Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PADLIZSÁNSALÁTÁK 9

2020.06.20

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Gyors padlizsánsaláta
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, 1 doboz paradicsompüré, cukor, só, ízlés szerint, olaj a sütéshez, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek ketchup, őrölt bors, ízlés szerint, liszt a panírozáshoz

Elkészítése:
A meghámozott padlizsánt karikára vágjuk, kissé megsózzuk, fél óráig pihentetjük, utána a nedvességet leitatva róla, lisztben megforgatjuk.
Mindkét oldalát olajban kisütjük, és papírtörölközőre szedjük.
Salátatálba lerakjuk, soronként ketchuppel megkenjük, őrölt borssal és tört fokhagymával megszűrjük.
Ezt addig ismételjük, amíg a nyersanyag tart.
A tetejére mindig ketchup és a fűszerek kerülnek.
Melegen, hidegen egyaránt kitűnő.

Hagymás padlizsánsaláta
Hozzávalók négy személyre:
1 közepes padlizsán (30 dkg-i), 3 fej vöröshagyma, 2 közepes uborka, 2 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl majonéz, 2 dl kefir, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 citrom leve, ízlés szerint só és törött bors

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, szárát Ievágjuk, és héjastól kis kockákra vágjuk.
Megsózzuk, és jól összekeverjük, hogy a só mindenütt érje.
20 percig hagyjuk állni, ez alatt keserű Ievét kiadja. Közben a lila hagymát meghámozzuk, és ugyancsak kockákra vágjuk.
A megmosott uborkát héjastól szintén felkockázzuk.
A mártáshoz a kefirt és a majonézt simára keverjük, majd a borssal és a zúzott fokhagymával ízesítjük, végül belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet.
A padlizsánkockákat szűrőben hideg vízzel Ieöblítjük, és jól lecsöpögtetjük.
Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a hagymakockákat, és közepes lángon egy percig kevergetjük.
A padlizsánt hozzáadva további 1 percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a nyers uborkakockákat.
A mártást ráöntjük, jól átforgatjuk, és a salátástálat befedjük.
Hűtőszekrénybe tesszük fél napra, hogy az ízei összeérjenek.
Akár előételnek, akár vacsorára, akár hideg hús mellé köretnek kínáIjuk, mindenképpen nagyon finom.

Indiai padlizsánsaláta
Hozzávalók:
80 dkg padlizsán, 4 dl joghurt, só, 1-1 kiskanál köménymag és koriander, késhegynyi chilipor (mentalevél)

 

Elkészítése:
Serpenyőben szárazon megpirítjuk a köményt és a koriandert, és ha kihűlt, megőröljük.
A padlizsánt a sütőben 25 percig sütjük, majd műanyag késsel meghámozzuk, összetörjük vagy turmixoljuk.
Elkeverjük a joghurttal, a köménnyel, a korianderrel és a chiliporral, és kissé megsózva jégbe hűtjük.
(Az eredeti recept szerint a tálba öntött salátát néhány mentalevéllel kell díszíteni.)

Joghurtos padlizsánsaláta
Hozzávalók:
1 nagy padlizsán, 1 zöld chili paprika vékony karikákra vágva, 2 dkg friss gyömbér apróra vágva, 2 ek ghi v. olaj, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2,5 dl joghurt, fél kk őrölt kurkuma, fél kk őrölt kömény, só

Elkészítése:
A padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk, és fél óráig állni hagyjuk.
A chili-paprikát a gyömbérrel együtt mozsárban megtörjük.
Alaposan leöblítjük a padlizsánszeleteket, jól lecsepegtetjük és rátesszük a chili - gyömbér keveréket.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát 1-2 percen át sütjük.
Ügyeljünk arra, hogy nem barnuljanak meg.
Konyhai papírtörlőre szedve jól lecsepegtetjük.
Összekeverjük a fokhagymát, a joghurtot és a fűszereket, megsózzuk.
Egy tálba tesszük, és a tetején elrendezzük a padlizsánszeleteket.
Fél órára hűtőszekrénybe helyezzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - PADLIZSÁNSALÁTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.