvet kivesszük a főzőléből, a hagymát és a zöldségeket összeturmixoljuk. Kevés zsírban cukrot pirítunk, beleszórjuk a lisztet, barnára pároljuk, felöntjük a zöldséges lével, citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a mandulát, a mazsolát, s a szeletekre vágott nyelvvel még néhány percig forraljuk.
Burgonyafánkkal tálaljuk.

Marhanyelv mandulamártással (Lengua con almendras - Argentína)
1 db főtt marhanyelv vékonyan szeletelve, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1 kicsi paradicsom apróra vágva, 1 ek. apróra vágott olajbogyó, 12 db mandula darálva, 1 babérlevél aprítva, 1/2 tk. aprított petrezselyem, 2,5 dl víz, melyben a nyelv főtt, 2-4 ek. zsemlemorzsa.

Elkészítés:
Pároljuk meg a fokhagymát az olajban, ha pirulni kezd, adjuk hozzá a többi hozzávalót - a zsemlemorzsa kivételével. Takarékon főzzük 10 percig.
Tegyük bele a zsemlemorzsát, hogy sűrűbb legyen.
A tálra rendezett nyelvre öntsük rá a mártást.
Melegen, petrezselymes, vajas burgonyával tálaljuk.

 

Marhanyelv más módon
A friss marhanyelvet besózzuk, borsozzuk, leforrázzuk, és bőrét lehúzzuk. Azután hagymás zsírban puhára pároljuk, kicsit megpirítjuk és vékony szeletekre vágva tejfölös zsírral leöntve tálaljuk.

Marhanyelv pácolva
Elkészítés:
1 marhanyelv borét forró vízben lehúzzuk, bedörzsöljük kávéskanál salétromsóval, 1 evőkanál konyhasóval, késhegynyi fehérborssal és kávékanálnyi korianderrel. 3 liter vízbe, ízlés szerint ecetet, 1-2 babérlevelet, pár szem szemes borsot és 1 fej hagymát karikára vágva, 1 répát, gyökeret, zellert feldarabolva beleteszünk, és puhára főzzük. Ha megfőtt, ráforrázzuk a nyelvre. Kihűtjük, utána még egyszer felforraljuk a páclevet, újra ráöntjük a nyelvre.
Másnap lábasba jó nagy kanál zsírt teszünk, beletesszük a nyelvet, 1-2 fej hagymát kétfelé vágva és fedő alatt kevés páclé hozzáadásával puhára pároljuk.

Marhanyelv tejfölös mártással
Hozzávalók:
Nyelv 1 egész, zsír 15 dkg, tejföl 2 dl. Pác: vöröshagyma 1 fej, fokhagyma 1 cikk, bors 10 szem, babérlevél 2-3 db, koriander 1 dkg, só 2 késh.

Elkészítése:
A nyelvet pár napig sóban, szerecsendióval bedörzsölve, apróra vágott vörös- és fokhagymával, szemes borssal, pár db babérlevéllel, korianderrel állni hagyjuk. Azután a nyelvet leforrázzuk, és zsírban fedő alatt puhára pároljuk.
Ha puha és piros, szeletekre vágjuk és tejfölös zsírral leöntve tálaljuk.

Marhanyelvszeletek "Magyar Konyha" módra
Hozzávalók:
60 dkg főtt marhanyelv, 15 dkg paradicsom, 2 szál póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, 4 dkg vaj, őrölt gyömbér, ételízesítő.

Elkészítés:
A megtisztított, alaposan megmosott póréhagymát felkarikázzuk és kevés hevített vajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a megmosott, cikkekre vágott paradicsomot. Ízesítjük ételízesítővel, őrölt gyömbérrel és zúzott fokhagymával. A fehérborban átmelegítjük a szeletelt, főtt marhanyelvet.
Tálaláskor a hagymás-paradicsomos raguval vonjuk be.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1510 kJ/360 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Kékfrankos 2001

Marhanyelv zöld lencsével és fűszerkrémmel
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc
Tipp: Kb. 20 perccel lerövidíthetjük a főzési időt kuktában.
Hozzávalók: 125 g zöld lencse (Puy-lencse), 3/8 l víz, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 babérlevél, 1-2 tk. bazsalikomecet, 3 szál koriander-zöld ((lehetőleg ázsiai), (petrezselyemzöld)), 2-3 szál bazsalikom (lehetőleg ázsiai), 200 g zsírszegény natúr joghurt, 150 g 20% zsírtartalmú tejföl, 1 késhegynyi kömény, 8-12 szelet sózott vagy pácolt főtt marhanyelv.

Elkészítés:
A lencsét megmossuk, és egy éjszakára 3/8 l vízbe beáztatjuk. Másnap megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket, 1 gerezdet és babérlevelet az áztatóvízbe dobjuk.
A lencsét közepes hőfokon kb. 25-30 percig főzzük. Ezt követően szűrőben jól lecsepegtetjük, majd sót, borsot és bazsalikomecetet adunk hozzá.
Közben megmossuk és megtöröljük a koriandert és a bazsalikomot. A fűszernövényeket összevágjuk, és szétnyomjuk a második fokhagymagerezdet.
A joghurtot és a 20% zsírtartalmú tejfölt összekeverjük. Belerakjuk a fűszernövényeket a fokhagymával együtt, majd sóval, borssal és köménnyel ízesítjük a krémet.
A szeletelt nyelvet tálra helyezzük, vagy tányérokra adagoljuk, és mellé tesszük a lencsét.
A fűszerkrémet kis tálkában tálaljuk.

Mazsolás és gesztenyés nyelv
Elkészítés:
Főzzünk meg, és a külső hártyájától fosszunk meg két borjú nyelvet; vagdaljuk azt fel szép szeletekre, tegyük 1 liternyi forró sós vízbe. Rakjunk bele fél kiló héjától megtisztított, sült gesztenyét és 12 deka tiszta mazsolát. Főzzük ezekkel fel a nyelvet; és készítsünk bele egy kanál zsírból, egy nagy fakanál lisztből szép piros rántást; kevés hideg vizzel eresszük fel és öntsük gyorsan a fövő nyelvre; főzzük együtt a rántással 5 percig.
Legcélszerűbb mély tálban asztalra adni.

Milánói ropogós
Hozzávalók:
1 csirke, 20 dkg füstölt marhanyelv, 20 dkg főtt makaróni, 2 evőkanál reszelt parmezán sajt, 2,5 dl fehérmártás, zsemlemorzsa, liszt, vaj, 2 tojás, zsír, szerecsendió, só, bors.

Elkészítés:
A húsokat és a makarónit megdaráljuk, összekeverjük a fehér-mártással reszelt sajttal. Fűszerezzük, és összeforraljuk. Levesszük a tűzről, egy tojást bele keverünk, és lehűtjük. Hidegen kis rudacskákat formázunk belőle, és forrózsírban megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.