Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VAJKRÉMEK, SAJTKRÉMEK, KENŐKÉK 1.

2019.10.01

HIDEGTÁLAK LEXIKONJA

ÁFONYÁS SAJTKRÉM
Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg tejszínkrémsajt, 1 1/2 dl tejszín, 2 tojássárga, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 evőkanál narancslikőr, 25 dkg áfonyadzsem (vagy befőtt)

Elkészítése:
A túrót szitán lecsöpögtetem, majd villával áttöröm. A tejszínt kemény habbá verem. A tojássárgákat és a cukrot habverővel vagy konyhai robotgéppel habosra keverem. Az áfonyadzsemet is jól kikeverem (ha befőtt, levétől leszűröm, de nem keverem össze).
A túrót, a krémsajtot, a tejszínhabot és a tojásmasszát óvatosan sima krémmé dolgozom, és a vaníliás cukorral meg a narancslikőrrel ízesítem.
A krémet az áfonyadzsemmel egy magas pohárban rétegesen lerakom, és a tetejét ízlés szerint tejszínhabbal, áfonyával stb. díszítem.

AVOKÁDÓS SAJTKRÉM
Elkészítése:
2 darab nagyon érett (ha megnyomod puha) avokádót egy kis citromlével, tojás sárgájával, 2 darab főtt tojással és 100 g zsíros, könnyen kenhető puha sajttal alaposan összedolgozok villával. Ízlés szerint 2 evőkanál erős mustárral és 2 evőkanál ketchuppal, fehér borssal, sóval ízesítjük.
Sajtos kekszet és sok salátát ajánlok hozzá.
Változat:
A tojás sárgáját 80 g Roquefort sajttal helyettesíteni, a ketchupot elhagyni és újhagymát szeletelni bele.

BARNA SÖRÖS SAJTKRÉM
Hozzávalók 5 személyre:
8 dkg vaj, 3 evőkanál barna sör, 1 teáskanál mustár, 8 dkg reszelt füstölt sajt, 8 dkg reszelt trappista sajt, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só

Elkészítése:
A puha vajat a sörrel és a mustárral keverőtálba tesszük. Géppel vagy kézzel habosra keverjük. A keverékbe beleszórjuk a reszelt sajtokat, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát és a gyömbért, majd meg is sózzuk.
Simára keverjük.
Tálra halmozzuk és befedjük.
Hűtőszekrényben jól megdermesztjük.
Friss péksüteményre vagy pirított kenyérszeletekre kenve, barna sörrel kínáljuk.

DIÓS SAJTKRÉM
Hozzávalók 10 személyre:
15 dkg reszelt rokfort, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 kiskanál porcukor, csipetnyi só, 1 csomó zöldhagyma szára nélkül, 5 dkg finomra darált dióbél, a tálaláshoz: fél diódarabok

Előkészítése:
a reszelt sajtot tálba szórom. Hozzáadom a puha, de nem folyékony vajat, a tejfölt, az összes fűszert, és habosra keverem.

Elkészítése:
a már habos krémbe szórom a megtisztított, nagyon vékony karikákra vágott zöldhagymát és a darált diót. Néhány percig tovább keverem, amíg habos, egynemű massza lesz belőle. Tálba simítom, s a szélét kirakom a fél diódarabokkal
Jól behűtöm.
Elkészítési idő: 20 perc

FOKHAGYMÁS SAJTKRÉM
Hozzávalók:
5 dkg tejszínes krémsajt, 5 dkg reszelt juhsajt (Anikó sajt), 5 dkg vaj (vagy margarin), 3 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só

Elkészítése:
Az összes hozzávalót a zúzott fokhagymával addig keverjük, amíg egynemű, habos massza nem lesz belőle.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
HIDEGTÁLAK LEXIKONJA
VAJKRÉMEK, SAJTKRÉMEK, KENŐKÉK,
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.