Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - PADLIZSÁNSALÁTÁK, HIDEGTÁLAKRA 1.

2017.03.17

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

PADLIZSÁNSALÁTA
Ájult Imám

Hozzávalók:
4 kicsi vagy 2 nagyobb karcsú padlizsán (összesen 60-70 dkg), 2 nagy fej vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 húsleveskocka, só, őrölt bors, mokkáskanálnyi oregano.

Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, és az oldalukat hosszában behasítjuk, hogy azért egészben maradjanak. A belsejüket karalábévájóval vagy hegyes késsel kiszedjük úgy, hogy a héjon ujjnyi vastag réteg maradjon. A vöröshagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és két evőkanál olajon megpároljuk (nem pirítjuk!) majd hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Két paradicsomot félreteszünk, a többit lehéjazva kis kockákra vágjuk, és a hagymába forgatjuk, a padlizsánok kivájt, kisebb darabokra vágott belével együtt. Sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, és kb. tíz percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt percig pároljuk. A padlizsánok belsejét kissé megsózzuk, majd öt perc múlva kitörölgetjük, és a párolt hagymát, paradicsomos padlizsánbelsőt a héjakba visszatöltjük. A megtöltött padlizsánokat tűzálló tálban egymás mellé fektetjük, a húsleveskockát melléjük morzsoljuk, és a maradék olajat egy deci vízzel összekeverve rájuk locsoljuk, a félretett két paradicsomot fölszeletelve a tetejükre rakjuk. A tálat lefödve (vagy alufóliával letakarva) a forró sütőbe toljuk.
A padlizsánokat egy óra hosszat sütjük, majd alaposan behűtjük, és tálalás előtt kétujjnyi szeletekre vágjuk.

Amerikai padlizsánsaláta
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, só, 3 szem bors, 1 babérlevél, 1 csokor kapor, a mártáshoz 1 gerezd fokhagyma, 1-1 csapott kiskanál só és bazsalikom, késhegynyi őrölt bors, kiskanál oregáno (vagy vadmajoránna), 1 csésze borecet

Elkészítése:
Műanyag késsel meghámozzuk, kockákra vágjuk a padlizsánt, és a borssal, babérlevéllel, kaporral meg sóval ízesített forró vízbe rakjuk. Fedő alatt 10 percig forraljuk, majd leszűrve üvegbe töltjük. Közben összekeverjük a mártáshoz valókat egy kevés főzővízzel, a padlizsánra öntjük, majd az üveget lekötjük.
Másnapig hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek
Lé nélkül tálaljuk, mert önmagában is elég savanyú.

Bolgár padlizsán
Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, só, 1 adag bolgár mártás, a sütéshez olaj

Elkészítése:
Műanyag késsel meghámozzuk, fél centi vastag szeletekre vágjuk a padlizsánt, és besózva 20 percig állni hagyjuk. Ezután a levet leitatjuk róla, és a szeleteket olajban megsütjük.
Papírtörülközőre terítve a felesleges olajat lecsepegtetjük róluk, egy tálon elrendezzük őket, a jéghideg bolgár mártást külön edényben kínáljuk.

Bolgár mártás
Hozzávalók:
25 dkg zeller, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 kg friss paradicsom vagy 20 dkg paradicsompüré, só, bors, kevés cukor, 1 közepes fej vöröshagyma

Elkészítés:
A friss paradicsomot a hagymával és a zeller szárával megfőzzük, és áttörjük.
A megtisztított, megmosott zellert apró kockára vágjuk, és 6 dkg vajban megpirítjuk. Meghintjük liszttel, vagdalt petrezselyemzölddel, felöntjük levessel, hozzátesszük a paradicsompürét, simára keverjük, felforraljuk, megízesítjük, és lassú egyenletes főzéssel megfőzzük.
Tálaláskor belemorzsolt vajjal feljavítjuk.
Tipp:
Főtt marhahúshoz vagy főtt szárnyas húsokhoz tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁNSALÁTA
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.