Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK - "DUKE" AMERIKA SZIMBÓLUMA

2017.06.11

HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK

John Wayne (Winterset, Iowa, 1907. május 26. – Los Angeles, Kalifornia, 1979. június 11.) Oscar-díjas amerikai színész, akit a „The Duke” azaz „A herceg” névvel illettek. Már az 1920-as években szerepelt némafilmekben, még ha színészi tehetségét nem is annyira ismerték el, megjelenése és járása, az akkori western, majd később második világháborús filmekben tette híressé.
Ő volt a hős, aki egyedül áll ki és megy harcba az igazságért.
Más szerepekben is, mint életrajzi filmek, romantikus vígjátékok vagy drámák szereplőjeként is látható.
Az 1940-es évektől egészen az 1970-es évekig tartó munkásságának köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok egyik jelképévé vált.

 

Életrajz - Fiatalkora
John Wayne Marion Robert Morrison néven született az amerikai Iowa állam Winterset városkájában 1907 májusában, de nevét szülei Marion Michael Morrison-ra változtatták, mert testvére születése előtt arra a döntésre jutottak, hogy a fiatalabb gyermekük kapja majd a Robert nevet.
Családja presbiteriánus, apja Clyde Leonard Morrison ír és skót szülőktől származott, ahol is az apa, az Amerikai polgárháború egyik veteránjavolt, míg édesanyja Mary Alberta Brown ír szülőket mondhatott magáénak.
A család 1911-ben a Glendale-be (Kalifornia) költözött.
A glendale-i szomszédok kezdték „Big Duke”-nak becézni, mert folyton azAiredale terrier kutyájával mászkált, akit „Little Duke”-nak hívtak. Ő már ekkor is jobban kedvelte a „Duke” becenevet mint a „Marion”-t, így ez a név már végigkísérte az egész életét.
Duke Morrison gyermekkora elég nagy szegénységben telt, az apja olyan ember volt, aki nem bánt túl jól a pénzzel. Jó tanuló és népszerű diák volt, a korához képest elég magas, részben ezeknek köszönheti, hogy tagja lett, majd később egyik sztárja is a glendale-i középiskola futballcsapatának.
Jelentkezett a tengerészeti akadémiára, de mivel oda nem nyert felvételt, végül a kaliforniai egyetemre került, ahol több diákszövetség tagja lett, illetve az ottani egyetemi futballcsapatában is szerepelt. Egy nagyobb sérülése után viszont - amit úszás közben szerzett - elvágta a sportolói pályafutását. Ezzel együtt sportolói ösztöndíját is elvesztette, így pénz hiányában kénytelen volt egyetemi tanulmányait abbahagyni.
Még az egyetemen töltött ideje alatt dolgozni kezdett a helyi filmstúdióban, ahol végül statiszta munkákat is kapott, illetve barátságot kötött John Ford rendezővel.

Filmes karrierje
Színész karrierjét az 1920-as években némafilmekben kezdte, de tehetségét akkor még kevéssé ismerték el.
A fiatal Wayne a pályája kezdetén amerikai futballista volt, miközben a Fox stúdió kelléktárában is dolgozott.
Így került kapcsolatba a film világgal és 1930-ban néhány kisebb szerep után Raoul Walsh rendező neki adta nagyszabású vadnyugati filmeposzának, a Nagy ösvénynek a főszerepét. Raoul Walshtól kapta meg a John Wayne művésznevet.
A következő évtizedben közel hetven másodosztályú westernben és kalandfilmben szerepelt, míg végre az 1939-ben a Ford által rendezett Hatos fogat revolverhőse az igazi filmsztárok sorába emelte.
Később további western és második világháborús filmek hozták meg számára az igazi elismerést és láthattuk életrajzi filmekben, romantikus vígjátékokban és drámákban is.
Háborús filmjeiben nyújtott alakításai közül kiemelkedik az 1949-es Iwo Jima fövenye, amely Oscar jelölést eredményezett a számára.
Wayne filmeket is rendezett: - először 1960-ban az Alamo producere, rendezője és főszereplője is volt egyben, ezt az amerikai mitológia kulcseseményét feldolgozó filmet Oscar-díjra is jelölték.
- Majd a Zöldsapkások c. filmet, amelynek szintén a főszereplője volt. De heves vitát váltott ki a propagandisztikus hangvétele miatt. Ezzel a filmmel a szakmai tekintélyének és az amerikai politikának sokat ártott. Mivel részt vett például a Hollywoodban tevékenykedő Amerika-ellenes Tevékenységet vizsgáló Bizottság munkájában, később kiállt a vietnami háború mellett. Élete során 24 díjat, és 16 jelölést kapott.
Az Oscar-díjat 1970-ben vehette át A Félszemű c. western filmben nyújtott alakításáért.
Élete egyik legmegrázóbb és legjobb alakítását utolsó filmjében az 1976-os A mesterlövész c. filmben nyújtotta, ahol egy súlyosan rákbeteg, öreg pisztolyhőst formált meg, aki úgy döntött, hogy egy utolsó nagy párbajban méltó módon vesz búcsút az élettől.

Magánélete
Wayne háromszor házasodott életében.
- Első felesége Josephine Alicia Saenz volt. Házasságuk 1933. június 24-től, 1945. december 25-ig tartott. Kapcsolatukból 4 gyermek (Michael Wayne producer, Patrick Wayne színész, Toni Wayne színésznő és Melinda Wayne színésznő) született. Emiatt Wayne-t felmentették a katonai szolgálat alól.
- Második feleségével Esperanza Baurral 1946. január 17-én házasodtak össze, majd 1953. november 1-én elváltak.
- Harmadik házassága Pilar Wayne-el 1954. november 1-jétől egészen Wayne haláláig tartott, ebből a kapcsolatból 3 gyermeke (Aissa Wayne színésznő, Ethan Wayne színész és Marisa Wayne színésznő) született.
1944-ben Wayne egy jobboldali nézeteket való filmes szövetségnek az egyik alapítója és elnöke lett. A hollywoodi jobboldal prominens képviselőjeként nyíltan támogatta a konzervatív politikusokat, egy brit könyv szerint Sztálin annyira haragudott rá, hogy az 1950-es évek elején meg akarta öletni, (a parancsot visszavonató Hruscsov ezt személyesen közölte vele), egyszer egy ellene készülő merényletet akadályoztak meg, a filmgyár területén.
1964-ben tüdőrákkal megoperálták és az elhatalmasodó betegség ellen bátran felvette a harcot.
1979. június 11-én 72 évesen, a kaliforniai Los Angelesben hunyt el tüdő- és gyomorrákban.

Filmjei

 

1935-ben
Lucile Browneval a Texas Terror egy jelenetében
1939-ben
Ray Corrigan, Jennifer Jones és John Wayne a New Frontier egy jelenetében
1949-ben
Joanne Druval a Sárga szalagot viselt egyik jelenetében
John Wayne 1951
-ben a Flying Leathernecks egy filmkockáján
John Wayne és Angie Dickinson az 1959-ben
készített Rio Bravo egy jelenetében
1963-ban
Jack Kruschen, Edgar Buchanan és
John Wayne a McLintock egyik jelenetében

Jegyzetek
- a b Integrált katalógustár, 2014. április 9.
- a b data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb139010440
Ugrás fel ↑ Integrált katalógustár, 2014. december 30.

Források
John Wayne a PORT.hu-n (magyarul)
John Wayne az Internet Movie Database oldalain.
John Wayne életrajza a Starity.hu oldalon[spam link?]
John Wayne Kulturpart.hu oldalon
John Wayne a Filmoldal.hu oldalon
Sztálin meg akarta öletni John Wayne-t; cikk a Blikk.hu oldalon

További információk
Hivatalos honlap
Oscar-díj a legjobb férfi főszereplőnek
Nemzetközi katalógusok
WorldCat VIAF: 37103799 LCCN: n79046229 ISNI: 0000 0001 2128 3693 GND: 118629603 SUDOC: 092625908 BNF: cb139010440

Filmművészet
Filmművészet-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
1907-ben született személyek
1979-ben elhunyt személyek
Amerikai színészekÍr-amerikaiak Golden Globe-díjasok
Katolikus hitre tért személyek
Nevet változtatott személyek

 

wikipédia
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.