Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK - AMIKOR A HARANGOK RÓMÁBA MENNEK

2017.04.13

HÍRESSÉGEK, ESEMÉNYEK

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra.
Jézus valószínűleg Széder-esti lakomát tartott az Egyiptomból való szabadulás emlékére. Szeretete jeléül megmosta tanítványai lábát. A Nagyhét ünnepeinek sorában a nagycsütörtök a gyász napja, ezért csütörtök estétől szombat estéig nincs harangozás.
Nagycsütörtökhöz köthető az Eucharisztia megalapítása.

Leonardo da Vinci:Az utolsó vacsora

A nagycsütörtöki szertartásokról
Jézus Krisztus
szenvedésének és feltámadásának szent három napja az utolsó vacsora miséjével kezdődik. Az utolsó vacsorán történt az Oltáriszentség és a papi rend szentségének alapítása.

A székesegyházakban nagycsütörtök délelőtt tartja a püspök papjaival együtt ünnepélyes krizmaszentelő misét, amelyen megszenteli a keresztelésnél, bérmálásnál, betegek keneténél, templomszentelésnél használatos szent olajakat, illetve krizmát.
Régen ezen a napon történt a bűnösök visszafogadása.

Az esti szentmise, az utolsó vacsora miséje a szenvedésre induló Jézus búcsúja övéitől.
Jézus Krisztus ekkor adta át búcsúajándékait:

 

Ti tiszták vagytok, de nem mindnyájan". (Jn.13,4-10.)
Giovanni Antonio Sogliani:
Jézus megmossa a tanítványok lábát

- szeretetének jelét a lábmosásban, - Testének és Vérének szentségét, a - papi átváltoztató hatalmat, s - mintegy végrendeletül elmondta búcsúbeszédét és főpapi imáját egyházáért. A misében a glória után a harangok megszólalnak, de azután elnémulnak a nagyszombati vigília glóriájáig, s helyüket a fakereplők foglalják el. E némaság a Krisztus kínszenvedésekor elnémult apostolok félelmét és a gyászt jelképezi. A mise végeztével az Oltáriszentséget ünnepélyesen az e napokra fenntartott őrzési helyre viszik és a húsvéti vigíliamise áldoztatásáig ott őrzik.
Ezután következik az oltárfosztás.

A nap szertartásához tartozik a sötét-zsolozsma elimádkozása is. Az oltárra helyezett gyertyatartón minden zsoltárvers után eloltanak egy gyertyát.
A gyertyák kioltása az ószövetségi próféták megölését és a szenvedő Krisztust magára hagyó tanítványok hűtlenségét jelképezi.
Nagycsütörtökön elhallgatnak a templomokban a harangok, „a harangok Rómába mennek", s legközelebb csak Nagyszombaton szólalnak meg újra.


Források
- Magyar Kurír - A nagycsütörtöki szertartásokról © Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók. - A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Külső hivatkozások
- Lukács Evangéliuma 22. - Nagycsütörtök története - Erdő Péter: A feltámadás ünnepe

A kereszténység legfontosabb ünnepei és jeles napjai
Ökumenikus
- vasárnap | advent · karácsony · vízkereszt · nagyböjt · nagyhét (virágvasárnap · nagycsütörtök · nagypéntek · nagyszombat) · húsvét · fehérhét (fehérvasárnap) · áldozócsütörtök (mennybemenetel ünnepe) · pünkösd · Szentháromság ünnepe

Csak katolikus
- húshagyókedd · hamvazószerda · úrnapja · mindenszentek · halottak napja · Krisztus király ünnepe

Csak protestáns
- a reformáció napja

Kategória:
- Keresztény húsvéti ünnepkör

 

wikipedia
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.