Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PADLIZSÁNSALÁTÁK 6.

2020.02.21

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

GYORS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 1 doboz paradicsompüré, cukor, só, ízlés szerint, olaj a sütéshez, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek ketchup, őrölt bors, ízlés szerint, liszt a panírozáshoz

Elkészítése:
A meghámozott padlizsánt karikára vágjuk, kissé megsózzuk, fél óráig pihentetjük, utána a nedvességet leitatva róla, lisztben megforgatjuk.
Mindkét oldalát olajban kisütjük, és papírtörölközőre szedjük.
Salátatálba lerakjuk, soronként ketchuppel megkenjük, őrölt borssal és tört fokhagymával megszűrjük.
Ezt addig ismételjük, amíg a nyersanyag tart.
A tetejére mindig ketchup és a fűszerek kerülnek.
Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.

 

 

HAGYMÁS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes padlizsán (30 dkg-nyi), 3 fej vöröshagyma, 2 közepes uborka, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, szárát Ievágjuk, és héjastól kis kockákra vágjuk.
Megsózzuk, és jól összekeverjük, hogy a só mindenütt érje.
20 percig hagyjuk állni, ez alatt keserű Ievét kiadja.
Közben a lila hagymát meghámozzuk, és ugyancsak kockákra vágjuk.
A megmosott uborkát héjastól szintén felkockázzuk.
A mártáshoz a kefirt és a majonézt simára keverjük, majd a borssal és a zúzott fokhagymával ízesítjük, végül belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet.
A padlizsánkockákat szűrőben hideg vízzel Ieöblítjük, és jól lecsöpögtetjük.
Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a hagymakockákat, és közepes lángon egy percig kevergetjük.
A padlizsánt hozzáadva további 1 percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a nyers uborkakockákat.
A mártást ráöntjük, jól átforgatjuk, és a salátástálat befedjük.
Hűtőszekrénybe tesszük fél napra, hogy az ízei összeérjenek.
Akár előételnek, akár vacsorára, akár hideg hús mellé köretnek kínáIjuk, mindenképpen nagyon finom.

INDIAI PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, 4 dl joghurt, só, 1-1 kiskanál köménymag és koriander, késhegynyi chillipor és mentalevél

Elkészítése:
Serpenyőben szárazon megpirítjuk a köményt és a koriandert, és ha kihűlt, megőröljük.
A padlizsánt a sütőben 25 percig sütjük, majd műanyag késsel meghámozzuk, összetörjük vagy turmixoljuk.
Elkeverjük a joghurttal, a köménnyel, a korianderrel és a chilliporral, és kissé megsózva jégbe hűtjük.
A tálba öntött salátát néhány mentalevéllel kell díszíteni.

JOGHURTOS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
1 nagy padlizsán, 1 zöld chili paprika vékony karikákra vágva, 2 dkg friss gyömbér apróra vágva, 2 ek ghí v. olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2,5 dl joghurt, fél kk őrölt kurkuma, fél kk őrölt kömény, só

Elkészítése:
A padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, és fél óráig állni hagyjuk.
A chilipaprikát a gyömbérrel együtt mozsárban megtörjük.
Alaposan leöblítjük a padlizsánszeleteket, jól lecsepegtetjük és rátesszük a chili - gyömbér keveréket.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát 1-2 percen át sütjük.
Ügyeljünk arra, hogy nem barnuljanak meg.
Konyhai papírtörlőre szedve jól lecsepegtetjük.
Összekeverjük a fokhagymát, a joghurtot és a fűszereket, megsózzuk.
Egy tálba tesszük, és a tetején elrendezzük a padlizsánszeleteket.
Fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

KAPROS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, ecetes- sós-cukros páclé, 2 dl kefir, csipetnyi cukor és só, kevés citromlé, 2 nagy csokor kapor

Elkészítése:
A padlizsánokat a sütőben 20 percig sütjük, majd műanyag késsel meghámozzuk, kockákra vágjuk.
Még melegen leöntjük ecetes- sós-cukros páclével, és ebben hagyjuk kihűlni.
Végül leszűrjük, és leöntjük a sóval, cukorral, citromlével meg összevagdalt kaporral ízesített kefirrel.

KÖPOLU, BOLGÁR SALÁTA
Elkészítése: 2 szép padlizsánt a sütőben 20 percig sütünk. Műanyag késsel meghámozzuk. Belsejét kikaparva, péppé zúzzuk, összekeverjük 4 szem nyolc részre vágott paradicsommal, 2 kis kockákra vágott vöröshagymával, 3 húsos, vékony laskára vágott zöldpaprikával, és rácsavarjuk egy citrom levét. Megsózzuk, megborsozzuk, néhány óráig érleljük, és tálalás előtt kevés olajjal keverjük össze. A tálon tetejét befedjük karikára vágott paradicsommal, amelyet megsózunk, megborsozzuk, és gazdagon meghintünk összevagdalt fokhagymával. Bulgáriában egyes helyeken kevés joghurtot is kevernek a salátába.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 02.
Hozzávalók:
kb. 60 dkg (2 db hosszú, karcsú) padlizsán, 2 - 3 nagy fej vöröshagyma, só, borecet; a sütéshez olaj

Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, majd héjastól kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Sóval bedörzsöljük, fél órán át, állni hagyjuk. Utána a nedvességet egy papírtörülközővel leitatjuk róla, és - lehetőleg teflonserpenyőben, mindig csak kevés olajon - a szeletek mindkét felét megsütjük. Mély tálba vagy üvegbe, a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymával rétegezve lerakjuk, és az egészet borecettel meglocsoljuk.
A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, közben néha fel - felrázzuk, hogy az ecetes lé alaposan átjárja.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 03.
Hozzávalók:
kb. 1 kilónyi padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 11 paradicsom és paprika, 15-20 szem olajbogyó, 2 ek olaj, késhegynyi őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, fél mk só, két ek 5%-os ecet

Elkészítése:
A padlizsánt sütőben lassú tűzön feketedésig sütöm (majd egy óra). Ez alatt felkarikázom a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. A padlizsánt még melegen meghámozom és felkockázom. Összekeverem a négy zöldségfélét, majd leöntöm az olajból, ecetből, sóból és borsból álló salátaöntettel.
A tetején elosztom az olajbogyókat, majd a salátát behűtöm.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 04.
Hozzávalók:
1 kg karcsú, zsenge padlizsán, 3 db közeppes vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, héjastól kisujjnyi szeletekre vágjuk, és fél órára besózzuk. Utána a nedvességet papírtörölközővel leitatjuk róla, és a szeletek mindkét felét mindig csak egy kevés olajon, lehetőleg teflon serpenyőben megsütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a kisült padlizsánnal rétegezve üvegbe vagy tálba rakjuk. A végén az egészet borecettel meglocsoljuk, és az edényt lezárva a hűtőszekrénybe tesszük.
Ott legalább egy napig állni hagyjuk, közben fel-felrázzuk, hogy az alatta keletkező ecetes-olajos lé a padlizsánt átjárja.

GÖRÖG PADLIZSÁNSALÁTA 05.
- MELITZANOSALATA

Elkészítése:
Fél kiló körüli padlizsánt tepsibe teszek, és középmeleg sütőben 40-50 percig sütöm. Mikor megpuhul, megnyúzom, és durvára összevágom. Összedolgozom két marék fehér kenyérbéllel, hozzáadok néhány gerezd zúzott fokhagymát, egy kisebb fej reszelt vöröshagymát, 2 ek vágott petrezselymet, sót, borsot, 3-4 ek citromlevet, és annyi olívaolajat, amennyit könnyen felvesz.
Keverhetünk bele aprózott olajbogyót, vagy-és hámozott paradicsomot is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁNSALÁTA
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.