Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NARANCSSALÁTÁK 1

2020.04.15

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Amerikai narancssaláta
Hozzávalók:
4 narancs, 1 fejes saláta, 10 dkg dió, 1 dl tejszín, 1 citrom leve.

Elkészítése:
Meghámozzuk, négybe vágjuk a narancsokat, majd fél centi vastagra felszeleteljük.
Összekeverjük a leveleire szedett, megmosott, csíkokra vágott salátával, megöntözzük a citrommal elkevert tejszínnel.
Tetejét dióbéllel díszítjük.

Aromás gyümölcssaláta
(indiai)
Hozzávalók:
3 evőkanál cukor, 1, 5 dl víz, 1 rúd fahéj, 4 kardamómi-hüvely szétzúzva, 1 szegfűszeg, 1 narancs leve, 1 limet (vagy citrom) Ieve, 1 mézédes sárgadinnye, 1 nagyobbacska szelet görögdinnye, 2 érett Guava, 3 érett nektarin, körülbelül 18 szem eper, kevés pirított kókuszreszelék a megszóráshoz, mentaágak vagy rózsaszirmok a díszítéshez, Iecsepegtetett görög joghurt a tálaláshoz.

Elkészítése:
Először elkészítjük a szirupot.
A cukrot, a vizet, a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget egy lábosba tesszük, felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a cukor megolvad.
Lassú tűzön 2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a narancslét és a limet levét, és hagyjuk kihűlni.
A dinnyék húsát kimagozzuk, és szeletekre vágjuk.
A guavát félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, majd meghámozzuk, és a gyümölcshúst felszeleteljük.
A nektarint cikkekre, az epret félbevágjuk.
Az előkészített gyümölcsdarabkákat látványosan tálkákra rendezzük.
A kihűlt szirupot leszűrjük, és a gyümölcsdarabkákra kanalazzuk.
Megszórjuk egy kevés pirított kókuszreszelékkel.
Mentaágakkal vagy rózsaszirmokkal díszítve tálaljuk, és ízlés szerint joghurtot kínálunk hozzá.

Belga narancssaláta
Elkészítése:
8 szép narancs sárga héját éles késsel vékonyan levágjuk, és laskára szeljük.
25 deka cukrot kevés vízzel felforralunk, beleadjuk a narancshéjat, és fedő alatt addig főzzük, míg üvegessé nem válik.
(Ha a vizet elfőné közben, pótoljuk.).
A narancshéjat leszűrjük, és félretesszük.
Visszamaradt levébe fél liter édes vörös bort öntünk, és fedő nélkül egyharmadára befőzzük.
A narancsokat megtisztítjuk fehér "bundájuktól", mély üvegtálba karikára vágjuk, és leöntjük a vörös boros mártással.
Tetejére hintjük a főtt narancshéjat.
Legalább egy napig hideg helyen érleljük.

Burgonyasaláta
(spanyol)
Hozzávalók:
50 dkg héjában főtt burgonya, 4 db kemény tojás, 1 kisebb narancs, 3 dl majonéz, só, törött bors, 1 csokor snidling.

A héjában főtt burgonyát felkarikázzuk.
A narancsot megmossuk, letöröljük, majd a sárga héját lereszeljük.
A fehér bundáját lehámozzuk, és a narancshúst felkarikázzuk.
A majonézt megsózzuk, megborsozzuk, belekeverjük a reszelt narancshéjat és a finomra vágott snidling felét.
A mártásba beleforgatjuk a burgonyát és a kockákra vágott kemény tojás kétharmadát. Salátástálba tesszük, tetejére rendezzük a narancskarikákat és a maradék tojáskockát, végül meghintjük a megmaradt snidlinggel.
Hidegen tálaljuk.

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - NARANCSSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.