Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÚSSALÁTÁK 1

2019.08.27

DEGTÁLAK LEXIKONJA

Ananászos csirkesaláta
(Egyiptom)
Hozzávalók:
2 megfőzött apróra vágott csirkemell, 2 fej apróra vágott gyöngyhagyma, 4 kis, apróra vágott csemege uborka, só, bors, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál borecet, 2 kávéskanál méz, 1 kis konzervdoboz gombafej (vagy 15 dkg apró gomba), 1 kis ananászkonzerv apróra vágva, leszűrve, salátalevél a díszítéshez.

Elkészítése:
Forró olajban pároljuk a gombafejeket kb. 5 percig. Jól lecsurgatjuk, és hagyjuk kihűlni. Ráöntjük az ecetet és a mézet, és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk, időközönként forgatva, hogy az öntet mindenütt átjárja. Összekeverjük a csirkehúst, a hagymát és az uborkát.
A salátástál szélét és alját salátalevelekkel kibéleljük, a csirkehúst a közepére helyezzük, körérakjuk a gombafejeket, és végül a tetejére halmozzuk az ananászdarabokat.

 


Avokadósaláta
(Brazília)
Hozzávalók:
2 avokádó, 1 tk. mustár, fél citrom leve, bors, só, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1 ek. apróra vágott zöld olajbogyó, 20 dkg apróra vágott főtt rák (vagy csirkemell), 1 ek. olívaolaj, 4 salátalevél.

Elkészítése:
Vágjuk hosszában ketté az avokádót, szedjük ki a magját, mindegyik félből 2-2 ek. mennyiséget kaparjunk ki. Tálban nyomkodjuk szét, keverjük hozzá óvatosan a többi kelléket. Töltsük meg ezzel a fél héjakat!
Kistányérra tegyünk 1-1 salátalevelet és erre az avokadókat!


Csirkehússaláta szőlővel
(francia)
Hozzávalók:
50 dkg sült csirkehús, 25 dkg feketeszőlő, 40 dkg burgonya, 6 szál újhagyma, 5 dkg mazsola, 1 nagy alma, 1,5 dl majonéz, só, törött bors.

Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, s még langyosan kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt, hideg csirkehúst, a hagymakarikákat, a meghámozott és kockákra vágott almát, a mazsolát, a fele mennyiségű szőlőszemet, megsózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük. Leöntjük a majonézzel, óvatosan megforgatjuk. A maradék szőlőszemekkel díszítjük. Fogyasztás előtt 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.


Csirkesaláta főtt csirkehúsból
Hozzávalók:
2 csirkemell, 3 evőkanál marinált paradicsompaprika, 25 dkg kicsi, kemény paradicsom (legjobb az úgynevezett Lucullus paradicsom), 2 fej saláta, 4 tojás, 20 dkg juhtúró, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl tejföl, ízlés szerint 2-3 evőkanál olajos paprikalé, só, cukor. 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.

Elkészítése:
A megmosott, letörölgetett, lebőrözött csirkemellet annyi forrásban levő sós vízbe teszem, amennyi szűken ellepi. Puhára főzöm Leszűröm, jól lecsöpögtetem, majd kicsontozom, és a húst metéltre vágom. A levétől leszűrt marinált paradicsompaprikát ugyancsak metéltre, a megmosott és letörölgetett paradicsomokat pedig kis kockákra vágom. A zöldhagymát tisztítás után vékonyra karikázom (zöldjével együtt) és megsózom. A tejfölt és a juhtúrót simára keverem, ízesítem a paprika-lével, a cukorral, a sóval, az őrölt fehér borssal.
Hidegre teszem.
A tojásokat közben keményre főzöm, és meghámozva nyolcadokba vágom. Salátástálba teszem az összes hozzávalót, rálocsolom a hideg mártást és visszateszem a hűtőszekrénybe 1-2 órára. Közvetlenül tálalás előtt hozzákeverem a megmosott, leszárított és kézzel kis darabkákra tépett salátát.
Azonnal kínálom, nehogy a fejes saláta összeessen.


Csirkés rizssaláta szilveszterre
Hozzávalók 6 személyre:
2 csirkemellfilé, 25dkg hosszú szemű rizs, 15 dkg mirelit zöldborsó, 1/2 doboz ananászbefőtt, 12 dkg majonéz, 1,5 dl joghurt, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, citromlé, csipetnyi cukor, só, 1 teáskanál curry, fehér bors

Elkészítése:
A rizst forrásban lévő, sós vízben, fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Közben a borsót kevés sós vízben kb.5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A csirkemellet darabokra vágjuk, és a megforrósított margarinon 5-6 perc alatt köröskörül megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük a serpenyőből. Az ananászt lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A majonézt kikeverjük a joghurttal, kevés ananászlével, citromlével, sóval, curryvel és csipetnyi cukorral.
A saláta hozzávalóit összekeverjük és leöntjük a mártással. Legalább 1 óráig érleljük.
Tálalás előtt, ha szükséges, utána ízesítjük.


Currys csirkesaláta
Összeállítás: 20 perc Főzés: 15 perc Hozzávalók 8 személyre:
20 dkg szarvacskatészta, 1 evőkanál olívaolaj, 1/2 kg lebőrözött, kicsontozott csirkemell, 45 dkg-os konzerv ananász, leszűrve, 2 szál elszeletelt zelleri, vagy 1 reszelt zellergumó, 3 szál összevagdalt újhagyma, 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 2 kiskanál currypor, só

Elkészítése:
A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. Egy nagy tálban az olajjal összekeverjük. A csirkemelleket kissé megsózzuk, és egy kevés vizet aláöntve, lefedve puhára pároljuk. Lecsepegtetjük, kihűtjük, majd 2 cm-es kockákra vágjuk. A csirkét az ananásszal, a zellerivel (vagy zellerrel), a hagymával és a tésztával összekeverjük. A többi hozzávalót simára keverjük, és a salátára öntjük.
Salátástálba töltve szoba-hőmérsékleten kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - HÚSSALÁTÁK
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.