Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÉSZTASALÁTÁK, HIDEGTÁLAKRA 5.

2019.08.28

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Párizsis tésztasaláta
Hozzávalók:
20 dkg párizsi egy darabban, 10 dkg nagy kockatészta, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 tojás, 1 evőkanál mustár, 4 evőkanál olaj, 1 citrom kicsavart és átszűrt leve, ízlés szerint só, porcukor és törött fekete bors.

Elkészítése:
A tésztát forrásban lévő, 1 teáskanál sóval és ugyanennyi olajjal elkevert vízbe teszem és megfőzöm, majd hideg vízzel leszűrve jól lecsöpögtetem. Külön edényben a tojásokat keményre főzöm, és hideg vízben lehűtve meghámozom. A főtt sárgájukat kiszedem, a tojásfehérjéket pedig kis kockákra vágom. A salátához való öntetet a következőképpen készítem: a mustárt simára keverem az olajjal és a tojássárgákkal, majd hozzáöntöm a citromlevet, a sót, borsot és a porcukrot. Addig keverem, amíg egynemű, sűrű öntet lesz belőle. Apránként belekeverek 3-4 evőkanál vizet, és félreteszem. A párizsi bőrét lehúzom, és vékony karikákra vágom, majd a karikákat egymásra téve, akkora kockákra aprítom, amekkora a tésztakocka. A megtisztított hagymát ugyancsak felkockázom, és megsózom.
10 perc múlva belekeverem az öntetbe a párizsival és a tojásfehérje-kockákkal együtt, ezután a főtt tésztát is belekeverem.
A salátástálat befedem, és a hűtőszekrényben 2-3 órán keresztül érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Pillangótésztás parti-saláta
Elkészítési idő kb. 35 perc
Hozzávalók 10 személyre:
50 dkg paprikás szalámi vagy ízlés szerint lángolt kolbász, 40 dkg pillangó alakú tészta (olaszul farfallini, vagy más száraztészta), 45 dkg mirelit zöldborsó, 8 csemegeuborka, 2 kis doboz ananászkonzerv, 4 tojássárgája, 30 dkg Gouda vagy ementáli sajt, 1 fej fodros szélű vagy más saláta, 4 teáskanál mustár, 2,5 dl olaj, só, bors

Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben kb. 15 percig "al dente", vagyis csak olyan puhára főzzük, hogy harapni lehessen. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsöpögtetjük. A mirelit zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 2 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A szalámi vagy a kolbász héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A lecsöpögtetett csemegeuborkát, vékonyan felkarikázzuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A tojássárgáját és a mustárt habosra verjük, s cseppenként hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal, ananász- és uborkalével ízesítjük, végül belereszeljük a sajtot. A salátát megtisztítjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük, majd leveleit nagyobb darabokra tépkedjük. A kihűlt tésztát, a lecsöpögtetett zöldborsót, a feldarabolt szalámit vagy kolbászt és az ananászt tálba halmozzuk, majd leöntjük az ízesített majonézzel és összevegyítjük.
Lefedve, hűvös helyen legalább 30 percig érleljük.
Tálalás elölt még egyszer megfűszerezzük.

Rokfortos tésztasaláta
Hozzávalók:
10 dkg csiga-, csavart- vagy kagylótészta, 20 dkg morzsolt csemegekukorica-konzerv (vagy mirelit kukoricaszem), 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 1 nagy fej lila hagyma, 1 narancs, 1 dl majonéz, 4 dl kefir, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött fehér bors és só.

A tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzzük, és hideg vízzel leöblítve, egészen szárazra lecsöpögtetjük. A narancsot meghámozzuk, karikákra vágjuk, majd a karikákat kis kockákra metéljük. A lila hagymát meghámozzuk, nagyon finomra összevágjuk és megsózzuk, ezután pedig összekeverjük. 15 percig hagyjuk állni. Közben a majonézt simára keverjük a kefirrel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt rokfortot, ízlés szerint megborsozzuk.

A mártásba forgatjuk a főtt tésztát, a levétől lecsurgatott kukoricát, a hagymát (amit nem kell kicsavarni) és a narancskockákat.

Az egészet alaposan összekeverjük, majd befedve egy napra a hűtőszekrénybe rakjuk.
Tálalás előtt kevés rokforttal külön is megszórjuk.

Sonkás-zöldséges tésztasaláta
Hozzávalók:
20 dkg masni tészta, 1 zeller, 3 sárgarépa, 2 sárga és 2 piros színű paprika, 2 paradicsom, 15 dkg sonka, 1 kis üveg majonéz, 3 evőkanál tejszín, citromlé, vaj, őrölt bors, só;

A zellert, sárgarépát kis kockákra daraboljuk, és sós vízben roppanósan puhára pároljuk.
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, vajjal elkeverjük, végül hozzáadjuk a zöldségeket, a felkockázott sonkát, paprikát, paradicsomot.
A majonézt tejszínnel hígítjuk, sóval, borssal, citromlével fűszerezzük, majd a zöldséges tésztára öntjük.
Alaposan összekeverjük, majd lehűtjük.
Tálalás előtt színes paprika csíkokkal és paradicsomgerezdekkel díszíthetjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Szerző:

 

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA - TÉSZTASALÁTÁK
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.