Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÉSZTASALÁTÁK HIDEGTÁLAKRA 6

2019.11.05

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

Szecsuáni saláta
Hozzávalók:
1/2 doboz szójacsíra, 5 dkg üvegtészta, 1 nagy fej hagyma, 15 dkg sült csirkemell, 1 ek Erős Pista, 2 dl ketchup, késhegynyi őrölt feketebors, só, 1 ek vágott petrezselyemzöld, 1 kk keményítő, 1 kk szójamártás.

Elkészítés:
Az üvegtésztát 3 percig főzöm, majd leszűröm. A ketchupot, az Erős Pistával és a szójamártással felforralom, a lángot elzárom, belekeverem a keményítőt és a borsot, majd hagyom kihűlni. A hagymát apró kockákra vágom és megsózom. A csirkemellet előbb szeletekre, majd csíkokra vágom.
Az összes fent nevezett hozzávalót összekeverem, és a hűtőbe teszem.

Tarka tésztasaláta Gyöngyi módra
Elkészítés:
"Volt pármaroknyi penne tészta, azt megfőztem. Sárgarépából hosszú csíkokat metéltem krumplihámozóval, szorosan feltekertem, és fogvájóra tűzve a tészta vizében roppanósra főztem. Nagy csokor petrezselymet, pár levél bazsalikomot, egy cikk fokhagymát, olívaolajat összeturmixoltam, ezt belekevertem a tésztába. Megszórtam apró kockára vágott piros paprikával, durvára reszelt sajttal, és rátettem a sárgarépacsigákat (a gyerekek zabálták, nekem is ez volt a kedvencem) Még el tudtam volna képzelni bele fekete olajbogyót, csak épp nincs itthon.
De így is nagyon mutatósra sikerült, nagy tálcán terítettem szét.
Vékony karikára vágott ropogósra sült krumplit is tálaltam hozzá."

Tésztasaláta 1.
Hozzávalók 8 személyre:
35 dkg kagylótészta, 1 evőkanál olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 1 kis zöldpaprika, 15 dkg felszeletelt sonka, 30 dkg konzerv tejes-kukorica, lecsepegtetve, 2 evőkanál tejföl, 1 adag francia öntet, só

Elkészítése:
A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. Nagy tálba öntve az olajjal összekeverjük. A répát hosszában négybe vágjuk, majd vékonyra szeleteljük. A paprikát és a sonkát hasonló formára vágjuk. A répát, a paprikát és a kukoricát a tésztával alaposan összekeverjük.
A tejfölt a francia öntettel simára keverjük, és a salátára öntve összeforgatjuk.
Szobahőmérsékleten tálaljuk.

Tésztasaláta 2.
Hozzávalók:
50 g, lehetőleg barna száraztészta, 125 g sárgarépa, 40 g zöldborsó, 50 g párizsi, 100 g uborka, 1 paradicsom, 100 g konzerv, darabolt csiperkegomba, zellerzöld, citromlé, fokhagymakrém, fűszeres só, snidling

Elkészítés:
A tésztát bő sós vízben kifőzzük. A sárgarépát és a zöldborsót megpároljuk. A zellerlevelet és a párizsit apróra vágva a zöldségekhez adjuk. Az uborkát meghámozzuk, és negyedekre vágjuk, a paradicsomot pedig nyolcadokra. Az elkészített párolt zöldséget és a feldaraboltakat is a leszűrt tésztához adjuk, majd alaposan összekeverjük. A tejfölből, fokhagymakrémből és a citromléből fűszeres sóval elkészítjük az öntetet, majd a tésztára öntjük.
A tetejét finomra vágott snidlinggel díszítjük.

Tésztasaláta sonkával Nándi módra
Hozzávalók:
10 dkg csőtészta, 15 dkg sovány sonka, 3 répa, 2 paradicsom, 2 dl majonéz, bazsalikom, só

Elkészítés:
A tésztával bánjunk az előző módon leírtak szerint. A sonkát vágjuk apróra, a répákat reszeljük le.
Keverjük mindezt össze a majonézzel, díszítsük paradicsom-negyedekkel és bazsalikomlevelekkel.

Zöldséges tésztasaláta Korona® Orsó tésztából
Hozzávalók:
30 dkg Korona® Orsó tészta, 20-20 dkg gomba, kukorica, sárgarépa, 8 dkg póréhagyma, 2-2 dl tejföl, kefir, 1 evőkanál majonéz, 2 teáskanál mustár Tátika tésztasaláta, 1-1 evőkanál cukor, citromlé, petrezselyem, őrölt fehérbors, só

Elkészítés:
A Korona® Orsó tésztát kifőzzük.
A kukoricát, a megtisztított és fölszeletelt gombát és sárgarépát az olajon kicsit megpirítjuk, sózzuk, hozzá adjuk a finomra vágott petrezselyem felét, majd kevés vizet hozzáöntve megpároljuk. Ha megpuhultak, a zöldséget hozzá keverjük a Korona® Orsó tésztához. A kefirből, a tejfölből és az apróra vágott póréhagymából borssal, sóval, cukorral, mustárral, citromlével kikeverjük az öntetet. Ezt adjuk hozzá a tésztás zöldséghez és hűtőszekrénybe téve, 1-2 órán keresztül érleljük.
Tálalás előtt rászórjuk a petrezselyem másik felét.

Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.