Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bérházak és paloták, és szabadalmak a papírgyárban

2016.01.28

HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK

Feszty Adolf (Ógyalla, 1846. augusztus 17. – Budapest, 1900. február 26.) építész, neves budapesti palota-, üzlet- és bérházak tervezője (Dessewffy-palota, Foncière Biztosító palotája, a Haris bazár), feltaláló.

Élete
Feszty Árpád és Feszty Gyula testvére.
Tanulmányait a bécsi műegyetemen végezte, később a zürichi politechnikumba is beiratkozott, ahol a 19. század legismertebb építészprofesszorának lett a tanítványa. 1871-ben építészeti irodát nyitott Budapesten, legelső alkotása a Óvárosban az 1877-ben átadott Haris-bazár volt, melyet Haris Gergely görög származású kereskedő számára tervezett. Az épület vasvázas tetőszerkezetű, üvegezett átjáróház, melynek udvarán az üzleteket a keleti bazárok hangulatában készítették el. A Haris-bazárt 1910-ben lebontották.

Feszty 1878 és 1884 között több bérházat és palotát tervezett az akkortájt kiépülőben lévő Sugár úton (mai Andrássy út). A Csömöri úti Lóversenypálya épületegyüttese (1880) is az ő alkotása volt, ezt a Népstadion építésekor, 1948-ban lebontották.
Feszty a társadalmi és politikai életbe is bekapcsolódott: a tatai választókerület képviselőjévé választották 1887-ben.
1886-ban tervpályázatot nyújtott be barátjával, gróf Esterházy Miklóssal Budapest ivóvízellátására. A tervek szerint az akkor 800 000 lakosú fővárosba Tatáról szállítottak volna napi 120 000 köbméter ivóvizet .

Ennek megvalósításához 8 millió forintra lett volna szükség, melyben egy Duna-híd is szerepelt, amin keresztül Pest is ivóvízhez jutott volna.

Feszty Adolf sírja Budapesten. Új köztemető: 16/11-1-1/2

1890-ben Feszty visszavonult az építészettől egészségi állapotára hivatkozva.
1890-ben kibérelte Esterházy herceg 30 000 holdas kapuvári uradalmát. Nagy mennyiségű tőzeget talált a birtokon, melyet papírgyártásra próbált felhasználni. Több találmánnyal is szabadalmaztatta gyártási eljárását.
Váratlanul érte a halál élete egyik igen termékeny időszakában.
A Magyar Szabadalmi Hivatal PIPACS adatbázisában több szabadalmi bejelentése is szerepel (lajstromszámmal és címmel):
- 14361 Eljárás világos vagy fehér papíranyagnak tőzegből való előállítására
- 13567 Eljárás világos vagy fehér papir anyagnak tőzeghez hasonló, de még el nem tőzegesedett növényi eredetű rosttömegből való előállítására
- 13001 Eljárás papíranyagnak tőzegből hasonló de még el nem tőzegezedett, növényi eredetű rosttömegből való előállítására
- 12412 Eljárás papíranyagnak tőzeghez hasonló, de még el nem tőzegesedett, növényi eredetű rosttömegekből való előállítására, kéregpapír, karton és csomagpapír gyártási czélokra
- 12156 Eljárás papírmasszának tőzeghez hasonló, de még el nem tőzegesedett növényi eredetű rosttömegekből való előállítására - 12079 Eljárás világos vagy fehér papir anyagnak tőzegből való előállítására

Emlékezete
- Róla lett elnevezve a Tatán található Feszty-barlang.

Feszty Adolf

Források
- Commons
- A Wikimédia Commons tartalmaz Feszty Adolf témájú médiaállományokat.
- Feszty Adolf születésnapja - Jeles napok
- Élet és Tudomány. Krónika. Szerk. Kiss Csongor - Feszty Adolf
- magyarság
- Magyarságportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
- Magyar építészek
- Magyar feltalálók
- 1846-ban született személyek
- 1900-ban elhunyt személyek
- Országgyűlési képviselők (1887–1892)

 

wikipédia
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.