Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NARANCSSALÁTÁK - HIDEGTÁLAKRA 2

2020.05.06

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Déligyümölcs-saláta
10 személyre
Hozzávalók:
1 kg tisztított déligyümölcs vegyesen (narancs, mandarin, banán, kivi stb., héjastól kb. másfél kg), 2 dl joghurt, 1 dl narancsszörp, 1 dl narancslikőr vagy triple sec, 1 teáskanál reszelt narancshéj, a díszítéshez 2 dl tejszínből vert kemény hab.

Előkészítés:
1 narancs héját finom reszelőn lereszelek, de ügyelek arra, hogy csak a sárga héja kerüljön a reszelékbe.
A gyümölcsöket meghámozom, és kis kockákra vágom.
Mély tálba teszem.
A narancsszörpöt a narancslikőrrel, a joghurttal és a narancshéjjal összekeverem.
Elkészítése:
a gyümölcsökre rálocsolom a joghurtos öntetet és összekeverem.
A tetejét szépen feldíszítem és hűtve kínálom.

Délszaki heringsaláta
Hozzávalók:
1 nagy vagy 2 kisebb pácolt hagymás hal (30-35 dkg), 3 narancs, 2 evőkanál ecetes hagyma, 2 dl sűrű tejföl, 1 csokor zöldhagyma (vagy 2 nagy csokor snidling), 1 evőkanál narancsszörp, 1 szem összetört szegfűszeg, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 zacskó gyorsrizs, só, mokkáskanálnyi őrölt fehér bors

A pácolt hal gerinccsontját kivesszük, és nagyon vékony metéltre vágjuk.
Az ecetes hagymát a megtisztított zöldhagymával együtt ugyancsak finomra metéljük.
Az egyik narancs levét kicsavarjuk, összekeverjük a mustárral, a narancsszörppel, a szegfűszeggel, a sóval, a fehér borssal, a tejföllel, majd belekeverjük a hagymát, a halat és a másik két narancs kockákra vágott húsát.
A rizst az előírásnak megfelelően megfőzzük, és még azon forrón keverjük bele a salátába.
Jól átkeverjük, majd a tálat lefedve a hűtőszekrényben hűtjük 2 órán keresztül.
Nagyon finom, pikáns, enyhén sós salátát kapunk.

Déltengeri álom
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók:
3 narancs, 2 alma, 1 kis üveg vagy konzervdoboz őszibarack, 2 banán, 1 csésze mandula, 50 gr darált mogyoró

A gyümölcsöntethez:
8-9 evőkanál narancslé, 2 evőkanál citromlé, 8-9 evőkanál őszibaracklé

Elkészítése:
Hámozd meg a narancsokat, szedd szét gerezdekre és darabold fel kis kockákra.
Mosd meg és hámozd meg az almát, vágd ki a magházát, és ezt is kockázd fel, csak úgy, mint a barackot. A banánt szeleteld fel.
Keverd össze egy tálban a narancsot, banánt, a barackot és a mazsolát.
Szórd meg mindezt a mogyoróval.
Készítsd el az öntetet: öntsd a saláta tetejére az összekevert narancs-, citrom-, és baracklevet.
Takard le a tálat egy darab fóliával és tedd a hűtőszekrénybe fél órára, utána már tálalhatod is.

Egészség saláta
Elkészítése:
Simára keverünk egy nyers tojássárgát egy kiskanál mustárral, egy deci tejföllel, pár csepp citromlével, egy kevés porcukorral (vagy egy szacharintablettával) meg egy csipet sóval.
Belevágunk karikákra 20-30 deka gombát, néhány szál megtisztított zsenge sárgarépát, 2-3 szál újhagymát zöldjével együtt, 2-3 közepes nagyságú ecetes uborkát, végül hozzáadunk nagyon apró kockára vágva egy megtisztított narancsot.
Legalább egy napra jégbe hűtjük, hogy a sok nyers zöldség "megérjen" a salátamártásban.

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - NARANCSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.