Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖRÖZÖTTEK ÉS RECEPTJEI 2.

2019.12.03

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

KÖRÖZÖTTEK
Igazi körözött 1.

Hozzávalók:
10 dkg juhtúró, 1 doboz krémsajt, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg vaj, fél doboz szardínia, 3 evőkanál barna sör, 5 apróra vágott ringli, 1 csokor snidling, 1 evőkanál apróra vágott kapribogyó, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só és mustár
Elkészítése:
Az összes alapanyagot habosra keverjük, és a hűtőszekrényben két-három órán keresztül érleljük. Aki szereti, csípős paprikát is tehet bele.

Igazi körözött 2.
Hozzávalók:
10 dkg juhtúró (vagy gomolyatúró), 5 dkg vaj vagy margarin, 1 csokor újhagyma, szárával, 2 evőkanál sör, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál szardíniaolaj, 1 evőkanál összetört szardínia, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1 teáskanálnyi csípős mustár, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi porcukor

Elkészítése:
Mély keverőtálba tesszük a darabokra tört juhtúrót és a puha vajat. Az újhagymát megtisztítjuk és megmossuk, majd nagyon apróra összevágva a túróhoz adjuk. Ráöntjük a sört, a tejfölt és az olajat, ezután rászórjuk a pirospaprikát és hozzáadjuk a mustárt, valamint az összetört szardíniát.
Végül megsózzuk, megborsozzuk és megcukrozzuk. Addig keverjük, amíg habos, egynemű massza nem lesz belőle.
Üvegtálra halmozzuk, befedjük.
Hűtőszekrényben megdermesztjük.
Pirított péksüteménnyel vagy kenyérrel és sörrel tálaljuk.
TIPP:
Elektromos keverőgéppel percek alatt habosra keverhető.
A körözöttet zöldpaprikába vagy paradicsomba, esetleg egészen apró, megsütött tésztakehelybe (képviselőfánk) is szokás tölteni.
A paprikás változat megdermesztve vékonyan felszeletelhető.
Ha a szardíniát elhagyjuk, egy hétig is eláll a hűtőszekrényben.

Igazi körözött 3.
Hozzávalók:
15 dkg jó csípős juhtúró, 7 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál sűrű tejföl, fél doboz szardínia olajával együtt (vagy fél tubus szardellapaszta), 1 fiola kapribogyó, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 kis fej vöröshagyma és 1 csokor snidling), 3 evőkanál sör, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipet törött köménymag, csipet porcukor.

 

Elkészítése:
A zöldhagymát megtisztítom, hajszálvékony karikára vágom zöldjével együtt (vagy a vöröshagymát fokhagymaprésen átnyomom) és keverőtálba teszem.
A leszűrt kapribogyó szemeket félbevágva, levével együtt öntöm a tálba.
Az összes többi hozzávalót beleteszem, és a robotgép vékony keverőpálcájával addig keverem, amíg egész habos, könnyű, egynemű krémmé válik.
(Ha szemcsés lenne, és láthatóan nem veszi fel a folyadékot, akkor 2 evőkanálnyi mennyiséget kis edénybe teszek, és kis lángon felolvasztom, majd még melegen, olvadt állapotban teszem hozzá a többi krémhez.
Erőteljes keverés után már felveszi és sima, egynemű lesz a massza.)

Bármilyen szendvicskenyérre vagy péksüteményre kenve, egy pohár sörrel, gyümölcslével vagy teával kitűnő vacsora, de vendégváró is lehet.

Juhtúrós körözött
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró (ahol nem kedvelik, természetesen lehet tehéntúró is), 1 jó nagy fej hagyma, 2 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál köménymag, 1-2 evőkanál mustár (aki szereti, készítse csípős Dijoni mustárral), só, 2-3 evőkanál sör, illetve annyi, amennyivel jól kikeverhető krémet kapunk.

 

Elkészítése:
A hagymát egészen finomra vágjuk, de ne használjunk hagymakrémet, mert azzal az egész körözött jellege megváltozik.
A hagymát és minden egyéb hozzávalót rakjuk egy tálba és keverjük simára, lassan hozzáadagolva a sört, hogy az állagát folyamatosan ellenőrizni tudjuk.
Érdemes lefedve egy-két órára hűtőszekrénybe tenni.

Kapros körözött
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró, 1 nagy fej hagyma, 1csomag friss kapor, tejföl, piros paprika
Elkészítése:
A juhtúróba elkeverem az apróra vágott vöröshagymát és kaprot.
Annyi tejföllel keverem el, hogy jól kenhető legyen. (kb. 1 dl, de a túrótól függ).
Tetszés szerint kevés pirospaprikát is keverhetünk hozzá, de el is hagyható.
Attól függ, mit adok hozzá. Finom kenyérre kenve zöldséggel (a gyerekeknek felvágottat is teszek rá), de ha fogyókúrázok, olyankor zöldpaprikába töltöm.
Legalább 1 órát áll, de finomabb, ha előző este készítem el.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.