Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PADLIZSÁNSALÁTÁK 8

2020.04.27

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Padlizsánsaláta 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis padlizsán (25 dkg), 25 dkg kemény, lehetőleg Lucullus paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 teáskanál ecet, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint kevés porcukor.

Elkészítése:
Az olajat nagyobb serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk.
Rátesszük a meghámozott és kis kockákra vágott vöröshagymát.
Megsózzuk, és fedő alatt két percig pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a megmosott, szárától megfosztott héjas padlizsánt, amelyet ugyancsak kockákra vágtunk.
Jól összekeverjük, ismét fedő alatt pároljuk üvegesre.
Borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük, végül belekeverjük a megmosott és kis kockákra vágott paradicsomot.
Éppen csak összeforraljuk, máris lehúzzuk a lángról.
A paradicsomnak nem szabad összeesnie!
Az ecettel és a cukorral ízesítjük és kihűtjük.
Sokféleképpen tálalható:
pirított kenyérrel vacsorasalátaként, vékonyan megvajazott kenyérre kenve, reszelt sajttal meghintve melegszendvics gyanánt; vagy tojással összesütve, rántottaszerűen; esetleg sós vízben főtt burgonyával, melegen, kevés tejföllel és reszelt sajttal.

Padlizsánsaláta 02.
Hozzávalók:
2 közepes nagyságú padlizsán, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 kicsi, kemény almaparadicsom, 1 mokkáskanál törött bors, só, ízlés szerint, 4 evőkanál olaj, 1 teáskanál citromlé

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd a forró sütőben héjastól 30-35 percig sütjük.
Közben a paradicsomot egy pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, és negyedekbe vágjuk.
A vöröshagymát és a hámozott sült padlizsánt megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát az olajon sárgára fonnyasztjuk, majd a padlizsánkockákat hozzátéve néhány percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát és a paradicsomszeleteket, megborsozzuk, és fedő alatt pár percig együtt sütjük.
Amikor már zsírjára sült, megöntözzük a citromlével, jól átkeverjük, és üvegtálba tesszük.
Ha kihűlt, lefedjük, és hűtőszekrényben hűtjük néhány órán keresztül.

Padlizsánsaláta 03.
Hozzávalók 4 személyre:
2 padlizsán, 1 paradicsom, 1 csésze (1,5 dl) olaj, 1 citrom, 1 kis fej hagyma, só, bors

Elkészítése:
Egészen friss, sötét színű, fényes, hosszúkás, de ne túlságosan vékony padlizsánt válasszunk.
Parázson vagy közvetlenül a lángon sütjük, közben forgatjuk, amíg a héja megkérgesedik, és a bele megpuhul.
Hideg vízbe mártogatott kézzel meghámozzuk, egyik kezünkkel a száránál tartva.
Deszkára tesszük, és fakéssel vagdaljuk, amíg pépszerű nem lesz.
Utána tálba rakjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és állandó keverés közben cseppenként hozzáadjuk az olajat.
Minél tovább keverjük, annál fehérebb lesz.
Citrom levével savanyítjuk.
A hagymát apróra vágjuk és hozzákeverjük a salátához, vagy külön is adhatjuk.
Paradicsomszeletekkel díszítjük.

Padlizsánsaláta 04.
Hozzávalók:
2 kisebb, hosszúkás padlizsán, 25 dkg kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 citrom leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött bors.

Elkészítése:
A megmosott és letörülgetett padlizsánt először egy centi vastag karikákra vágom, majd a karikákat felkockázom.
A megtisztított vöröshagymát ugyancsak kockákra aprítom, míg a paradicsomot vékonyka gerezdekre vágom.
Az olajat felforrósítom egy magas falú serpenyőben, és a padlizsánkockákat rádobom.
Kevergetve üvegesre pirítom, ezután hozzáadom a hagymát, és meg is sózom.
Fedő alatt addig párolom, amíg a hagyma is üvegessé válik.
Ekkor ráteszem a paradicsomgerezdeket, és csak annyi ideig párolom tovább, amíg a paradicsom kissé megpuhul, de még nem roskad össze.
Zúzott fokhagymával, borssal fűszerezem, majd a tűzről lehúzom és hagyom kihűlni.
Citromlével savanyítom, végül nagyon finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - PADLIZSÁNSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.