Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HIDEKTÁLAK LEXIKONJA - TÉSZTASALÁTÁK HIDEGTÁLAKRA 3.

2017.05.01

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Ínyenc tésztasaláta
Hozzávalók:
30 dkg csiga- vagy orsótészta, só, 10-10 dkg fagyasztott zöldborsó és kukorica, 4-5 evőkanál olaj vagy vaj, 3-4 dundi újhagyma, kis darab kígyóuborka, 2 kemény paradicsom, fél vöröshagyma, 2-2 dl főzőtejszín és tej, őrölt bors, 1 mokkáskanál oregano, 15 dkg reszelt trappista sajt

A tésztát enyhén sós vízben, a szokásos módon kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A zöldborsót és a kukoricát 2 evőkanál olajon, kissé megsózva megpároljuk. Az újhagymát (romantikus estén ez elmarad) földaraboljuk, a kígyóuborkát meg a paradicsomot kis kockákra vágjuk, a borsóval és a kukoricával együtt a tésztába keverjük. Kerülhet bele más párolt vagy friss zöldség is. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük, a maradék olajon megfonnyasztjuk. A tejszínt meg a tejet ráöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, az oregánóval fűszerezzük. Ha forr, a reszelt sajtot beleszórjuk, 3-4 percig főzzük. Kevergetve hűlni hagyjuk, ez alatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a zöldséges tésztával összekeverjük, de ha lehet, csak az utolsó pillanatban, különben a tészta mindet magába szívja.

Kagylós burgonyasaláta
Hozzávalók:
1 doboz kagylókonzerv, 10 dkg kagylótészta (száraztészta), 40 dkg héjában, főtt burgonya (lehetőleg újburgonya), 1 egész citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 4 evőkanál salátaolaj, 1 mokkáskanál törött, fekete bors, 4 gerezd fokhagyma, fél dl konyak, 2 dl sűrű majonéz, 2 dl sűrű tejföl, ízlés szerint só.

Először elkészítem a mártást: a kagyló leszűrt olajos levét összekeverem a majonézzel, a salátaolajjal, a tejföllel, a citromlével, a konyakkal, a reszelt citromhéjjal és a borssal, végül hozzákeverem a zúzott fokhagymát és megsózom. A főtt, hámozott burgonyát apró kockákra vágom és belekeverem a mártásba. A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm, leszűröm, meleg vízzel leöblítem és hozzákeverem a mártásos burgonyához. Végül az egymástól szétválasztott kagylódarabokkal óvatosan átforgatom. Lefedem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érlelem.
Pirított kenyér-szeletkékkel teszem az asztalra. Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

 

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.