Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PADLIZSÁNSALÁTÁK HIDEGTÁLAKRA 3.

2019.08.22

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Görög padlizsánsaláta 01.
Hozzávalók:
2 szép padlizsán, 2 ek borecet, 1 dl olaj, 1 gerezd tört fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Összekeverjük a borecetet az olajjal, majd a sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Annyi vízzel hígítjuk, hogy az íze kellemesen savanykás legyen, és a petrezselymet apróra belevágjuk. Öt percig forraljuk, végül beletesszük a műanyag késsel meghámozott, kockákra vágott padlizsánt.
Fedő alatt 10 percig főzzük, majd leszűrjük, tálba öntjük.
Megöntözzük egy kevés borecettel, bővebben olajjal, és jégbe hűtjük.

 

 

Görög padlizsánsaláta 02.
Hozzávalók:
kb. 60 dkg (2 hosszú, karcsú) padlizsán, 2 - 3 nagy fej vöröshagyma, só, borecet; a sütéshez olaj.

Elkészítése:
A padlizsánokat megmossuk, megtörölgetjük, majd héjastól kisujjnyi vastag karikákra vágjuk. Sóval bedörzsöljük, fél órán át, állni hagyjuk. Utána a nedvességet egy papírtörülközővel leitatjuk róla, és - lehetőleg teflonserpenyőben, mindig csak kevés olajon - a szeletek mindkét felét megsütjük. Mély tálba vagy üvegbe, a megtisztított, karikákra vágott vöröshagymával rétegezve lerakjuk, és az egészet borecettel meglocsoljuk
. A hűtőszekrényben legalább egy napig állni hagyjuk, közben néha fel - felrázzuk, hogy az ecetes lé alaposan átjárja.

Görög padlizsánsaláta 03.
Hozzávalók:
kb. 1 kilónyi padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 1-1 paradicsom és paprika, 15-20 szem olajbogyó, 2 ek olaj, késhegynyi őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, fél mk só, két ek 5 %-os ecet.

Elkészítése:
A padlizsánt sütőben lassú tűzön feketedésig sütöm (majd egy óra). Ez alatt felkarikázom a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. A padlizsánt még melegen meghámozom és felkockázom. Összekeverem a négy zöldségfélét, majd leöntöm az olajból, ecetből, sóból és borsból álló salátaöntettel.
A tetején elosztom az olajbogyókat, majd a salátát behűtöm.

Görög padlizsánsaláta 04.
Hozzávalók:
1 kg karcsú, zsenge padlizsán, 3 vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj.

Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, héjastól kisujjnyi szeletekre vágjuk, és fél órára besózzuk. Utána a nedvességet papírtörölközővel leitatjuk róla, és a szeletek mindkét felét mindig csak egy kevés olajon, lehetőleg teflon serpenyőben megsütjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és a kisült padlizsánnal rétegezve üvegbe vagy tálba rakjuk. A végén az egészet borecettel meglocsoljuk, és az edényt lezárva a hűtőszekrénybe tesszük.
Ott legalább egy napig állni hagyjuk, közben fel-felrázzuk, hogy az alatta keletkező ecetes-olajoslé a padlizsánt átjárja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - A PADLIZSÁNSALÁTÁK
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.