Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRÖZÖTTEK ÉS RECEPTJEI 1.

2019.08.28

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

KÖRÖZÖTTEK
Anikó-körözött - "majomvelő"

Hozzávalók:
Tejszínes krémsajt, ízlés szerint lila-, póré-, fokhagyma, só

A hagymákat nagyon apróra vágjuk, a krémsajtba keverjük, és az egészet megsózva ismét elkeverjük. Teával kitűnő.

 

 

Az "igazi" körözött 1932-ből
Voltaképpen minek is lenne helye abban a juhtúrós-vajas-fűszeres keverékben, amit "körözött" címén a zsemlére kenünk?
Mindenekelőtt friss és gyenge legyen a juhtúró, jó a vaj és helyén minden egyéb, ami a juhtúrót valóban "körözötté" teszi.
Persze ez a "minden egyéb" kissé relatív fogalom, a gyakran bajos lenne ragaszkodni, pl. ahhoz, hogy nagy szemű, gyöngyszürke, kevéssé sózott kaviár is benne legyen az összeállításban.
Kaviár nélkül megleszünk valahogy.
Hagymára semmi szükség sincs, paprikát is csak egy csipetnyit vegyünk, köménymagból is legfeljebb néhányat.
A sok mustártól savanyú lenne, ennél fogva ezen a téren is takarékoskodjunk, ellenben egy kis kesernyés sör nem árt neki, s ha kaphatunk egy kövér szardíniát, tisztogassuk meg jól, tegyük bele, s az olajból is öntsünk hozzá.
Egy két szardellagyűrű nagyon hasznos lehet, vágjuk finomra néhány szem kaprival egyetemben és ezt is tegyük a keverékhez.
Késünkkel, villánkkal mindent jó simára és egyenletesre keverjünk.
Ha véletlenül még hideg, sült libamáj is rendelkezésünkre áll, egy keveset abból is.

Boursin
(francia körözött)
1 rész, túrót (eredetileg juh, de lehet tehén is) 1 rész vajat, 1 rész krémsajtot jól összekeverünk, összezúzott fokhagymát, finomra vágott friss kaprot és tárkonyt, sót és borsot teszünk bele, majd 1- 2 órára félretesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Erdélyi ízes körözött
Hozzávalók:
40 dkg juhtúró, 8 dkg vaj, 1 dl tejföl, 2 dkg tárkony, 10 dkg póréhagyma, 5 g pirospaprika, 1 db fejes saláta, 15 dkg lila hagyma, só

Elkészítése:
A juhtúrót áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat, a tejfölt és habverővel simára keverjük. A friss tárkonylevelet és a póréhagymát vágódeszkára téve apróra vágjuk, majd ezt is a túróhoz adjuk. Sóval, egy kevés pirospaprikával fűszerezzük, és jól elkeverjük. Üvegtányérra megmosott és leszárított salátaleveleket teszünk, és ízlésesen formázva erre halmozzuk fel a körözöttet.
A lila hagymát vékony karikára szeljük, és a körözöttet ezzel díszítjük.

Fehér körözött
Hozzávalók:
400 g juhtúró, 100 g vaj, 10 g só, 100 g vöröshagyma, 8 g őrölt köménymag, 1 db fejes saláta

A piros körözötthöz hasonlóan készítjük el, azzal a különbséggel, hogy nem adunk hozzá fűszerpaprikát.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - KÖRÖZÖTTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.